Foto: Mimer

Hyresgästföreningen kritisk till Mimers begärda hyreshöjning

Det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer som ägs av Västerås Stad inledde i måndags de årliga hyresförhandlingarna med att begära 3,8 procents höjning av hyrorna. – Det är svårt att förstå varför hyrorna skulle behöva höjas så mycket, säger Johan Kretz, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.

Publicerad

Mimers föreslagna höjning innebär att hyran för en trerummare på 77 kvadratmeter i snitt höjs med cirka 250 kronor i månaden.

– Det är en väldigt hög höjning som de vill ha. Med tanke på det och att Mimer har valt att inleda förhandlingarna först denna vecka så är risken stor att de nya hyrorna inte hinner bli klara till årsskiftet, säger Johan Kretz.

Mimers vd, Mikael Källqvist, har flera förklaringar till varför förslaget är så högt.

– Hyresnivåerna behöver justeras av flera skäl. Vi behöver kompensera för verksamhetens kostnadsökningar. Hit hör bland annat ökade kostnader för el, vatten och fjärrvärme. Dessutom har Mimers hyresnivåer inte justerats i paritet med de privata fastighetsägarna sedan 2010, så vi ligger långt efter, säger han.

Argumentet med taxehöjningar blir däremot ifrågasatt av Hyresgästföreningens Johan Kretz.

– I och med att taxehöjningarna för värme, vatten, el och sophantering sammantaget blir väldigt beskedliga i Västerås 2019 så är det svårt att förstå varför hyrorna skulle behöva höjas så mycket, säger Johan Kretz.

Mimer menar dessutom att bolagets investeringar i nybyggnationer är resurskrävande och att höjningen därför är nödvändig.

– Vi är en av aktörerna som ska investera i nybyggnationer för att tillgodose det behovet. Som tillväxtort har vi högt resursutnyttjande, till exempel dyrare arbetskraft. 2015 satte vi också in en hög och nödvändig takt för underhållet av våra befintliga bostäder. Det är en takt vi behöver hålla för att vårt bestånd ska hålla i många år till, säger Mikael Källqvist.

Powered by Labrador CMS