Den misstänkta gravplundringen vid Anundshög utreds.

Misstänkt plundring vid Anundshög: ”Det är både märkligt och allvarligt”

Igår tisdag upptäckte arkeologer från Västerås museer att Anundshög utsatts för plundring. Över 50 gropar har konstaterats i området, de flesta i de skeppssättningar som är bland de största i Sverige. Anundshög är en av Sveriges mest framstående fornlämningsområden med framför allt storslagna lämningar efter ett vikingatida maktcentrum.

Publicerad Senast uppdaterad
Drygt 50 hål har upptäcks vid Anundshög.

– Groparna är tydliga spår efter personer som systematiskt och olovligt sökt efter föremål i marken. Vi vet inte vad som stulits och kommer troligen heller aldrig att få veta det. Anundshög bär på berättelser som bara kan förstås när lämningarna får ligga kvar i sitt ursprungliga sammanhang och undersökas med vetenskapliga metoder. Först då kan platsens lager av historia tolkas och göras begriplig. Det är vårt gemensamma kulturarv som har plundrats – vi förlorar kunskap och kopplingen till vårt ursprung. Det är en oersättlig förlust för oss alla, säger Nina Eklöf, arkeolog och museichef vid Västerås museer, Västerås stad i ett pressmeddelande från Västerås stad.

Rapport till Länsstyrelsen och polisanmälan

Plundringen är rapporterad till Länsstyrelsen som också gjort en besiktning på plats. Idag onsdag kommer plundringen även att polisanmälas. Igår och idag har arkeologer från Västerås museer gjort en första dokumentation över området. Förhoppningen är att Länsstyrelsen snabbt kan få ut arkeologer till att genomföra efterundersökningar av både gropar och området för att kunna bistå en eventuell polisutredning/förundersökning.

– Det här är mycket märkligt och allvarligt. Man har troligtvis haft metalldetektor och letat. Det finns grupperingar som håller på med sånt här. Det är vanligt på Gotland. Det är dock märkligt att dom tror att det finns järnföremål här. Det som hittats här tidigare är framförallt stenformationer, säger Bengt Wallén från Badelunda hembygdsförening.

Allvarligt brott

Brott mot kulturmiljölagen betraktas som ett allvarligt lagbrott. Den som utan tillstånd skadar, gräver ut eller för bort något från en fornlämning kan dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Vid grova fall kan straffet bli ännu strängare. 

Västerås museer uppmanar allmänheten att omedelbart kontakta Länsstyrelsen eller polisen vid misstanke om plundring eller otillåten metalldetektering vid fornlämningar.

Powered by Labrador CMS