Inne på sluttampen. Det är bara veckor kvar tills Anders Teljebäck slutar som ordförande i kommunstyrlelsen. Nu berättar han om projekten som han är mest nöjd med att ha varit delaktig i under sin tid som heltidspolitiker i Västerås. Foto: Socialdemokraterna, Västerås stad, Mostphotos

Teljebäck om projekten han är mest stolt över

Anders Teljebäck (S) har bara veckor kvar som ordförande för kommunstyrelsen i Västerås. Västerås Tidning har i veckan träffat honom och pratat framtid – och låtit honom summera sin tid i Västerås stadshus.

Publicerad

Den 21 september aviserade Anders Teljebäck att han lämnar posten som ordförande för Västerås kommunstyrelse.

Nu har även den formella begäran om entledigande från uppdraget och tillhörande följduppdrag kommit in. Detta innebär att en ny ordförande kommer att väljas vid kommunfullmäktiges sammanträde den 5 november.

Västerås Tidning träffade Anders Teljebäck i tisdags för ett samtal om beslutet att avgå som heltidspolitiker i Västerås stadshus.

– Det känns jättebra. Det här är ett beslut som jag har tagit sedan lång tid tillbaka. Jag tänker att den som ska ta över behöver tid på sig. Det är två år kvar till valet och gänget som ska matchas in behöver kunna förbereda sig, säger Anders Telejebäck.

– För egen del vill jag ta det lite lugnare helt enkelt. Att vara kommunstyrelse-ordförande, inte minst i en tillväxtort som Västerås, är ett tungt ansvar. Samtidigt har jag, i princip, älskat det hela tiden.

Vad som händer i Teljebäcks liv efter den 5 november är ännu oklart. Han själv säger att han inte vet.

– Jag har ingen agenda för vad jag ska göra nu. Det får visa sig framöver.

När slutet nu närmar sig kan det vara läge att låta Teljebäck själv blicka tillbaka på sin tid i den lokala politiken. Hur tror han själv att man kommer att minnas tiden då han var med och ledde Västerås?

– Den här tioårsperioden som jag har varit heltidspolitiker har varit en extrem tillväxttid för Västerås. Bara första halvåret i år ökar vi med 1 000 invånare, det är egentligen bara Helsingborg som kan mäta sig med det. Vi har haft en befolkningstillväxt som legat mellan 1 500 och 3 000 i princip sedan 2011. Det har inneburit att det har hänt väldigt mycket. Under den här tiden har Västerås haft flera bra etableringar i branscher där vi eftersträvar etableringar, exempelvis högteknologisk och utvecklingsinriktad industri. Vi har verkligen tagit oss an utmaningen att transformera den traditionella industrin vad gäller elektrifiering, automatisering och digitalisering. Vi har fullt ut klivit ur bruksorten. Det här betyder att det kommer att bli ännu mer dynamiskt och expansivt i framtiden.

För att summera sin tid har Västerås Tidning låtit Teljebäck själv välja ut fem projekt som han är extra stolt över att ha varit delaktig i under sin tid i Västerås stadshus.

Hans val, som ni ser till höger på sidan, ger även delvis en förklaring till varför han känner att det är dags att lämna sina uppdrag.

– Inget av de här projekten kommer att vara färdiga inom en snar framtid. Det är processer som tar många år innan de är klara. Mälarporten som exempel ska ju vara klar 2050 – och så länge kan jag ju inte sitta kvar.

… då har man inte förstått hur ett sånt här dynamiskt projekt fungerar

Anders Teljebäck väljer: ”Fem projekt som jag är extra stolt över att ha varit delaktig i”

1. Jag skulle kunna börja med Mälarporten. Det jag har blivit frustrerad över är att det har reducerats till att vara en diskussion om en arkitektonisk fråga om ett tak och inte vad det är – det vill säga det mest komplicerade, mest spännande och absolut största samhällsbyggnadsprojektet i Västerås historia. När jag tillträdde som kommunstyrelseordförande fanns det en fördjupad översiktsplan och förhoppningar, men idag har det konkretiserats till ett hållfast, stabilt och dynamiskt projekt. Det är det framtida Västerås.

Hur känns det att kritiken ibland fastnar vid sakfrågor som taket, istället för helheten?

– Det enda jag kan säga är att: Om man reducerar hela Mälarportsprojektet till att handla om en detalj och eventuella kostnader för den, då har man inte förstått hur ett sånt här dynamiskt projekt fungerar. Vi måste tänka på att bygga en attraktiv stad. Jag har en ambition, och det tror jag att även min efterträdare har, att det här ska bli riktigt bra för Västerås.

2. Det andra projektet jag kan lyfta fram är utvecklingen av Finnslätten och hela moderniseringen av det området. Där händer det otroligt mycket. Vi vet ju att Northvolt har en stor utveckling på gång. Sedan har vi hela Bombardierprojektet där vi blir centrum för styr- och drivsystem inom den koncernen. Det här är ju bara delar av det hela. Tanken är att Finnslätten ska bli en attraktiv plats att vara på och är en del i att göra Västerås till en Electrification Hub. Tanken är att omvandla det gamla 60- och 70-talsindustriområdet till att bli ett modernt Silicon Valley eller Kista. Vi arbetar för ett tågstopp på Finnslätten och att det ska finnas en grundskola med undervisning på engelska och en internationellt erkänd läroplan här i Västerås.

3. Processen med att omvandla Mälardalens högskola till att bli ett tekniskt universitet. Det började vi på allvar driva under förra mandatperioden och det är inte så långt borta nu, beslut kan tas redan i slutet av november. Om det av någon anledning inte blir av så ger vi inte upp för det.

4. Utvecklingen av hamnarna i Mälarprojektet. När det är klart ska vi verkligen kunna satsa på sjöfarten på Mälaren. Det gynnar både våra företag och vi får mer hållbara transporter. Jag tror även att en del av det som idag går på tåg kommer att gå via sjöfart, vilket gör att vi frigör resurser för järnvägen. I det här fallet pratar vi om investeringar som kommer att ha enorm betydelse under 100 till 150 år.

5. Här hade jag kunnat säga Sätra eller något annat av alla projekt, men jag väljer projektet där vi jobbar på att man ska kunna åka tåg mellan Oslo och Stockholm på tre timmar och att vägen ska gå via Västerås. Det är ett gigantiskt hållbarhetsprojekt och massor av flygpassagerare skulle istället kunna åka tåg. För oss i Västerås kommer det att ge stora regionala spinnoff-effekter. Det är en fantastiskt spännande utveckling som kommer att gynna näringslivet regionalt.

Anders Teljebäck om sina val:

– Många klagar ofta på att det finns för lite visioner i politiken. Men det här är vad visioner handlar om. Alla de projekt som jag nämnt bidrar till attöka den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten i Västerås.

Powered by Labrador CMS