Krögarbröder. Carl-Henrik och Carl Gustaf Forssbeck.

Krögare reagerar på avgiften för alkoholtillstånd i Västerås: "Företagsfientligt"

Avgiften för alkoholtillstånd är högre i Västerås än i andra kommuner. Det har fått bröderna Forssbeck, ägare till Ruths Ölhus, att reagera.

Publicerad

Så mycket kostar det att söka tillstånd

Västerås Tidning har kontrollerat vad avgiften för utskänkningstillstånd blir, räknat för en omsättning av alkholförsäljning på 6 013 000 kronor. Avgiften skiljer sig åt mellan kommunerna.

  • Örebro: 18 000 kr
  • Håbo: 33 549 kr
  • Enköping: 38 000 kr
  • Västerås: 45 275 kr

En pub eller restaurang som vill servera alkoholhaltiga drycker måste ansöka om det hos kommunen och betala en avgift. En sammanställning visar till exempel att avgiften i Västerås är mer än dubbelt så hög som i Örebro. Bröderna Carl-Henrik och Carl Gustaf Forssbeck driver Ruths Ölhus i Västerås centrum. Den höga avgiften har fått dem att reagera.

– Det är företagsfientligt. Varför vill man inte ha ett fungerande restaurangliv?, säger Carl-Henrik Forssbeck.

Brodern Carl Gustaf håller med.

– Jag är entreprenör. Jag är passionerad. Men varför ska det kosta 45 000 här när det kostar 18 000 i Stockholm?, säger han.

Bröderna har mött motgångar som företagare. De har tidigare haft ett tiotal hamburgerrestauranger med namnet Bores på olika orter. Det gick inte ihop ekonomiskt så nu har bröderna bara två restauranger kvar: Bores i Täby och Ruths Ölhus i Västerås.

Orlimligt hög avgift

De har förståelse för att det finns en avgift men menar också att de hellre hade lagt pengarna på något trevligare, som till exempel musiker.

– Det är en orimligt hög avgift, säger Carl-Henrik Forssbeck.

Som det kommer att gå att läsa i nästa veckas tidning orsakar alkoholens skadeverkningar årligen miljarder i kostnader för samhället. Det skulle kanske vissa se som ett skäl till att det ska vara svårt att få utskänkningstillstånd.

En del av samhället

Carl-Henrik Forssbeck säger att de som restaurangägare redan bidrar mycket till samhället genom bland annat skatt och arbetsgivaravgifter. Företaget har sedan nyligen också kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

– Jag tror att vi bidrar med mer än vad vi kostar, säger han.

– Alkoholen är en del av vårt samhälle. Vi tillåter inte fylla. Vi får inte servera överförfriskade. Det här är inte ett medel för att bli skitfull. Det är delikatesser, säger Carl Gustaf Forssbeck.

Monica Stolpe Nordin är Centerpartist och ordförande miljö- och konsumentnämnden som har hand om alkoholtillstånd. Hon har svårt att ge en förklaring till att avgiften är så mycket högre i Västerås. En förklaring skulle kunna vara att verksamheten för alkoholtillstånd i andra kommuner inte är helt självfinansierad.

– Det är svårt att jämföra taxorna på detta vis då självförsörjningsgraden och grunden för taxorna skiljer sig från kommun till kommun och tilläggstaxor kan förekomma, skriver hon.

Monica Stolpe Nordin understryker däremot att avgifterna inte är ett sätt för kommunen att få in extra pengar.

– En absolut regel är att verksamheten inte ska gå med vinst utan ska vara ett nollsummespel. Alla kostnader och intäkter som har med serveringstillstånd att göra särredovisas i vår budget och i vår uppföljning. I Västerås betalar inte västeråsarna serveringstillstånd via skattemedel utan den kostnaden ska bäras av den som vill ha serveringstillstånd för sitt företag.

Hon har viss förståelse för att någon kan reagera på avgiften. Samtidigt brukar dialogen om serveringstillstånd fungera bra.

– Jag är stolt över vår enhet som arbetar med tillsyn, utbildningar för serveringstillstånd och den rådgivning man ger till krögare, cateringfirmor, föreningar, med flera, som har eller söker tillstånd och den goda dialog man har mellan förvaltning och innehavare av tillstånden. Vi har ett högt nöjd kundindex på just serveringstillstånd vilket visar att vi har en bra verksamhet i Västerås.

Erik Hjärtberg

021-304600 erik.hjartberg@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS