VM-medaljörer. Liam Oksala blev världsmästare i barnklassen. I den högsta vuxenklassen champion tog Alice Sjöström och Alva Knudsen VM-brons i disco par. Alice vann även brons i disco solo i högsta vuxenklassen. Foto: Privat

Västeråsdansarnas VM-succé – fem medaljer

Västeråsdansarna visade världsklass och lämnade Katrineholm med fem medaljer, bland annat ett guld. – Det är något man drömt om sedan man var liten, jag har inte fattat det än, säger dubbla bronsmedaljören Alice Sjöström.

Publicerad

VM i disco och disco freestyle lockade 1 500 dansare från 16 länder till Duveholmshallen i Katrineholm.

Bland dessa ett helt knippe landslagsuttagna västeråsare i vanlig ordning när det vankas stora mästerskap.

Som vanligt syntes också Västeråsdansarna högt upp i resultatlistan i flera klasser när tävlingarna summerades.

Totalt blev det fem medaljer att lägga till en rad andra fina prestationer och placeringar.

Två av dessa tog Alice Sjöström, Västerås Danscenter, i den högsta vuxenklassen.

Delad glädje, dubbel glädje. Alice Sjöström & Alva Knudsen sken i kapp på prispallen efter sitt VM-brons i disco duo. Foto: Privat

17-åringen går andra året på Widénska gymnasiet med dansinriktning på programmet.
Hon har varit med och tävlat på VM-nivå tidigare. Men aldrig i vuxenklass som nu. Och aldrig med pallen som slutligt resultat. Dessutom dubbelt upp.

– Det känns helt sjukt. Jag har inte fattat det än. Det är ju en dröm man haft sedan man började dansa som barn att få ta sig till en VM-final. Att dessutom bli trea två gånger om … det känns fantastiskt, mäktigt.

VM började på bästa tänkbara start när Alice tillsammans med radarkompisen Alva Knudsen som hon dansat ihop med sedan hösten 2019 tog sig till final och blev trea i duoklassen i knivskarp konkurrens bland 80 tävlande par.

– Domarna gillade det vi gjorde och vår stil, det blev man väldigt taggad av inför fortsättningen.

Det märktes. För det blev sedan final på nytt på egen hand i den högsta vuxenklassen, Champion, i en tuff klass som lockade över 100 tävlande – och ett nytt brons.

Vad betyder den här VM-framgången?

– Det ger jättemycket energi och mer motivation. Det är en bekräftelse på allt jobb jag lägger ner, att veta att det är möjligt – att det går!

Hur var finalen?

– Det kändes väldigt bra. Det blir på ett annat sätt i finalen, då gör man sitt eget framträdande och är ensam på dansgolvet. Flera som kollar och alla svenskar som hejar på. Det blir speciellt.

– Men jag försökte bara njuta och ha kul – och det hade jag verkligen!

Alice Sjöström behärskar de flesta dansstilar och är bland annat regerande svensk mästare i modern dans, jazzdans och i disco grupp.

– Disco är det jag har kört längst. Jag började med barndans när jag var 3 år och det är väldigt discoinfluerat. De andra danserna har kommit in senare, men de gynnar varandra med olika tekniker.

– Alla danser är kul men just disco är extra fartfyllt, galet, hårt och snabbt.

Det är många år sedan någon svensk dansare stod på prispallen och tog hem en VM-medalj i just discodans solo, vilket förstärker hennes insats.

Världsmästaren Liam Oksala med allt som hör en VM-seger till. Foto: Privat

Vi hittar en guldkille från Västerås också.

Vid EM i Tjeckien i somras tog Liam Oksala silver.

Nu blev det i barnklassen disco solo den ädlaste medaljen för 12-åringen. Han dansar på Västerås Danscenter och går på Fryxellska med dansprofil och kan nu alltså titulera sig världsmästare.

Liam tävlade även i disco duo junior tillsammans med Tilda Kammerer och kom på 15:e plats.

Medaljer även till:

Simon Gustafsson Svensson (Västerås Danscenter), silver i disco solo vuxen.

Freja Damm (Dansverkstan), brons i disco freestyle solo junior.

En mycket stark VM-insats stod även Västerås Danscenters Elvira Reidås för. Elvira, som vann fyra SM-guld i maj, blev nu 6:a i singel av omkring 90 startade. Samma placering blev det även i duo-klassen tillsammans med Tova Stolt.

Fyrfaldiga svenska mästarinnan Freja Damm, Dansverkstan, lyckades i stenhård konkurrens vinna ett VM-brons i disco freestyle. Hon kom även på en fin 4:e plats i disco solo junior. Foto: Dansverkstan
Västerås Danscenters Elvira Reidås och Tova Stolt kom på en fin sjätteplats i duo-klassen. Elvira blev även sexa i singel. Foto: Privat
Västerås Danscenters yngsta dansare i gruppen Amici tog sig till VM-final i gruppdisco barnklass och slutade sjua i debuten på internationella tävlingar. Foto: Västerås Danscenter
Liam Oksala och Tilda Kammerer, Västerås Danscenter, tävlade i disco duo junior och kom på 15:e plats. Foto: Privat
Västerås Danscenters Infinity kom på 12:e plats i grupp junior. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS