Ger eko. Köksmästaren Andreas Wendelin med sin fiskrätt som tog honom till finalen i tävlingen Årets ekokock. I höst finns han dessutom med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Foto: Privat

Västeråsaren en av sex finalister i Årets ekokock – i höst blir han tv-kändis

Här är kocken med många slevar i grytan. I höst finns västeråsaren Andreas Wendelin med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Men först är han aktuell som en av sex finalister i Årets ekokock. – Nu när jag väl är i final tycker jag att jag har en bra chans att vinna, säger han till Västerås Tidning.

  • Publicerad 18:14, 1 sep 2022

Vi tar Andres Wendelins spännande höst i tur och ordning och börjar med ”förrätten”.

På fredag avgörs finalen av Årets ekokock i Växjö, tävlingen som riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som genom sin matlagning arbetar för en mer hållbar och bättre värld.

Dit kvalade Wendelin, som till vardags jobbar som köksmästare på Gillet 6 i Sala, in förra helgen som en av sex kockar bland hundratals tävlande.

– Det var jag inte riktigt förberedd på. Jag har försökt flera gånger tidigare men inte gått hela vägen.

Rätten som föll juryn i smaken och gav en finalbiljett var en fiskmosaik med syrlig gurka, puré och buljong på stockodlad svensk svamp spräckt med skaldjursolja samt blommor och örter.

– Receptet får jag tyvärr inte bjuda på eftersom det är tävlingssekretess.

I finalen på fredag tävlar kockarna live inför publik med en i förväg bestämd hemlig råvarukorg med KRAV-märkta produkter. Den hemliga varukorgen samt tävlingsuppgifter avslöjas kvällen innan finalstart.

Hur känns det inför den utmaningen?

– Det är lite nervöst faktiskt, även om jag gillar att tävla. Men just för att det blir en överraskning och man inte är förberedd på vad som ska tillagas gör att det känns lite nervöst. Men jag tror ändå att jag har en bra chans att vinna när jag nu tagit mig till finalen.

Han har jobbat länge utifrån ett eko-tänk.

– Jag är upplärd efter det, att ta tillvara på råvarorna innan de hamnar i den bruna påsen. I dag känns det mer aktuellt än någonsin att tänka både ekonomiskt och hållbart med de höga råvarukostnaderna.

Som grädde på moset blev det i onsdags även officiellt att Andreas Wendelin är en av deltagarna i den nya säsongen av ”Hela Sverige bakar” i höst.

– Vi var på Taxinge slott i sex veckor före sommaren och spelade in. Sämre platser kan man vara på! Det ska bli spännande att se, säger Wendelin som inte får avslöja något mer om programmet.

”Hela Sverige bakar” börjar sändas på TV4 och TV4 Play den 21 september.

Andreas Wendelin. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Det var många frågor som inte gick att besvara"

Storbranden på Erikslund drabbade inte bara företagen som var verksamma i byggnaden som brann. Den närmaste grannen, Åhléns Outlet, har varit tvungna att stänga för att reparera de materiella skador...lördag 24/9 8:15

Nu öppnar Tati igen – i nygammal regi

Nypremiär idag: ”Nya starka märken” I dag är det nypremiär för den välkända klädbutiken Tati på Erikslund. 1200 kvadrat säljyta kommer på nytt att fyllas med kläder och accessoarer.fredag 23/9 18:10

Strands kläder har hållit i 115 år

Välbekanta Strands barn- och ungdomskläder är en butik som funnits i centrala Västerås under en väldigt lång tid. Redan 1907 startade Elin Johansson en klädesbutik på Smedjegatan och på den vägen är...onsdag 21/9 18:17

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Små flaskor – stora smaker

Västerås Tidnings vinsexpert Jenny Asplund: ”Less is more” Jenny Asplund slår ett slag för halvflaskan.fredag 23/9 13:52

Västeråsaren en av sex finalister i Årets ekokock – i höst blir han tv-kändis

Andreas Wendelin: ”Har en bra chans att vinna” Här är kocken med många slevar i grytan. I höst finns västeråsaren Andreas Wendelin med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Men först är han aktuell som en av sex finalister i Årets ekokock. –...torsdag 1/9 18:14

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING