Inspiration. Camilla Hamid gick vant runt bland eleverna och delade med sig av sin kunskap.

Skolelever på Önstaskolan lagade mat med tv-kocken

Under en förmiddag förra veckan fick Önstaskolan finbesök av kokboksförfattaren, tv-kocken och entreprenören Camilla Hamid som lagade mat tillsammans med eleverna i årskurs 8.

Publicerad

– Jag är här tillsammans med HelloFresh för ett initiativ som heter Mat-timmen. De har gjort en undersökning som visar på stora kunskapsbrister hos vuxna när det gäller att både komponera näringsrika måltider och äta varierat, berättar Camilla Hamid

Flera moment. En bra måltid innehåller både grönsaker, kolhydrater och protein.

Hon fortsätter:

– Det är ju en stor varningsflagga som vi vill ta tag i och då ska vi börja redan när människor är unga. Så det här är ett sätt att inspirera unga till att laga mer mat, våga laga mat och lära sig av det.

Enligt HelloFresh Verian-undersökning uppger endast tre av tio i åldersgruppen 16-29 år (34 procent) att de har självförtroende i köket. Lika få (33 procent) säger att de har goda kunskaper om näringslära och hälsa, och ännu färre (17 procent) uppger att de har koll på hållbarhet och klimatpåverkan i samband med matlagning.

– Det är oroande att så många unga känner sig osäkra i köket. Att kunna laga sin egen mat är en grundläggande livsfärdighet, men också en källa till så mycket glädje och kreativitet. Vi måste ge dem verktygen inte bara att överleva, utan att trivas med matlagningen och förstå hur den påverkar deras hälsa och vår planet, säger Camilla Hamid.

Övning. Genom att följa HelloFresh recept fick eleverna testa på alla moment.

Som tidigare hem- och konsumentkunskapslärare brinner Camilla Hamid för skolämnet men slår fast att det krävs mer för att unga ska ha möjlighet att bygga självförtroende och kunskap i köket.

– Totalt sett blir det inte jättemånga timmar med hem- och konsumentkunskap i skolan, och då behöver man komplettera i hemmet.

Nästa generations kockar. HelloFresh lär både unga och äldre hur man lagar hälsosam mat.

Eleverna i årskurs åtta delades upp i två grupper som en i taget fick undervisas och laga mat tillsammans med tv-kocken.

Kändisbesök. Viktor Strömbeck från elevrådet intervjuade Camilla Hamid.

– Jag är så imponerad, och jag blir påmind om hur mycket barn kan om man bara låter dem. Visst, det kan bli rörigt och ibland blir det fel, men det är då de lär sig. Eleverna har varit helt fantastiska och de är så nyfikna och läraktiga.

Mat-timmen har inspirerat elever runt om i landet.

– Jag har varit i både Örebro och Uppsala, men det här är faktiskt mitt sista stopp, säger Camilla.

Viktor Strömbeck från Önstaskolans elevråd fick äran att intervjua Camilla Hamid och var nöjd med förmiddagen.

– Vi i elevrådet vill engagera eleverna så mycket som möjligt i skolan och det här gör det lite roligare och mer lockande att gå till skolan. Folk har längtat tills idag och det märks i korridorerna att alla är glada och nyfikna, säger Viktor Strömbeck.

Vegetariskt. Rätten som tillagades var "Glödande vegetarisk bolognese".
Powered by Labrador CMS