Anders Teljebäck (S), Jesper Brandberg (L), Vicki Skure-Eriksson (C) och Markus Lindgren (MP). Foto: JONAS EDBERG

Så blir majoritetens budget för 2019

Den nya majoriteten i Västerås - Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har nu lagt fram sin gemensamma budget för 2019. Omprioriteringar görs för att kunna satsa på grundskolan och äldreomsorgen.

  • Publicerad 14:53, 6 nov 2018

Under rubriken ”Årsplan 2019” har nu den styrande majoriteten i Stadshuset, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterat sitt förslag till budget för 2019.

Ett program med 140 punkter har tagits fram för att sy ihop det nya styret. Och många av punkterna ligger till grund för nästa års budget.

– Vi har en offensiv årsplan och budget för barn och unga samt äldre. Den innehåller flera omprioriteringar där vi kan göra satsningar, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Satsningar kommer att göras på grundskolan med 35 miljoner kronor för att elevernas kunskapsresultat ska höjas. 5 miljoner kronor satsar inom äldreomsorgen för att satsa på hållbart om jämställt chefskap.

9,7 miljoner läggs på äldrenämnden för att börja ta bort den detaljerade tidsstyrningen och påbörja borttagandet av delade turer.

13,4 miljoner kommer satsas på att minska segregationen i Västerås, allt från resursjobb till fritidsgård på Hammarby.

– Liberalerna gick till val på att prioritera mer resurser till grundskola och äldreomsorg och vi är mycket glada och stolta att kunna presentera en sådan budget, säger Jesper Brandberg, gruppledare för Liberalerna.

För att kunna finansiera de extra satsningarna kommer administrativa besparingar göras på nämnderna med 10 procent och på stadsledningskontoret med 20 procent under en tvåårsperiod. Majoriteten räknar med att besparningarna ger 30 miljoner kronor. Ett rationaliseringskrav på samtliga nämnder väntas ge 72 miljoner kronor till satsningen.

Majoritetens budgetförslag för 2019 har ett 2-procentigt resultatmål, vilket väntas ge 170 miljoner kronor i överskott.

Årsplan 2019 i sin helhet

Ladda ner förslaget via denna länk (PDF)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING