Yasin Acer på Lota bilvård säger att det är dags att byta däck innan snön kommer. Foto: Helena Andersson

Nu laddar däckbytarna för en hektisk period

Många ser bilen som sin ögonsten, det säger Yasin Acer en av delägarna till Lota bilvård på Tunbytorp.

  • Publicerad 15:23, 9 okt 2021

Tider för däckbyte

Vinterdäck, dubbade eller dubbfria, ska användas mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Sommardäck ska således användas på bilen mellan den 1 april och den 30 november. Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april.

Företaget startades omkring 1985 och Yasin säger att det fortfarande kommer kunder i 80-90 års åldern till företaget för att få sin bil omhändertagen.

Han, hans bror och far tog över Lota bilvård 2010.

– Jag och pappa jobbade redan här sen 2004. Den gamla ägaren orkade inte, ville sälja och tyckte att vi gjorde ett bra jobb så vi tog över.

Från början erbjöds bara olika varianter av rekond för att nu ha utvecklats till ett i stort sätt heltäckande bilvårdsföretag.

– Vi erbjuder däckservice, allt om däck som inställning, balansering, försäljning, omläggning med mera. Vi brukar även åka ut till kunder och laga däck och vi har däckhotell.

Vi servar alla bilmärken, kamremsbyten avgasrör, felsökning, vi gör allt och vi vill inte säga nej till kunder.

Omlackering gör de inte själva men de har bra partners som utför den tjänsten.

– Vi vill att kunden ska få hjälp med allt här istället för att gå till någon annan. De ska inte behöva leta efter olika företag beroende på vad de vill ha hjälp med.

Företaget har många återkommande kunder

– Alla jobbar förstås för pengar, men gör man inte ett bra jobb så har man inte ett bra namn och folk kommer inte tillbaka.

Och nu är det dags för den stora däckbytarperioden.

Yasin Acer berättar att eftersom man har två månader på sig från den första dagen man får byta till vinterdäck tills man måste ha bytt däcken så behöver man inte ha jättebråttom.

– Det är inte fel att byta tidigt, kör man bra och lugnt så förstör man inte dubbarna, men kör man fort och svänger hårt så förstörs förstås dubbarna, men det gäller oavsett väderlek.

Han säger att så länge man inte kör tidigt på morgonen, eller sent på kvällen, då det är minusgrader, behöver man inte byta än.

– Men när första snön kommer tycker jag att det är för sent. Så se till att byta innan dess.

Något Yasin också säger är att det är jätteviktigt att se till att bilens vinterdäck är i bra skick.

– Vi säger alltid att vinterdäckens mönsterdjup ska vara minst fem millimeter även om lagen säger tre, men vi tycker att man ska ha mer.

Det är viktigt att ha dubbar vid minusgrader och is och enligt tillverkaren håller ett vinterdäck max sex år, även om dubben ser bra ut så blir gummit hårdare och hårdare och då kommer väggreppet inte att räcka till.

Hur vet man då hur gamla däcken är?

– På sidan av däcken står det när hjulen tillverkas, oftast står det år och vecka, det måste stå på däcken, det finns det lag på, säger Yasin.

Lota bilvård har sju anställda normalt men under däckbytarsäsongen är man cirka 12-14 personer.

– Vi öppnar vår drop-in för däckskifte på Erikslund shoppingcenters parkering måndag den 11 oktober.

Yasin säger att folk gillar drop-in, och att man får räkna med att själva däckbytet tar cirka tio - femton minuter, men oftast går det fortare.

– Vi är för det mesta två personer som byter på varje bil, det går fort när man har rätt saker och vet vad man gör. Det är jätteviktigt att gå till någon och byta däcken som har utbildad personal som man kan lita på och som ger garanti på arbetet.

Han säger att de också rekommenderar att man efterdrar bultarna på hjulen efter en tids körning och ha koll om man har däcktryckssensorer.

– Sensorerna behöver också kalibreras när man byter däck. Vinter och sommar ger olika tryck på grund av temperaturen och om man inte kalibrerar finns de gamla inställningarna kvar och man kan få en varningslampa som lyser hela tiden för att visa att däcken inte har rätt tryck. Då vet man inte om man har pyspunka eller en punktering och vid en punktering så räcker det att man kör 50 meter för att fälgen ska bli helt förstörd.

Vintern är en tuff tid för bilen.

– Förutom att kontrollera däcken, tänk även på att fylla på glykol, se till att oljan är bytt innan vintern, att lamporna fungerar och att batteriet är i form eftersom kylan gör att effekten minskar.

Han säger att man ska ta hand om sin bil, både för att det blir ekonomiskt i längden, men att deras kunder säger att man även mår bättre psykiskt.

– Vi på Lota älskar bilar och vi satsar mer, till exempel på ett större däckhotell.

Vi blir glada när vi ser att kunden blir nöjd med resultatet, vilket vi gör att vi vill jobba ännu hårdare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Svinnsatsning gör att kunder kan sänka priset

Idag kostar en liter mjölk 10 kronor, sedan 8 kronor dagen efter och sedan 5 kronor ytterligare en dag till. ICA Maxi Hälla är en av butikerna om infört en apparat för att sänka priset på varor som...onsdag 20/10 20:12

Krönika: Psykologisk säkerhet i en föränderlig värld

Förr i tiden förklarades världen av begrepp som stabilitet, säkerhet, tydlighet och enkelhet. Vi skapade tydliga tre-, fem-, och tioårsplaner som vi fokuserade på och höll oss fast i. Världen som vi...tisdag 19/10 9:30

Krönika: Vi vill se fler kvinnliga företagare

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och ett land med historiskt stark entreprenöriell anda, halkar vi efter vad gäller kvinnor och företagande. Detta ser vi tyvärr gång på...tisdag 19/10 9:20

Krönika: Den digitala marknadsföringslingon

I de flesta branscher och ämnesområden används en massa ord som känns obegripliga för den oinvigde och ibland även för den invigde.tisdag 19/10 9:10

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING