Så här såg det ut i samband med invigningen i december 2013 när västeråsarna äntligen fick en saluhall igen. Nu i helgen firas det att hel slakteriområdet fyller 100 år. Foto: Lasse Blom/Arkiv

Slakteriområdet firar 100 år i dagarna tre med matfestival och aktiviteter

Slakteriområdet i Västerås fyller 100 år. Det firas storslaget och smakfullt 28–30 september med en stor matfestival och aktiviteter för både barn och vuxna.

  • Publicerad 20:10, 27 sep 2018

Historien om slakteriområdet lyder i korta ordalag så här. 1918 startades ett Elektrolytverk som stängde 1919 och under 30-talet drevs Saluhallen Slakteriet av en andelsslakteriförening. Man drev sina egna butiker, butiksbussar och 1952 byggdes storkök och kontor. 1971 och framåt drevs området från och till utav olika företag och till slut valde man att lägga ner verksamheten 1990. Några år senare gick lokalerna till Västerås stad.

I december 2013 slogs portarna upp till efterlängtade nya Saluhallen Slakteriet.

– Vi på JSG Fastigheter tog över Saluhallen från Västerås stad redan 2009. Vår vision var att väcka detta område och att få till en mötesplats för entreprenörsföretag. I december startades dotterbolaget Saluhallen Slakteriet som idag är en av ca 70 företag i området. 2016 köptes området av Fastbro AB som tagit över jobbet med att vårda och utveckla andelsslakteriet, sägerGreger Johansson, projektledare för Saluhallen Slakteriet, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Syftet med vårt 100-årsjubileum är att hylla historien bakom området för att påvisa vilken utveckling slakteriområdet haft. Dessutom vill vi ge chansen till områdets duktiga företag och entreprenörer att få visa upp sig inför tusentals gäster.

Ett tjugotal företag, med stor variation, kommer att hålla i olika aktiviteter där man får testa allt ifrån framtidens fordon till att äta sig igenom matfestivalen Street Food Västerås. Senaste gången besöktes evenemanget av över 6 000 gäster och är tillbaka under slakteriområdets 100 års-jubileum som blir till ensamlingsplats för alla – familjer, vänner, äldre och yngre generationer.

– Vi ser fram emot Street Food Västerås, då de senaste två tillfällena har varit stora succéer, något vi är extra stolta över. Denna gång blir det dubbelt upp då det är sista eventet för i år. Vi har breddat utbudet av food trucks och man får möjligheten att testa maten under två dagar. Vi firar de 100 åren med massvis av mat och bra stämning, säger Joe Morris, initiativtagare för Street Food, i pressmeddelandet.

Program för Slakteriets 100-årsjubileum

Fredag 28 september

Saluhallen har öppet och du kan provsmaka dig genom hallen och ta del av unika erbjudanden 10.00–18.00.

Fastbro fastigheter finns på plats för att informera om Slakteriområdets lokaler och om sina visioner för området.

Provkör ‘’zap’’ – elfordon från 15.00–18.00.

Musikquiz och tacobuffé med Veggoköket med temat 60-70-tal från 17.00–ca 21.30.

Lördag 29 september

Matfestival fyller innergården med härliga smaker från food trucks och lokala företag från 11.00–16.00.

Saluhallen har öppet och du kan provsmaka dig genom hallen och ta del av erbjudanden 10.00–16.00.

Mälarenergi och Vafab Miljö håller i hållbarhetsdag och har med sig Farbror Bengt och Sopbilen 10:00 – 16:00

Björklunds Kafferosteri har öppet hus.

Fastbro fastigheter finns på plats för att informera om Slakteriområdets lokaler och om sina visioner för området.

Provkör ‘’zap’’ - elfordon hos Cityzapnow från 11:00 - 14:00.

Söndag 30 september

Föreläsning av Anders Lif om Slakteriområdets historia kl 13.00 och 14.30.

Matfestival fyller innergården med härliga smaker från food trucks och lokala företag från 11.00–16.00.

Saluhallen har öppet och du kan provsmaka dig genom hallen och ta del av erbjudanden 10.00–16:00.

Björklunds Kafferosteri har öppet hus.

Fastbro fastigheter finns på plats för att informera om Slakteriområdets lokaler och om sina visioner för området.Provkör ‘’zap’’ - elfordon hos Cityzapnow från 11:00 - 14:00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING