Foto: Foto: Sveriges riksdag

"Ett väntat utfall" – "Beklagar" – "Vinnarna är svenska folket"

Stefan Löfven (S) röstades idag fram som statsminister i Sveriges riksdag. Socialdemokraterna kommer att bilda regering tillsammans Miljöpartiet, efter en uppgörelse tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

  • Publicerad 16:28, 18 jan 2019

Så här reagerar våra lokala riksdagsledamöter på dagens besked:

Roger Haddad (L), riksdagsledamot från Västerås.

– Det var ett väntat utfall utifrån de röstförklaringar våra partier gjorde inför omröstningen. Liberalerna avstod och därmed tryckte vi gult i kammaren.

Vad betyder det här för Västmanlands del?

– Det återstår att se konkret, men i den överenskommelse om 73 punkter är det Liberalerna som fått genomslag för flest förslag och inte minst gäller det inom området integration, utbildning och arbetsmarknad. Nu kommer jag verka för att de reformerna och skolsatsningarna får genomslag vilket också är viktigt för Västmanland, vi har mycket stora utmaningar i länet när det gäller integrationspolitiken, att fler utrikesfödda kvinnor snabbare kommer in i arbete och vi måste också göra mer för att lösa lärarbristen och höja skolresultaten i Västmanland. På samtliga områden utanför överenskommelsen tex den fråga jag arbetat med i fyra år senast som polisnärvaro och trygghet kommer jag fortsätta bedriva opposition och pressa regeringen på reformer.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot från Sala

– De riktiga vinnarna är svenska folket – som vill se mer samarbete mellan de politiska partierna och nu får mer samarbete i och med den blocköverskridande överenskommelsen. Samtidigt slår vi också vakt om värden som är viktiga för många svenskar; som tolerans, jämlikhet, öppenhet och människors lika värde. Det kommer att bli en utmanande mandatperiod men med en kraftfull regering på plats har vi alla möjligheter att ta oss an de samhällsproblem som Sverige står inför. Nu ska vi fortsätta att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Västmanland.

Vad betyder det här för Västmanlands del?

– Mer resurser till kommunerna och till Region Västmanland så att vi kan stärka välfärden ytterligare. Behoven inom sjukvården, skolan och äldreomsorgen är stora. Fler poliser och ett ännu intensivare arbete för att pressa tillbaka integrationsproblemen kommer att öka tryggheten för västmanlänningarna. Investeringsstödet till fler billiga hyresrätter blir kvar och barnfamiljerna kommer att få mer tid med varandra tack vare vår familjevecka. Sist men inte minst ska vi höja pensionerna och ta bort den orättvisa pensionärsskatten.

Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot från Västerås

– Utifrån valresultatet i september är det inte så konstigt att vi landat här. Men jag beklagar att S och Mp inte lyckats bättre i sina förhandlingar kring regeringsmakten. För oss som strävar efter ett jämlikare samhälle fanns inget bra alternativ att rösta på. Vi valde de minst dåliga, nämligen att släppa fram Stefan Löfven. Jag hoppas att vi, tillsammans med starka folkliga protester kommer kunna hindra de värsta nyliberala förslagen från att nå riksdagens bord.

Vad betyder det här för Västmanlands del?

– Det är svårt att veta i dagsläget. Min förhoppning är att de runt 90 reformer Vänsterpartiet fick igenom förra mandatperioden som innebar stärkt välfärd och satsningar mot barnfattigdom tex ska få ligga kvar. Många har uppskattat gratis medicin och glasögonbidrag för barnen, höjda CSN-bidrag och ökade anslag till kommunerna för att nämna några exempel.

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot från Västerås

– Efter veckans partiutspel var dagen resultat inte helt oväntat. Jag tror fortfarande att en borgerlig regering bättre kan utföra borgerlig politik än en som nu är beroende av vänsterparti. Nu blir det en tydlig vänstersväng med hotet om nyval hängande över huvudet hela mandatperioden.

Vad betyder det här för Västmanlands del?

– Länet har nu bara två riktigt borgerliga ledamöter och det är beklagligt. Länets företag och befolkning kommer få en skattesmäll och går en oviss framtid till mötes eftersom vi inte vet vilka krav vänstern kommer att ställa.

Västerås Tidning har även sökt Sverigedemokraternas riksdagsledamot från Västerås, Ann-Christine From Utterstedt, utan framgång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING