First Camp Västerås Mälaren på Johannisberg Foto: Arkiv

Campingtrenden håller i sig – trots pandemin

Campingarna i Sverige har haft en stark tillväxt under det senaste decenniet. Kulmen nåddes under 2019 som blev ett riktigt rekordår. Sedan kom coronan och skapade oro. Men när 2020 summeras visar det sig att campingbranschen klarade krisen bättre än övriga besöksnäringen. – Dagens husbilar och husbilar har ju toaletter och kök, så man kan vara coronasäker när man campar, säger Inger Jansson på First Camp Västerås Mälaren.

Publicerad

– Vi gick in i 2020 med det bästa året i branschens historia bakom oss. Svensk besöksnäring har drabbats hårt av coronakrisen och vår bransch som är Sveriges största semesterboende har inte skonats. Starten på säsongen 2020 har inte varit lik någon annan, säger Peter Jansson, tf vd SCR som är branschorganisationen för Sveriges camping- och stugföretagare.

I samband med att alla större arrangemang ställdes in och reseförbud infördes vändes den tidigare optimismen till en stark oro. I Västerås, och för First Camping på Johannisberg handlade det om att Summer Meet och stora idrottsevenemang som Irstablixten, Mälarenergi Cup och Aroscupen ställdes in.

– Alla stora evenemangen ställdes ju in, så det är klart att vi tappade gäster, säger Inger Jansson.

Men krisen blev inte så farlig som man befarade. Tillväxtverkets preliminära statistik över gästnätter 2020 visar att övernattningarna på svenska campingplatser minskade minst. Övernattningar på camping minskade med 24 procent jämfört med 2019. Ser man till totalt antal gästnätter inom svensk turism minskade dessa med 36 procent jämfört med föregående år.

På First Camping Västerås känner man igen sig i den beskrivningen.

– Det gick faktiskt bättre än förväntat under 2020. Framförallt perioden när när man inte skulle resa längre än en timme i från hemmet, då gick det väldigt bra för oss, säger Inger Jansson.

Hon säger att coronaanpassningarna fungerar väldigt bra. För att hålla campingen smittsäker städar de oftare än tidigare och har dessutom infört begränsningar för hur många som får befinna sig vid servicestationerna och på restaurangen.

Dessutom hyllar Inger Jansson campinggästerna.

– Gästerna sköter sig väldigt bra och husvagnarna blir ju som egna boenden, säger hon.

Trots inställda evenemang har de svenska campingarna klarat pandemin bra. Detta efter att branschen haft en postitiv utveckling under flera år. Foto: Anna Hult / SCR
Powered by Labrador CMS