Solrosodling. Ingrid Sommar och hennes familj driver Svånö gård som sedan slutet av 90-talet varit ett ekologiskt lantbruk. Foto: Jonas Edberg

Allt fler lantbrukare i länet odlar ekologiskt

Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västmanland har ökat med 35 procent, motsvarande 5 408 hektar jordbruksmark, under de senaste tio åren. Det visar siffror från Jordbruksverket. Krav-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden.

  • Publicerad 08:49, 10 aug 2019

Kravodlat

I ekologiskt jordbruk tillåts inte användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald. Nya siffror från Jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

Krav-certifieringen är i flera avseenden striktare än EU:s regler för ekologiskt jordbruk, bland annat genom hårdare krav på klimatarbete, god djurvälfärd och socialt ansvarstagande. Krav-certifierade lantbruk måste dessutom uppfylla 37 regler som minskar klimatpåverkan, som exempelvis användningen av förnybar el. Den Krav-certifierade odlingen utgör 70 procent av den totala ekologiska odlingen i Sverige. 

Krav är Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Den produkt som bär Krav-märket uppfyller Kravs regler, det kontrolleras minst en gång varje år.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk på Krav.

Förra året brukades 21 064 hektar av jordbruksmarken i Västmanland ekologiskt, motsvarande 19,6 procent. År 2009 var siffran 15 656 hektar, vilket innebär en ökning med 34,5 procent under de senaste tio åren.

– Anledningen till att arealen för ekologiska jordbruken ökar är inte att vi ekologiska jordbrukare blir fler. Det beror istället på att vi som odlar får allt större mark att bruka i och med vi tar över mindre jordbruk som läggs ner, förklarar lantbrukaren Ingrid Sommar.

Tillsammans med sin man Henrik och son Johan driver hon Svånö gård i Rytterne. De har jobbat ekologiskt sedan 1998.

På gården har de mjölkkor samt odlar korn, vete, vall och solrosor – och allt görs ekologiskt.

– Vi får inte använda konstgödning eller bespruta växterna. När det gäller djuren ska de bland annat få gå ute under längre perioder, förklarar Ingrid Sommar.

Kräver planering

När de gick över till att jobba ekologiskt var tanken att de skulle testa under några år, för att sedan eventuellt gå tillbaka till vanligt jordbruk. Men 19 år senare är gården fortfarande ekologisk.

Vad är största svårigheten med att jobba ekologiskt?

– Det finns inga quick fix. Man måste tänka och planera – annars får man för mycket ogräs. Dessutom är man mer väderberoende när man odlar ekologiskt.

Efter förra sommarens torka har vädret i år varit gynnsamt för lantbrukarna, och skörden ser ut att bli bra.

– Det har varit lagom med både sol och regn i år. Förra sommaren var däremot den värsta jag har varit med om. Till och med korna mådde dåligt av värmen, säger Ingrid Sommar.

I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent under samma period. År 2018 brukades totalt 609 104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, motsvarande 20,2 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark, säger Jonas Carlberg.

– Det är upp till konsumenterna om vi ska nå målet. De måste köpa mer ekologiska produkter, annars kommer arealen att minska, avslutar Ingrid Sommar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING