Solrosodling. Ingrid Sommar och hennes familj driver Svånö gård som sedan slutet av 90-talet varit ett ekologiskt lantbruk. Foto: Jonas Edberg

Allt fler lantbrukare i länet odlar ekologiskt

Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västmanland har ökat med 35 procent, motsvarande 5 408 hektar jordbruksmark, under de senaste tio åren. Det visar siffror från Jordbruksverket. Krav-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden.

  • Publicerad 08:49, 10 aug 2019

Kravodlat

I ekologiskt jordbruk tillåts inte användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald. Nya siffror från Jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

Krav-certifieringen är i flera avseenden striktare än EU:s regler för ekologiskt jordbruk, bland annat genom hårdare krav på klimatarbete, god djurvälfärd och socialt ansvarstagande. Krav-certifierade lantbruk måste dessutom uppfylla 37 regler som minskar klimatpåverkan, som exempelvis användningen av förnybar el. Den Krav-certifierade odlingen utgör 70 procent av den totala ekologiska odlingen i Sverige. 

Krav är Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Den produkt som bär Krav-märket uppfyller Kravs regler, det kontrolleras minst en gång varje år.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk på Krav.

Förra året brukades 21 064 hektar av jordbruksmarken i Västmanland ekologiskt, motsvarande 19,6 procent. År 2009 var siffran 15 656 hektar, vilket innebär en ökning med 34,5 procent under de senaste tio åren.

– Anledningen till att arealen för ekologiska jordbruken ökar är inte att vi ekologiska jordbrukare blir fler. Det beror istället på att vi som odlar får allt större mark att bruka i och med vi tar över mindre jordbruk som läggs ner, förklarar lantbrukaren Ingrid Sommar.

Tillsammans med sin man Henrik och son Johan driver hon Svånö gård i Rytterne. De har jobbat ekologiskt sedan 1998.

På gården har de mjölkkor samt odlar korn, vete, vall och solrosor – och allt görs ekologiskt.

– Vi får inte använda konstgödning eller bespruta växterna. När det gäller djuren ska de bland annat få gå ute under längre perioder, förklarar Ingrid Sommar.

Kräver planering

När de gick över till att jobba ekologiskt var tanken att de skulle testa under några år, för att sedan eventuellt gå tillbaka till vanligt jordbruk. Men 19 år senare är gården fortfarande ekologisk.

Vad är största svårigheten med att jobba ekologiskt?

– Det finns inga quick fix. Man måste tänka och planera – annars får man för mycket ogräs. Dessutom är man mer väderberoende när man odlar ekologiskt.

Efter förra sommarens torka har vädret i år varit gynnsamt för lantbrukarna, och skörden ser ut att bli bra.

– Det har varit lagom med både sol och regn i år. Förra sommaren var däremot den värsta jag har varit med om. Till och med korna mådde dåligt av värmen, säger Ingrid Sommar.

I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent under samma period. År 2018 brukades totalt 609 104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, motsvarande 20,2 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark, säger Jonas Carlberg.

– Det är upp till konsumenterna om vi ska nå målet. De måste köpa mer ekologiska produkter, annars kommer arealen att minska, avslutar Ingrid Sommar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

​Efter 43 år – nu lämnar hon butiken

Kappahl-Anette: "Det var ett lite svårt beslut att ta" Anette Cederholm är ett ansikte som är bekant för många som brukar handla kläder på Kappahl. Efter 43 år kommer hon den 28 november att sluta sin tjänst för att, lite i förtid, gå i en välförtjänt...måndag 18/11 19:17

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING