INSATS. Polisen har senaste året varit synliga med insatsstyrkan i Västerås, när de slagit till mot grovt kriminella personer. Foto: Mostphotos

Polisens insatser ger resultat: Stora knarkbeslag och grovt kriminella i fängelse

Skjutvapen, narkotika och cirka 50 år i fängelse. Det är facit efter att polisen gjort insatser mot den grova kriminella världen i Västerås. Men arbetet fortsätter.

  • Publicerad 20:05, 8 apr 2021

Insatserna mot den grova kriminella brottsligheten i Västerås har gett reslutat, det visar polisens sammanställning som under torsdagen presenterades officiellt.

Från januari förra året fram tills nu har polisen med insatser gjort beslag på 15 skjutvapen, runt 1 100 skarpa patroner av olika kaliber, cirka 40 kilo cannabis, cirka 1,4 kilo kokain och 20 000 narkotikaklassade tabletter.

Under samma period har också grovt kriminella individer dömts till sammanlagt cirka 50 år i fängelse för bland annat mordförsök, grova vapen- och narkotikabrott, grov utpressning, grovt rån och grovt näringspenningtvätt i olika ärenden. Dessutom pågår flera viktiga utredningar där domar väntas komma under 2021.

Polisen har koncentrerat sitt arbete mot ett 20-tal individer som är grovt kriminella. Polisens bild av läget är att de som är grovt kriminella ingår i löst sammansatta nätverk, i vissa grupper finns det en viss hierarki, utan att de kriminella individerna ingår i olika grupper och konstellationer. Enligt polisen har nätverken ursprung i olika stadsdelar men det finns också koppling till familjer.

Sara Ekström är lokalpolisområdeschef i Västerås.

De nätverk ni identifierat, är de koncentrerade till Västerås eller finns det kopplingar till andra grovt kriminella, exempelvis Eskilstuna, Uppsala, Köping och Stockholm?

– Vi ser att det finns lojaliteter utanför Västerås, men vi arbetar efter vår lokala problembild och mot personer som verkar i Västerås. De grovt kriminella är rörliga och är inte isolerade till att utföra brott på en viss ort.

Vilka fler verktyg behöver polisen för att komma åt de grovt kriminella?

– För oss skulle en lättnad i sekretess mellan polisen och socialtjänsten samt skolan vara viktig, för att arbeta mot att minska rekryteringen av unga. Till exempel är större möjligheter som hemliga tvångsmedel visat sig väldigt effektivt, som med Encrochat.

Pengar driver kriminaliteten, är det enbart via narkotika som dessa nätverk skaffar sig inkomster eller är det annan typ av brottslighet?

– Narkotika i huvudsak, men vi har sett bedrägeri via telefon, så kallad, ett phising, det har genererat stora summor. Den här typen av bedrägerier utförs av individer som ingår i kriminella nätverk. De är väldigt kreativa. Brottsvinsterna från bedrägerierna går till att finansiera köp av narkotika och vapen.

I ett pressmeddelande säger lokalpolisområdeschefen i Västerås, Sara Ekström:

– Det finns ärenden där vi ser personer så unga som 12 år utnyttjas som springpojkar för att utföra tjänster åt grovt kriminella. Ungdomarna uppdras förvara vapen, narkotika eller i extremfallet utföra våldsbrott.

– Görs ingenting glider ungdomarna gradvis in i grövre brottslighet och får svårare att bryta en kriminell bana. För att fånga upp dessa ungdomar krävs samarbete mellan främst Polismyndigheten, Socialtjänsten och Västerås Stad. Att färre unga dras in i kriminalitet är avgörande för att tillväxten i de kriminella miljöerna ska strypas, lyckas vi inte med det kommer problemen att fortsätta och därför vill jag understryka att lokalpolisområdets arbete med ungdomar är högt prioriterat.

POLISCHEF. Sara Ekström, lokalområdeschef, polisen i Västerås. Foto: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING