Lars Nordin ligger bakom Vänsterpartiets motion om att få politikerna i Västerås att äta vegetarisk mat.

Starka reaktioner efter motion om veggomat till politiker

Västerås stads politiker ska huvudsakligen äta vegetariskt på möten och sammanträden. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige. Motionen har väckt reaktioner – både positiva och negativa. – Det gäller att attackera de stora samhällsproblemen, skriver bland annat moderaten Eleonore Lundkvist, ironiskt på Twitter.

  • Publicerad 16:35, 16 feb 2020

En av veckans stora diskussioner har varit huruvida våra förtroendevalda ska tvingas att äta grönt i samband med sina sammanträden.

Det hela startade med en motion från Vänsterpartiet.

– Det finns stora fördelar med att lyfta den vegetariska maten i offentliga sammanhang. Genom gemensamt agerande kan effekten av våra handlingar bli större och nya hållbara normer etableras, säger Lars Nordin (V).

Bakgrunden är att Västerås stad har ett ambitiöst klimatprogram och målet att nå ett index på 2 kg CO2 per kilo inköpt livsmedel till 2020 har uppnåtts. En huvudanledning är Restaurangenhetens medvetna arbete att servera mer vegetariskt. Men för att nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning krävs i snitt 0,5 kg CO2 per måltid, enligt Världsnaturfondens koldioxidbudget.

I Vänsterpartiets motion framförs att Västerås stads politiker och förtroendevalda bör föregå med gott exempel rörande klimatsmart och hälsosam mat. När kommunen anordnar utbildningar eller middagar med fullmäktige, kommunstyrelse eller nämnder idag så är det de som vill ha mer klimatsmart mat som måste anmäla detta. Det borde vara tvärtom – att de som inte vill ha vegetariskt får lämna önskemål om specialkost.

– Klimathotet är vår tids stora ödesfråga. Att vi ska äta mer vegetarisk borde vara en självklarhet. Det är dessutom hälsosamt, säger Lars Nordin.

När Västerås Tidning lade ut nyheten om motionen Västerås Tidnings Facebooksida väckte det häftiga reaktioner. Både positiva och negativa läsare fyllde kommentarsfältet.

Varför tror du att frågan om vegetarisk kost väcker sådana känslor?

– Jag tror att det är för att det kommer så nära. Man behöver ju själv göra en livsstilsförändring och det kan kännas hotfullt. Det kan jag förstå.

Hur mycket vegetarisk mat äter du själv?

– I min familj har vi ätit vegetarisk mat under de senaste 10-15 åren. Det enda undantaget är fisk, men då ska den vara certifierad och kravmärkt.

Hur stor fråga är det här egentligen? Vid vilka tillfällen äter ni politiker mat tillsammans i samband med mötet?

– Det är först och främst vid kommunfullmäktigemötena. Då är vi 61 ledamöter plus ersättare, vilket gör att vi är cirka 80-90 personer per tillfälle och fullmäktige hålls ungefär 10 tillfällen per år. Då serveras det alltid mat under middagsuppehållet.

– Vid det senaste sammanträdet serverades det faktiskt enbart vegetarisk mat, och då hörde jag inte att någon i reagerade. Men det finns alltid de som är rädda för förändringar.

Hur stor chans tror du att det är att ni får igenom den motionen?

– Det törs jag inte spekulera i, säger Lars Nordin.

Reaktioner på Facebook

Marianne Claesson Är det milösmart att importera "grönt "från Kinasojabönor när vi kan hålla hagar öppna med nötboskap som ger oss kött med omega tre från grönbetesgräs. Så mycket mark det åtgår till allt"grönt". Hur skall alla grönsaker skördas ??? Med eltraktorer??? Var bryts innehållet till elbatterier???

Marcus Malmström Helt korrekt och naturligt. 👍

Malin Ekdahl Blomqvist Jag äter kött så länge jag själv vill!! Sluta tjata om veg mat. Det finns så mkt annat vi kan göra för miljön.

Joakim Arny Arninger Min fråga är denna då det faktiskt finns folk som på grund av sjukdom inte bör äta vegetariska produkter alls då de inne håller soja ska äta i framtiden om det enbart ska ätas vegetariskt?

Tomas Karlsson Det var på tiden att politikerna tar ansvar för miljön 😃

Maria Sandström Vi köttätare tvingar inte veg människor att äta kött! Vad är vegemänniskornas problem med att låta ANDRA göra som de vill?! Håll er vege för er själva.

Åke Paulsson Spännande utmaning. Kul om våra politiker vill gå före!

Åsa Andersson Så bra förslag! ❤️

Helena Blomqvist Varför inte? Ingen blir förbjuden att äta kött

Yrjö Björkqvist Skulle jag äta upp kossornas mat...

Robin Sandström Alltså jag förstår att Sverige ska vara en förebild till andra länder och visa hur det ska gå till för att bli miljömedvetna. Men att beskatta bärkassar och nu även påsar till frukt i matvarubutiker är väl ändå lite att ta i. Och att tvinga på folk vegetariskt/veganskt. Njae, det är nog inte riktigt rätt väg att gå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING