13-åriga Alva tog över morfar Salles kök på Limone för en dag. ”Nej, Nonno, vi ska ha mer basilika i såsen!”, sa Sveriges yngsta mästerkock-deltagaren. Middagen för ett 50-tal västeråsare blev mycket uppskattad. Foto: Jonas Bergkvist

Här tar Sveriges yngsta mästerkock över morfars kök på Limone

Normalt sett är det Salvatore Macri som basar över sitt kök på Limone. Men just den här dagen fick han kliva åt sidan och vackert lyda order – av barnbarnet och Sveriges yngsta mästerkock Alva, 13. – Jag kände mig som en praktikant, säger ”Salle” med ett skratt.

  • Publicerad 19:30, 15 maj 2019

Det var morfar som lärde mig att göra tomatsåsen när jag var liten

Ikväll sänds ännu ett avsnitt av årets säsong av Sveriges yngsta mästerkock.

En av de kvarvarande kockarna som hittills gjort stort intryck på juryn är Alva Macri Ljung.

Hon har sannerligen att brås på vad gäller matlagning.

Pappa Karl Ljung utsågs till Årets kock 1999 och driver restaurangen L'avventura på Sveavägen i Stockholm. Och morfar Salvatore Macri, ja han behöver egentligen inte någon närmare presentation för den matintresserade västeråsaren. ”Salle” har vigt sitt liv åt det italienska köket och blev nyligen invald i den italienska köksakademin för sina gärningar under över 40 verksamma år.

Som kökschef på Limone tog han därför tillfället i akt att mitt under brinnande Sveriges yngsta mästerkock-säsong bjuda in västeråsarna till en italiensk familjemiddag med tre generationer kockar och skön atmosfär där umgänget och maten sattes i första rummet.

Alva Macri Ljung stod givetvis i fokus. Hon var också den som höll i trådarna och var hjärnan bakom menyn.

– Pastan som var huvudrätt – Mezze Maniche med basilika i  kryddig tomatsås – gjorde jag i ett av programmen. Det var morfar som lärde mig att göra tomatsåsen när jag var liten, berättar Alva.

Hon traskade sedan kavat och världsvant omkring bland matgästerna på Limone och frågade hur de hade det och hur maten smakade.

– Jag är nöjd! Men nu är jag trött, det känns som att jag har jobbat i 24 timmar i sträck ungefär, det har varit mycket att förbereda, säger Alva.

Tre generationer kockar. Pappa Karl Ljung, dottern Alva och morfar Salvatore. Tillsammans lagade de under Alvas ledning till en mysig söndagsmeny i italiensk familjär stil på Limone. ”Det är första gången vi lagar mat tillsammans offentligt” sa Karl Ljung. ”Hemma händer det desto oftare”, tillägger han. Foto: Jonas Bergkvist

Jag är jättenyfiken, men hon vägrar berättat något!

Glädjen och intresset för matlagningen tackar hon både pappa och morfar för.

– Ja, jag har hämtat inspiration från båda, säga Alva diplomatiskt.

Morfar Salvatore gick mest runt och myste i restaurangen, märkbart stolt över sitt barnbarn.

– Det är en sådan glädje idag. Det är så kul att se den uppmärksamhet hon får. Hon tog över köket i dag. ”Nej, Nonno vi måste ha mer basilika till såsen!”. Jag kunde bara lyda och kände mig som en praktikant, säger Salle med ett skratt.

Matlagning har varit en ständigt återkommande ingrediens bland aktiviteterna när barnbarnen varit på besök.

– Det har aldrig varit något snack om vad vi ska hitta på att göra. Vi lagar mat!

Eventuellt, avslöjar Salle, kan det bli flera tillfällen framöver att få ta del av Alvas matkonst på Limone.

– Vi får se, kanske kan vi få till en lunch. Det är många som har hört av sig. Men då blir det under lite enklare former, men med hennes pastarätt.

Salle är förstås nyfiken på hur det går för Alva i Sveriges yngsta mästerkock.

– Jag är jättenyfiken, men hon vägrar berättat något!

Alva själv tar det hela med ro – hon tittar inte ens på programmen.

– Nej, jag såg det första avsnittet. Sedan har jag inte velat se mig själv på tv, det känns konstigt.

Vill du jobba som kock i framtiden?

– Nja, det känns lite för stressigt. Jag ser bara hur mycket pappa har att göra hela tiden. Jag vill bli skådespelare.

Och kanske varva det med att agera gästkock på morfars restaurang emellanåt.

Fotnot: Överskottet från familjemiddagen på Limone i söndags går till Bris, Barnens rätt i samhället. Sveriges yngsta mästerkock sänds ikväll, ondag, klockan 20.00 i TV4.

Alva går runt bland gästerna tillsammans med pappa Karl och serverar sin pasta Mezze Maniche med basilika i kryddig tomatsås. Peter Sandberg från Frankgruppen var en av alla nöjda gäster på Limone denna söndagseftermiddag. Foto: Jonas Bergkvist

Huvudrätten Mezze Maniche och desserten med bland annat Mascarponegrädde, hallon och jordgubbar. Foto: Jonas Bergkvist

Det här bjöd Alva Macri Ljung Limones gäster på

”Nonno, pappa och jag – Meny a la Alva”

Appertivo

Vino Spumante Pinot Rosé

Crostini, Caprino

Antipasti

Culatello, Salami, Fylld Bresaola, n’DujaBombette, Zucchini plättar, rökt Ricotto och Caprino (getost)

Piatto Pricipale

Mezze Maniche med basilika i  kryddig tomatsås

Dolce

Alvas favorit – Sovoiardkex, hallon, jordgubbar och blåbär i Mascarponegrädde

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING