Foto: Mostphotos

Veckolånga värmeböljor en del av framtiden i Västerås

I takt med att klimatet förändras blir heta dagar allt fler. Om 50 år väntas Västerås ha mellan en och två veckors sammanhängande värmebölja en typisk sommar. Det visar nyhetsbyrån Newsworthys analys av data från SMHI.

  • Publicerad 11:22, 20 jul 2021

Långa perioder med dygnsmedeltemperaturer över tjugo grader har varit relativt ovanligt i Sverige. Men i framtiden kan värmeböljor som under den rekordheta sommaren 2018 vara regel snarare än undantag.

Västerås väntas få mellan tio och 20 sammanhängande dagar med värmebölja en typisk sommar om 50 år, alltså dagar där dygnsmedeltemperaturen är över 20 grader.

Under 90- och 00-talet innehöll en typisk sommar i Västerås – i statistisk bemärkelse – av sammanhängande värmeböljor på högst några dagar.

– Vi ser värmeböljor som en av de större riskerna kopplat till att klimatet förändras. De blir både fler och intensivare, säger Ida Knutsson, utredare vid enheten för miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten.

Att klimatet värms upp syns redan i SMHI:s historiska data. Under de senaste decennierna har värmeböljorna blivit fler och längre. Västerås saknar en mätstation med historisk temperaturdata. I Sala, där man uppmätt dygnsmedeltemperaturer sedan år 1970, registrerades den längsta sammanhållna värmeböljan år 2018. Då låg dygnstemperaturen över tjugo grader 13 dagar i sträck.

SMHI tar fram detaljerade framtidsscenarion, som gäller för åren 2069 till 2098, där de tittar på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet. Det mest optimistiska scenariot bygger på en värld där utsläppen börjar minska år 2040, något som kräver kraftfulla klimatåtgärder. Det mer pessimistiska bygger på att utsläppen fortsatt ökar genom hela århundradet.

Framåt slutet av århundradet väntas de längsta värmeböljorna under ett typiskt år bli ganska lika den extremt varma sommaren 2018. Men det här representerar en medelsommar. Även i framtiden kommer det att finnas både varmare och kallare somrar, så ett ovanligt varmt år i framtiden kommer värmeböljorna att vara längre ändå.

Dygnets medeltemperatur kan kännas lite abstrakt, men om medeltemperaturen är 20 grader innebär det i genomsnitt att dagens högsta temperatur når mellan 25 och 26 grader, enligt SMHI.

Fortsätter utsläppen i stället i dagens takt väntas Mälardalen och södra Sveriges kustpartier få värmeböljor som varar tre till fyra veckor. Det är alltså de mest befolkade delarna av landet som får flest varma dagar.

Men även om norra delarna av landet väntas ha färre riktigt varma dagar kan de som ändå finns slå hårdare. Detta beror på att tröskeln för negativa hälsoeffekter är lägre i områden med lägre temperaturer, säger Christofer Åström, som är forskare på institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet:

– Hälsokonsekvenserna vid samma temperatur är mycket högre i norra länen, så även om vi har färre dagar med värmebölja i norra Sverige kan det slå hårdare.

Allt fler äldre – största riskgruppen

Effekterna av riktigt varma temperaturer märks omedelbart i dödlighetssiffrorna. En studie från Umeå universitet har visat att dagliga dödligheten ökar med tio procent om maxtemperaturen överskrider 26 grader tre dagar i sträck. Blir det mer 30 grader ökar den med ytterligare tio procent. Det är framför allt äldre personer och andra som har underliggande sjukdomar som är i riskgrupp.

Om 50 år väntas var fjärde person i Sverige vara 65 år eller äldre, upp från var femte i dag. I Västerås väntas 25 procent av befolkningen vara 65 år eller äldre.

Under värmeböljan 2018 dog drygt 700 fler personer än normalt, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

– Det är inte vanligt att man dör av värmeslag i Sverige. Det är ofta att man har andra underliggande sjukdomar, att man har problem med hjärta och cirkulation och helt enkelt dör av hjärtfel. Kroppen får svårt att hantera den här överskottsvärmen och det blir ytterligare en påfrestning på det bakomliggande hälsotillstånd som man har, säger Ida Knutsson vid Folkhälsomyndigheten.

Metod

Hur vet ni hur lång en värmebölja blir i framtiden?

Newsworthys analys bygger på SMHI:s modellerade data, som visar ett genomsnitt av årets längsta sammanhängande period med dygnsmedeltemperatur över 20 grader för åren 2069-2098. Utifrån dessa väldigt lokalt nedbrutna prognoser har vi räknat ut medelvärdet för varje kommun.

När SMHI tar fram analyser på framtidens klimat gör man det för olika scenarier. Det finns alltid osäkerheter när man gör antaganden om framtiden. Dessa scenarier visar vilka effekter olika framtida halter av växthusgaser i atmosfären väntas ha.

Newsworthys redovisar här två scenarion: RCP 4.5 (det optimistiska) och RCP 8.5 (det pessimistiska). RCP 4.5-scenariot bygger i korthet på att de globala utsläppen börjar minska år 2040. För att detta ska bli verklighet krävs alltså en kraftfull klimatpolitik. RCP 8.5-scenariot visar antar att utsläppen fortsätter att öka genom hela århundradet, utan tillkommande klimatpolitik. Läs mer om RCP.

Var kommer uppgifterna om dagens temperaturer från?

Längden på värmeböljor i dag bygger också på modellerad data och är ett genomsnitt för åren 1991-2013. De senaste årens siffror, exempelvis den väldigt varma sommaren 2018, är därför inte medräknade.

Den observerade temperaturdatan kommer från den närmaste mätstationen, räknat från kommunens mittpunkt, som har en tillräckligt lång och relativt obruten historisk tidsserie.

Hur vet ni vilka delar av landet som kommer att ha högst andel äldre år 2070?

Befolkningsframskrivningen kommer från SCB, som gör en framskrivning av folkmängd kommunvis nedbrutet per ålder. Därifrån har vi räknat ut andelen av totala befolkningen 2070 som väntas vara 65 år eller äldre.

För att räkna på kommunerna som står inför störst utmaningar har vi multiplicerat det modellerade antalet dagar med värmebölja (för scenario RCP 4.5) med andelen invånare som är 65 år och äldre.

Vad är en värmebölja?

Det finns ingen internationell definition av värmebölja. SMHI definierar det som en period där dygnsmedeltemperaturen är över 20 grader. Dygnsmedeltemperaturen är en sammanvägning av dygnets högsta och lägsta temperaturer samt temperaturen vid givna tidpunkter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING