SÄNDARE. Nya frekvenser och nya tillstånd kör igång nästa år. Foto: Johannes Hansen/Mostphotos

Fler radiostationer i Västerås nästa år

Den 31 juli nästa år upphör tillstånden för den privata lokalradion. I höst ska nya tillstånd utses och två tillstånd för radiosändningar ska bli fyra i Västmanland.

  • Publicerad 08:37, 22 jul 2017

Det är stora förändringar på gång inom FM-radionätet.

Sedan starten av privat lokalradion 1993 har Västmanland haft två tillstånd för reklamfinansierad radio på frekvenserna 106,1 och 106,9. Idagsläget sänder Mix Megapol på 106,1 MHz genom Bra Radio i Västerås AB:s tillstånd och NRJ över 106,9 MHz genom Bauer Media AB:s (SBS) tillstånd.

Tillstånden går ut 31 juli 2018 och nu inbjuder Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) företag att vara med och bjuda på de nya tillstånden som sträcker sig från 1 augusti 2018 till 31 juli 2026.

Nya sändningsnät

Det som är helt nytt med den nya tillståndsperiod är att Västmanland kommer ha fyra nät och tillstånd för att sända kommersiell lokalradio.

Nät 1 kommer ha frekvensen 106,1 med effekten 3 000 watt, nät 2 får en helt ny frekvens i Västerås på 88,7 och effekt på 3 000 watt, nät 3 får frekvensen 106,9 i Västerås med 5 000 watt och sista nätet, nät 4 får frekvensen 104,1 på 100 watt och en slavfrekvens i Köping på 250 watt.

Jämförelsevis i styrka har P4 Västmanland 60 000 watt och närradion i Västerås 200 watt.

Det första tre näten är tre rikstäckande nätverk och det fjärde är ett regionalt tillstånd.

Eva Bengtsson Åström på Myndigheten för press, radio och tv:

– Ändringen är för att främja förutsättningarna, därför större tillstånd och inte längre några krav på ett visst innehåll. Den som betalar högsta beloppet får ett tillstånd.

Myndigheten MPRT har angett i strategin att de tillåter att en organisation kan ha flera tillstånd i en region bara det inte inverkar på konkurrensen och ur ett mångfaldsperspektiv. Det fjärde tillståndet i Västmanland behöver inte vara en ny regional radiokanal, utan det kan vara en av de stora nätverken som börjar sända.

I Sverige finns det i dag fem radionätverk där Rix FM och Bandit Rock ingår i MTG Radio. Mix Megapol, NRJ och Rockklassiker ingår i SBS Radio.

Den som bjuder högst avgift för tillståndsperioden, som också ska betalas redan nästa år, kommer få tillståndet. Det innebär att det är hög sannolikhet att antingen MTG Radio eller SBS Radio kniper de tre nätverkstillstånden i Västmanland.

Tillstånden för Sveriges Radio och närradion berörs inte, då de ingår i public service-tillstånden respektive närradiotillstånden.

Lokala FM-sändningar

I Västmanland finns två privata FM-stationer, Mix Megapol 106,1 MHz och NRJ Mälardalen på 106,9 MHz.

RIX FM tappade sändningen i Västmanland när dåvarande licensföretaget ville sända Rockklassiker i stället. Från Eskilstuna sänder RIX FM 104,5 Mälardalen på 104,5 MHz från Hällbergamasten och via en slavsändare vid Enhagen på 104,1 MHz.

I Stockholm finns ett större utbud, från 104,3 till 107,5 MHz finns nio olika stationer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING