Här, på Fabriksgatan i Gustafsborg, har företaget Grundkraft köpt 38 000 kvadratmeter mark för att bygga industrilokaler som bostadsrätter. Foto: Robert Österlind

Bygger lokaler åt småföretagare som bostadsrätter

Företaget Grundkraft har köpt 38 000 kvadratmeter mark i Gustafsborg, i Sala. Planen är att här skapa en bostadsrättsförening i industriform för småföretagare.

  • Publicerad 16:30, 24 okt 2020

Under första kvartalet 2021 så hoppas Grundkraft på att ha bygglovet klart. Då kan den första etappen av byggprojektet i bästa fall vara färdig i slutet av nästa år.

– Sala har många småföretagare och flera av dem hyr sina lokaler, eftersom de kanske inte har råd att köpa eller bygga egna lokaler. Här får de då istället möjlighet att köpa en industrilokal i form av en bostadsrätt till ett bra pris, berättar Hannes Wolt, som tillsammans med Claes Sjöberg äger Grundkraft.

Företaget har sitt huvudkontor i Nykvarn, utanför Södertälje. Faktiskt i just en bostadsrättsförening i industriform.

– Ja, det är en av två sådana bostadsrättsföreningar som vi redan har byggt. Förutom den i Nykvarn så har vi även byggt en i Botkyrka. Och här kan vi se att det har varit en bra investering för dem som har köpt bostadsrätterna. Värdet har ökat, säger Hannes Wolt.

Tanken är att man köper ett ”garagefack” i bostadsrättsföreningens byggnad. I Sala blir varje sådant fack i två våningar med en sammanlagd yta av 270 kvadratmeter per fack.

– Kallavgiften, även om man lånar pengar för att köpa ett garagefack, blir cirka 450 kronor per kvadratmeter och år. Det kan man jämföra med 700-800 kronor per kvadratmeter och år om man hyr i äldre fastigheter, förklarar Hannes.

– Så man sänker kapitalkostnaden, samtidigt som man betalar till sig själv.

Precis som i en vanlig bostadsrättsförening så betalar företagaren även här en årsavgift till föreningen.

Allt ifrån exempelvis rörföretag till däckfirmor, små verkstäder, ventilationsföretag, snickare och gym har nytta av den här typen av garagefack. 

Grundkraft har köpt 38 000 kvadratmeter mark bredvid företaget Allan Eriksson Mark AB på Fabriksgatan i Gustafsborg.

– Varje köpare får en grund med vatten, avlopp, el och värme indraget. Sedan får man utforma sin lokal själv som man vill, berättar Hannes Wolt.

– Själva så utför vi genom vårt eget företag grundläggningsarbetet i bygget. Men vi kommer att använda lokala elektriker, rörmokare och andra hantverkare för att göra installationerna i fastigheten. Sedan så anlitar vi en extern hallbyggare.

Den första byggnaden i Sala kommer att ha tio stycken garagefack, på vardera 270 kvadratmeter fördelat på två plan. 

– Tanken är att bygga de här tio garagefacken först för att känna av marknaden. Sedan fortsätter vi med tio fack till. Efter det kan det bli aktuellt med att bygga fler industrilokaler på tomten, som vi hyr ut. Vi räknar med att kunna uppföra upp till sex stycken byggnader där.

Grundkrafts basverksamhet är mark- och anläggningsentreprenader. Men verksamheten med fastigheter har blivit ett ben till som nu växer för företaget. Grundkraft omsätter cirka 50 miljoner kronor och har verksamhet i hela Mälardalen, exempelvis i Stockholm, Strängnäs, Västerås och Eskilstuna samt även i Nyköping.

Hannes Wolt räknar med att många småföretagare i Sala, som inte har råd att bygga egna lokaler, nu istället kan köpa lokaler som bostadsrätter till ett bra pris. Foto: Robert Österlind

Fakta: Så här blir det

Varje lokal är i två plan och får en area på cirka 270 kvadratmeter. Nedre plan blir med en stor lastport och med takhöjden 5,4 meter, väl lämpat för produktion eller lager. Övre plan nås med en interntrappa eller en gemensam korridor på plan 2. Här blir takhöjden 2-3 meter.

Lokalerna förses med allmän belysning på de båda planen. Avsättningar för vatten, avlopp och tomrör för fiberanslutning är dras in till lokalernas entréplan. Köparen får själv färdigställa lokalerna med exempelvis dusch, wc, pentry, golvbeklädnader, väggplanering, undertak samt målning och liknande. 

Vid köp av flera sammanhängande lokaler finns möjlighet att öppna upp mellan dem. 

Byggnaden får ett inhägnat område med ett två meter högt staket och en elektrisk styrd grind.

Varje lokal får tre stycken egna parkeringar. Dessutom anläggs en stor gästparkering. Det installeras fasadbelysning och lyktstolpar styrda med så kallade astro-ur.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING