Foto: Mimer

Hyresgästföreningen kritisk till Mimers begärda hyreshöjning

Det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer som ägs av Västerås Stad inledde i måndags de årliga hyresförhandlingarna med att begära 3,8 procents höjning av hyrorna. – Det är svårt att förstå varför hyrorna skulle behöva höjas så mycket, säger Johan Kretz, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.

  • Publicerad 19:40, 4 dec 2018

Mimers föreslagna höjning innebär att hyran för en trerummare på 77 kvadratmeter i snitt höjs med cirka 250 kronor i månaden.

– Det är en väldigt hög höjning som de vill ha. Med tanke på det och att Mimer har valt att inleda förhandlingarna först denna vecka så är risken stor att de nya hyrorna inte hinner bli klara till årsskiftet, säger Johan Kretz.

Mimers vd, Mikael Källqvist, har flera förklaringar till varför förslaget är så högt.

– Hyresnivåerna behöver justeras av flera skäl. Vi behöver kompensera för verksamhetens kostnadsökningar. Hit hör bland annat ökade kostnader för el, vatten och fjärrvärme. Dessutom har Mimers hyresnivåer inte justerats i paritet med de privata fastighetsägarna sedan 2010, så vi ligger långt efter, säger han.

Argumentet med taxehöjningar blir däremot ifrågasatt av Hyresgästföreningens Johan Kretz.

– I och med att taxehöjningarna för värme, vatten, el och sophantering sammantaget blir väldigt beskedliga i Västerås 2019 så är det svårt att förstå varför hyrorna skulle behöva höjas så mycket, säger Johan Kretz.

Mimer menar dessutom att bolagets investeringar i nybyggnationer är resurskrävande och att höjningen därför är nödvändig.

– Vi är en av aktörerna som ska investera i nybyggnationer för att tillgodose det behovet. Som tillväxtort har vi högt resursutnyttjande, till exempel dyrare arbetskraft. 2015 satte vi också in en hög och nödvändig takt för underhållet av våra befintliga bostäder. Det är en takt vi behöver hålla för att vårt bestånd ska hålla i många år till, säger Mikael Källqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING