​Västeråshandlarnas tips: Handla gärna ensam! Foto: Mostphotos

Västeråshandlarna: Så undviker du trängsel i butiken

Nu stundar bråda tider för livsmedelshandeln. Många är de som behöver handla skinka, prinskorv och julmust inför den stundande julen. Här har vi pratat med fyra butiker om hur de förbereder sig inför anstormningen.

  • Publicerad 10:36, 18 dec 2020

Viktoria Holmgren, handlare på ICA Maxi Hälla, berättar att de alltid försöker anpassa sig till gällande regler och restriktioner. Men för att se till att butiken inte blir överfull med kunder inför julhandeln säger hon att det bästa vore om alla handlade i god tid.

– Den mesta julmaten håller ju ganska länge så man behöver inte vänta tills dagarna innan julafton med att handla, säger hon.

Man kan även titta i butikens kundflödesdiagram där man får tips om när det kan vara mycket respektive lite folk i butiken.

– Diagrammen hittar man på våra sociala medier som Facebook och Instagram och det bästa är naturligtvis att välja en tid då det är färre besökare.

I butiken har man en kundräknare med vars hjälp man håller koll på hur många som finns i butiken samtidigt och man har även trängselvärdar under vissa tider som kan hjälpa till om det blir för mycket folk.

– Ibland har vi spärrat av, till exempel vid köttavdelningen där de flesta måste passera och på fredagar har vi hållit lite extra koll vid chipsen. För även om det inte är så många besökare i butiken så kan det ju bli att de finns på samma ställe samtidigt.

Något som Viktoria Holmgren vill uppmana till är att handla ensam.

– Det märks på en gång om det är fler än en i samma sällskap, då påverkas trängseln direkt, så handla ensam i den mån det går.

På Stora Coop Stenby säger butikschef Christer Hedin att de följer Svensk Handels rekommendationer.

– Vi har satt upp skyltar, har vänterutor och kundvärdar under de tider då det är mest kunder i butiken. Vi uppmanar på alla sätt kunderna att hålla avstånd och visa hänsyn och eftersom butiken är rätt stor så har det gått bra hittills.

Om det skulle bli för mycket folk i butiken säger Christer Hedin att man då får stoppa insläpp ett tag.

– Men det verkar som om många av våra kunder i år väljer att näthandla. Det har redan börjat beställas mycket julmat online. Det är ju inte säkert att besökarantalet i butiken kommer att minska mot tidigare år, men det är så det verkar. Men de finns ju alltid de som avvaktar till sista dagarna med att gå och handla.

För att se till att kunderna inte behöver gå in i butiken har ICA Maxi Erikslund utökat sin näthandel så mycket som möjligt.

Daniel Kvist, handlare, säger att det är lite ovanligt att inte vilja ha in kunder i butiken, men att de försökt styra om försäljningen på flera vis i dessa tider.

– Vi har öppet mellan 06.00 och 23.00, alltså 17 timmar om dagen och tipsar om att inte komma in mellan 15.00 och 18.00 då det är flest kunder i butiken. Åk tidigt eller sent, säger Daniel Kvist.

I butiken finns trängselvakter och personal i gula västar som påminner om att hålla avstånd och framöver kommer man även att ha en väktare utanför som pratar med kunderna.

– Om det blir för många kunder i butiken samtidigt så kommer vi att kunna spärra av olika avdelningar, och personal ser till att det blir en ordnad kö tills vi kan släppa in kunderna på den avdelningen igen.

Daniel Kvist råder också sina kunder att komma ensamma till butiken.

– Ta inte med respektive och alla barnen när ni åker och handlar, åk helst ensam. Kommer de flesta ensamma kommer det att göra så att det inte alls blir lika trångt i butiken.

På Willys Hälla säger butikschef Benny Wessman att de har jobbat förebyggande med de här frågorna länge men att det blir speciellt viktigt nu när julhandeln drar igång.

– Till helgen drar julruschen igång och fortsätter sen måndag till onsdag då vi kommer utöka våra öppettider med en timme på morgonen för att minska trycket under de dagarna.

I butiken finns det kommunikation till kunderna både inne och utanför om att hålla avstånd.

– Vi har bland annat högtalarutrop, avdelare i kassan och personal med gula västar, allt för att se till att avstånd hålls både till oss som jobbar och kunderna.

Benny Wessman säger att e-handeln hjälper till en del när det gäller att minska kunder i butiken.

– Det är väldigt positivt att folk kan handla på nätet och på det sättet slippa julruschen i butiken. Och vi märker även att folk är tidigare ute än vanligt med att handla julmaten så vi är övertygade om att vi kommer att lösa situationen.

Slutligen säger han att Willys tipsar sina kunder om att handla på lite mer lågfrekventa tider för att undvika trängsel.

– Och handla gärna ensam!

Viktoria Holmgren på ICA Maxi Hälla, säger att den mesta julmaten håller ganska länge så man behöver inte vänta tills dagarna innan julafton med att handla. Foto: ICA Maxi

Stora Coop Stenbys butikschef Christer Hedin berättar att de bland annat har väntrutor och kundvärdar i butiken. Foto: Jonas Bergkvist

Daniel Kvist handlare på ICA Maxi Erikslund, säger att om det blir för många kunder i butiken samtidigt så kommer vi att kunna spärra av olika avdelningar. Foto: ICA Maxi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING