Solrosodling. Ingrid Sommar och hennes familj driver Svånö gård som sedan slutet av 90-talet varit ett ekologiskt lantbruk. Foto: Jonas Edberg

Allt fler lantbrukare i länet odlar ekologiskt

Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västmanland har ökat med 35 procent, motsvarande 5 408 hektar jordbruksmark, under de senaste tio åren. Det visar siffror från Jordbruksverket. Krav-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden.

  • Publicerad 08:49, 10 aug 2019

Kravodlat

I ekologiskt jordbruk tillåts inte användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald. Nya siffror från Jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

Krav-certifieringen är i flera avseenden striktare än EU:s regler för ekologiskt jordbruk, bland annat genom hårdare krav på klimatarbete, god djurvälfärd och socialt ansvarstagande. Krav-certifierade lantbruk måste dessutom uppfylla 37 regler som minskar klimatpåverkan, som exempelvis användningen av förnybar el. Den Krav-certifierade odlingen utgör 70 procent av den totala ekologiska odlingen i Sverige. 

Krav är Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Den produkt som bär Krav-märket uppfyller Kravs regler, det kontrolleras minst en gång varje år.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk på Krav.

Förra året brukades 21 064 hektar av jordbruksmarken i Västmanland ekologiskt, motsvarande 19,6 procent. År 2009 var siffran 15 656 hektar, vilket innebär en ökning med 34,5 procent under de senaste tio åren.

– Anledningen till att arealen för ekologiska jordbruken ökar är inte att vi ekologiska jordbrukare blir fler. Det beror istället på att vi som odlar får allt större mark att bruka i och med vi tar över mindre jordbruk som läggs ner, förklarar lantbrukaren Ingrid Sommar.

Tillsammans med sin man Henrik och son Johan driver hon Svånö gård i Rytterne. De har jobbat ekologiskt sedan 1998.

På gården har de mjölkkor samt odlar korn, vete, vall och solrosor – och allt görs ekologiskt.

– Vi får inte använda konstgödning eller bespruta växterna. När det gäller djuren ska de bland annat få gå ute under längre perioder, förklarar Ingrid Sommar.

Kräver planering

När de gick över till att jobba ekologiskt var tanken att de skulle testa under några år, för att sedan eventuellt gå tillbaka till vanligt jordbruk. Men 19 år senare är gården fortfarande ekologisk.

Vad är största svårigheten med att jobba ekologiskt?

– Det finns inga quick fix. Man måste tänka och planera – annars får man för mycket ogräs. Dessutom är man mer väderberoende när man odlar ekologiskt.

Efter förra sommarens torka har vädret i år varit gynnsamt för lantbrukarna, och skörden ser ut att bli bra.

– Det har varit lagom med både sol och regn i år. Förra sommaren var däremot den värsta jag har varit med om. Till och med korna mådde dåligt av värmen, säger Ingrid Sommar.

I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent under samma period. År 2018 brukades totalt 609 104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, motsvarande 20,2 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark, säger Jonas Carlberg.

– Det är upp till konsumenterna om vi ska nå målet. De måste köpa mer ekologiska produkter, annars kommer arealen att minska, avslutar Ingrid Sommar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING