Starkt team. Ängla Törnros, Olle Thor, Viktor Sköld, Neo Fors och Lucas Olofsson.

Teknik i framkant för VRG UF: ”Hjälp i trafiken”

Viktor Sköld och hans kollegor på Virtual Route Gear UF har siktat högt med sin tekniska lösning som gör det lätt för motorcykelförare att navigera i trafiken på ett säkert sätt.

Publicerad

Virtual Route Gear UF (VRG UF) grundades av fem elever som går sista året på Hitatchigymnasiets teknikspetsprogram.

– Officiellt startade vi i början av läsåret men jag och en kompis hade tänkt på idén sedan innan, berättar Viktor Sköld som är vd.

Vilken är er affärsidé?

– När man åker motorcykel är navigationen ett problem eftersom man inte har några skärmar som i bilar. Det går att lösa genom att fästa mobilen på styret men det kan vara svårt att se när solen skiner och det tar uppmärksamhet från trafiken så det är ganska riskfyllt. Alternativet är att ha mobilen i fickan och stanna ibland för att kolla vart man ska åka, vilket inte heller är så praktiskt, säger Viktor och fortsätter:

– Så vi tänkte att vi kan ta fram en heads up-display fast för mc-hjälmar.

UF-företaget har lagt många extratimmar på att ta fram sin tekniskt avancerade produkt.

– Vi har en prototyp med simulationer i datorn, tanken är att displayen på hjälmvisiret ska visa pilar som guidar en. Det som återstår nu är att överföra det till en komponent som man fäster på hjälmen.

Hur ser ni på framtiden?

– De flesta i företaget är med på att jobba vidare efter UF och marknaden ser väldigt lovande ut. Det finns ungefär 260 000 motorcykelförare i Sverige och vi planerar att kunna sälja till många av dem. För ett tag sedan skickade vi ut en enkät och 70 procent av de tillfrågade var intresserade av vår produkt.

– Vi har mer än 30 förbeställningar och eventuella investerare som är intresserade, vilket känns jättekul.

VRG UF var en av finalisterna i Alumninästet och kommer att tävla i flera priskategorier i den stora UF-mässan som arrangeras den 12 mars.

Viktor beskriver det gångna läsåret hittills som både utmanande och väldigt roligt och lärorikt.

– Vi har stött på många hinder och jobbat väldigt hårt för att få ihop det, men det har också inneburit väldigt mycket kul. Bara att få det att funka, inse att det går att få till och att så många är intresserade av vår affärsidé och produkt. På tävlingarna vi har deltagit i har vi fått väldigt positiv respons och det har gått bra, vilket är väldigt kul.

Har du några tips till de som ska starta UF-företag nästa läsår?

– Jobba på första halvåret. Det är bra att jobba övertiden då för under vårterminen är det många tävlingar och bidrag som ska in vilket är väldigt tidskrävande.

Powered by Labrador CMS