”Late bloomer”. Huvudpersonerna i Robert Klåvus första bok är karaktärerna Erik Brandelius från Nationella operativa avdelningen inom polisen, samt journalisten Santina Jakobsson.

Västeråslärarens spännande bokdebut

En ung flicka försvinner från kafét där hon sommarjobbar. Det är händelsen som är startskottet i den nyutgivna boken Det röda pillret, skriven av debuterande Västeråsförfattaren Robert Klåvus. Boken, som är tänkt att bli den första av tre, är en spänningsroman och politisk thriller som utspelar sig i en liten bruksort i Dalarna.

Publicerad Senast uppdaterad

Anledningen till att boken fick utspela sig i Dalarna var att när Robert Klåvus, som är uppvuxen i Skultuna, började planera boken så var det så kallade återvändarromaner som var ”inne”.

– Så jag ville förlägga den till en bruksort, men inte till Skultuna. När jag sen läste om att vissa delar av Sverige alltid har haft starka högerextrema fästen, till exempel delar av Dalarna, så tänkte jag att det skulle passa bra att min historia utspelade sig där, berättar han.

Bokens huvudpersoner är karaktärerna Erik Brandelius från Nationella operativa avdelningen inom polisen, samt journalisten Santina Jakobsson.

– De är helt olika som personligheter, hon är eld och lågor, extrovert och feminist. Hon kliver inte undan men är samtidigt väldigt sårbar.

Samtal om hat

Erik är reflekterande och jobbar med fakta, men han har samtidigt varit med om något av det mest fruktansvärda man kan drabbas av då hans fru gick bort. Så även han är sårbar, men på ett annat sätt.

De här två möts och börjar motvilligt samarbeta för att så småningom hitta varandra.

En av Roberts inspirationskällor till boken var förintelseöverlevaren Emerich Roth.

– Jag hade turen att få jobba med Emerich i fem år och hade många bra samtal med honom om hatets- och våldets konsekvenser. Och de två idéerna, återvändarroman och hatets- och våldets konsekvenser, är det som sen blev grunden till boken.

Han säger att han inte har gått någon skrivarkurs, utan är självlärd.

– Jag ville hitta min egen röst och skriva på mitt sätt, så som jag tycker att det blir spännande och inte följa en mall.

– Sen har jag en grej jag gör och det är att när manuset i stort sett är klart, så letar jag efter en twist till. Anledningen till att jag gör det så sent är att jag inte vill råka avslöja den tidigare i boken. Läsaren ska inte kunna veta vad som händer, det ska vara helt oväntat. Det här är något som jag tycker är kul och som förhöjer berättelsen.

Tanken var inte att skriva en politisk thriller.

– Men det här är en nutidsbeskrivning och jag tror att det är väldigt viktigt att vi diskuterar de här frågorna. Man pratar om polarisering, det blir så lätt vi och dom, du och jag. Varför? Var har vi hamnat egentligen? Och jag tänker att vi kanske behöver diskutera ännu mer.

Jobbat länge som lärare

Under mer än trettio år har Robert arbetat som lärare men nu har han valt att gå ned i tid för att satsa på skrivandet.

– Jag tänkte att om jag ska göra det här, så ska jag göra det på riktigt. Jag är väl en ”late bloomer”, skrattar han.

Powered by Labrador CMS