Verket "Remix" står nu i centrala Västerås, i korsningen Smedjegatan/Sturegatan Foto: Sofie Tejre

Lorenzis nya verk – en remix

En knuten lyktstolpe i korsningen Smedjegatan/Sturegatan väckte Tony Lorenzis intresse för konst i offentlig miljö som ung. Nu har han gjort en ny version – som står på samma plats. Titeln: "Remix".

  • Publicerad 09:58, 21 jul 2019

När konstnären Tony Lorenzi var yngre var det främst två inslag i Västerås offentliga miljö som fick honom att förstår att konst inte bara behövde vara inramade canvasdukar.

– Det var dels Genbergs Hotell Hackspett och den mystiska, knutna lyktstolpen på Sturegatan i Västerås. Jag kallar den mystisk eftersom ingen visste vem som låg bakom stolpen, säger han.

Den ihopknutna lyktstolpen, som då gick under namnet "Kringlan", togs bort av kommunen och Tony Lorenzi har sedan länge saknat den.

– Jag började forska lite i frågan och fick veta att den var slängd sedan länge. Då bestämde jag mig för att göra en ny och skickade det gamla fotot till Pallans konstmide som hjälpt mig skapa en replika av originalet.

Replikan har nu ställts på ungefär samma plats som originalet. Den nya versionen har fått titeln "Remix".

Västerås stad förvaltar och bestämmer vad som får ske på gator och torg i Västerås kommun. Och när de på teknik- och fastighetsförvaltningen fick höra om Tony Lorenzis idé blev de genast intresserade.

– Jag vet inte hur många år sen det var som "Kringlan" försvann, men det var i samband med att vi byggde om där och flyttade cykelbanan till andra sidan. Men de flesta Västeråsare uppskattade nog det här konstverket och det var nog flera, likt mig, som saknade "Kringlan" när den var borta, säger Sammie Bergsköld som är trafikingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Konstverket är en del i att för stadens del visa att man kan samverka över förvaltningsgränserna: i det här fallet trafik och kultur.

– Det är helt fantastiskt att man kan gå över gränserna och samverka på det sättet. Vi är både roade och stolta över att få vara med i det här, säger Sammie Bergsköld.


 

Konstnären Tony Lorenzi. Foto: Sofie Tejre

Kringa av okänd. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING