Två av ungdomskonsulenterna som sommarjobbat inom socialtjänsten, Arwen Edlund och Fawsia Warsame. Foto: Västerås stad

Ungdomar hjälper socialtjänsten att bli bättre på att möta barn och unga

Västerås vill bli bäst i Sverige på att ta till vara på ungas idéer och engagemang. Därför skapades Ungdomsdialog. Därför hade också individ- och familjeförvaltningen i Västerås under tre veckor tidigare i somras hjälp av sju ungdomskonsulter ifrån Ungdomsdialog.

Publicerad

Det var bara känslan av att komma in i väntrummet eller trapphuset, en tung och ovälkomnande miljö

Ungdomarna som sommarjobbade var mellan 16 och 19 år gamla och genomförde projektet för socialtjänsten som sitt sommarjobb.

Redan första dagarna hann ungdomarna träffa socialsekreterare, politiker och tjänstemän för att få en bild av verksamheten. De genomförde telefonsamtal och möten med påhittade ämnen för att själva uppleva hur mötet med socialtjänsten kan gå till. Utifrån det har de redan kommit med tankar om det som fungerar bra och mindre bra idag.

– Det var bara känslan av att komma in i väntrummet eller trapphuset, en tung och ovälkomnande miljö. Det var ingen bra känsla, berättar Emil Sällberg.

– Jag fick också en annan bild, fyller Santi Grueso Cordoba i. Vi träffade en socialsekreterare som var väldigt bra på sitt jobb, höll sig professionell men samtidigt visade väldigt mycket medkänsla. Och det är inte den bild jag har fått från andra ungdomar som kanske haft kontakt med socialtjänsten. Jag förstod att de som är där vill det bästa för ungdomar som kommer dit.

Projektet har två delar. Den första handlar om att ta reda på hur barn och ungdomar vill bli bemötta av socialtjänsten. Resultatet ska hjälpa till att utveckla socialtjänstens möten. Den andra delen innebär att ta fram förslag på hur mötesrummen i Socialtjänstens hus kan utformas så att de blir trygga och välkomnande för barn och unga.

Under en heldag har ungdomarna jobbat med utformning av Socialtjänstens hus. Därefter har ungdomarna arbetat fram förslag och idéer på hur huset kan skapa bra mötesrum för barn och unga. Förslagen kommer att bli verkliga mötesrum i det nya huset.

Ruzanna Kaloyan avslutar med att berätta vad en ung tjej sa när hon blev intervjuad om hur det borde se ut i socialtjänstens lokaler:

– Jag vill inte att det ska se ut som ett sjukhus, för vi är inte sjuka eller ett problem som ska lösas. Vi är bara ungdomar som är här för att vi behöver lite hjälp.

Elias Nyckel Sjögren och Santi Grueso Cordoba var två andra sommarjobbande ungdomskonsulter. Foto: Västerås stad
Ruzanna Kaloyan (närmast) intervjuade en tjej som berättade att hon inte ville att socialtjänstens lokaler skulle se ut som ett sjukhus. Till höger syns Måns Lagelius. Foto: Västerås stad

Det här är Ungdomsdialog

► Västerås vill bli bäst i Sverige på att ta till vara på ungas idéer och engagemang, därför skapades Ungdomsdialog.

► Ungdomsdialog är en kanal mellan politiker och ungdomar. Syftet är att hjälpa politiker att förstå ungas behov, och att ge unga en möjlighet till delaktighet och påverkan.

Powered by Labrador CMS