Den pampiga entrén till huset i Gäddeholm. Foto: Helena Andersson

Nybyggarna i Gäddeholm: "Så byggde vi vårt drömhus"

När Samareh och Hofar Haghighatgoo skulle bygga sitt första hus valde de att inte skaffa ett nyckelfärdigt hus, utan köpte stommen från Mälarvillan och designade sen med deras hjälp hela sitt hus.

  • Publicerad 08:59, 15 feb 2020

Paret bodde i en lägenhet nere på stan, hade ganska nyligen fått barn och hade egentligen inga planer alls på att flytta, de var nöjda.

– Men så kom några bekanta över och berättade om Gäddeholm, att de så gärna ville ha en tomt här, så vi följde med ut och tittade och jag blev direkt förälskad, säger Samareh.

Hofar var lite skeptisk men de beslöt sig ändå för att ställa sig i tomtkön.

– Efter bara fyra, fem månader, väldigt snabbt, så fick vi ett erbjudande om den här tomten. Vi stod i valet och kvalet hur vi skulle göra, ska vi eller ska vi inte? Men sen så sa vi ”Vi kör, vi tackar ja!”.

De visste inte riktigt vilken tomt de tackat ja till. De hade bara sett den på karta och sett att det var en naturtomt.

– Och på tomten fanns ett berg!

Sprängde fram tomten

För att få tomten byggklar har de därför fått spränga väldigt mycket till stora kostnader.

– Det är ett av de bästa tipsen vi kan ge. Kolla på läget, detaljplanen, förstå vad som beskrivs. En naturtomt, som det stod, betydde inte att det var nära till skogen, som vi trodde, utan det var en tomt med sten och skog. Och det skiljde flera hundratusen kronor innan vi kunde komma igång att bygga istället för om vi hade köpt en annan tomt där det bara hade varit att köra igång.

De säger också att en viktig punkt är att alltid ta in offerter av flera entreprenörer.

– Det är inte alltid den största, eller första, som är bäst. Ta in flera offerter och jämför. Det är ganska många tusenlappar man kan spara på det sättet.

Det som tog längst tid för dem var att välja vilket hus de ville ha. Efter att till exempel ha tittat mycket på sociala medier som Instagram och sett många olika husmodeller kom de fram till att det inte var så lätt att få husen att funka planmässigt.

– Alla de husmodeller vi gillade utifrån passade inte oss när det kom till planlösningen, vi tyckte att många var för lika labyrinter med väggar som avskärmade, och vi var ute efter ett hus med öppna ytor.

Samareh och Hofar Haghighatgoo sökte en öppen planlösning för sitt hus. Foto: Helena Andersson

En bra sak är också att ta reda på begränsningar i detaljplanen som till exempel hur högt huset får vara, innan man sätter sig med en arkitekt och börjar planera.

– Från början tittade vi enbart efter det som var snyggt. Men sen började vi mer och mer fundera över om det var funktionellt. Är det verkligen de här ytorna vi behöver?

– Hos oss landade det i att vi tog inspiration från två eller tre olika husmodeller som vi satte ihop. Vi tog till exempel entrén från ett hus, baksidan från ett annat och höjden från ytterligare ett. Det blev verkligen en mix, säger de.

Under de senaste åren har de varit med när vänner och bekanta byggt hus och där fått inspiration och tankar på hur de själva skulle göra den dagen de skulle bygga hus.

– Vi hade en ganska klar bild av vad vi ville ha, till exempel så var ett skafferi i köket ett måste.

De säger också att Mälarvillan var väldigt tillmötesgående.

– Ingen av våra idéer var konstiga utan de försökte alltid lösa dem. Vi hade ju inte bara en katalog att välja ur utan vi tog inspiration från många olika håll, säger Samareh.

Övervåningen en utmaning

För att få med allt de ville ha in i planritningen fick de rita om och rita om. Utmaningen var ovanvåningen.

– Vi ville ha öppet från entrén och upp, och vi hade klart för oss hur många och stora rum vi ville ha. Det var svårt, där fick vi inte riktigt till det. Vi ville både ha stort badrum, stort sovrum och en stor walk-in closet, vi hade inte så mycket spelrum så kontoret blev mindre och mindre.

Men tillslut fick de till det.

– Vi fick prioritera och de andra rummen fick bli lite mindre, det blev bra till slut och vi har inte ångrat något med planlösningen, säger de.

Hofar och Samareh säger att man definitivt ska ha en högre budget än man räknar med eftersom det alltid tillkommer kostnader.

– I vårt fall så blev det mycket högre än det vi räknat med. Där är det också annat med vårt hus jämfört med ett nyckelfärdigt hus där man har begränsat med tillval. För oss blev det lätt att det drog iväg.

Innan hela projektet började gjorde de en väldigt djup research.

– Först tänkte vi på allt vi skulle vilja ha, sen kollade vi hur mycket det skulle kosta och om det var värt det.

Samareh säger också att det kan vara lätt att sväva ut när det finns så mycket att välja emellan.

– Ibland fick Hofar säga åt mig att jag skulle komma tillbaka till verkligheten, skrattar hon.

Färdigställande av tomten är ett annat kapitel, och de säger att många nog missar att ta med kostnader för den i kalkylen.

– Är det viktigt med en fin tomt så ta med kostnaderna för den, det är mycket dyrare att göra iordning ute än vad man tror.

I det stora hela så tycker de båda att hela processen med att bygga hus har varit positiv.

– Det var mycket planering och många småbeslut som man inte behöver ta när man köper ett nyckelfärdigt hus, men jag hade nog gjort om det, den frihet man har, det är värt det, säger Hofar.

– Ja det var en lärorik och rolig resa, avslutar Samareh.

​​​​​​​

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING