Teamwork. Hela gänget får ta i och dra för att få upp en tung metallvagn som Emma Larsson hittat alldeles vid kanten av bryggan. Foto: Helena Andersson

Här rensas Mälaren från skräp

På de första tre meterna Emma Larsson dyker vid bryggan så hinner hon få upp en solstol, ett däck och en tung stor metallkärra. De tyngre föremålen dras, med hjälp av hennes kollegor på land, upp med rep.

Publicerad

Rena Mälaren är ett projekt där Räddningstjänsten Mälardalen gör en insats genom att plocka upp skräp från Mälarens botten, främst genom dykning. Målet är att få upp så mycket skräp som möjligt med fokus på stora föremål, bildäck, batterier, cyklar och stolar med mera.

Brandman Emma Larsson tillsammans med sina arbetskamrater från Räddningstjänsten befann sig i onsdags vid småbåtshamnen vid Lögastrand.

– Vi startade i måndags med projektet rena Mälaren och har redan fått upp väldigt mycket skräp, jättemycket cyklar och till exempel en stor tung trävagn.

Emma säger att det mest speciella de fått upp hittills var en kräftbur full med levande fiskar.

– Så vi skar upp buren och släppte ut dem.

Det är cirka fyra dykare i varje skift och vissa dagar så har de fått förstärkning av andra dykare från Rena Mälaren och Interspiro.

Räddningstjänsten Mälardalen har ett samarbete med Västerås stad som står för containers och bortforsling av skräpet.

– Vi på räddningstjänsten har ett ganska brett uppdrag där en av uppgifterna är att skydda miljön. Så en del i det är att få upp skräp och gifter ur vattnet. Men vi vill också skapa och väcka tankar hos folket i staden, ta upp skräpet till ytan och få dem att tänka till, att man kanske inte behöver slänga sitt skräp i vattnet, säger Emma Larsson.

Hon berättar även att de gör insatsen för att skapa en bättre arbetsplats för sina dykare.

– Vi har några larm varje år, och då är det bra att vi inte fastnar i skräp som ligger på botten.

Anton Eriksson, brandman och räddningsdykare säger att han tycker att det här är väldigt viktigt och en bra sak de håller på med.

– För att miljön blir mer och mer i fokus både för allmänheten och för oss i jobbet och för att städa upp lite för båtar och personer som hoppar i och badar. Det är även viktigt för oss när vi är på larm så att vi inte fastnar i skräp.

Anton säger att de hittat väldigt mycket skräp.

– Vi har väl fått upp dubbelt så mycket som vi trodde. Det är ju roligt att vi lyckas få upp så mycket, men samtidigt är det förstås tråkigt att det är så mycket på botten, avslutar han.

Anton Eriksson hjälper Emma Larsson på med utrustningen inför dykningen i Mälaren. Foto: Helena Andersson
Emma Larsson hoppar ner i det inte alltför trevliga Mälarvattnet. Foto: Helena Andersson
Emma Larsson tar sig an dagens skräpplockning vid småbåtshamnen vid Lögastrand. Foto: Helena Andersson
Anton Eriksson, brandman och räddningsdykare inför dagens uppdrag.
Emma Larsson i full mundering inför dagens dykning. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS