Handeln ökade med 3 procent

Enligt HUI Research ökade detaljhandeln i Västmanland med 3 procent under 2018. För hela länet var siffran 2 procent. Detaljhandeln i Västmanlands län omsatte 18,2 miljarder kronor under år 2018.

  • Publicerad 09:20, 9 sep 2019

Under 2018 ökade detaljhandeln i Västerås med 3 procent enligt en rapport från HUI Research.

– Störst omsättning i detaljhandeln i Västmanlands län år 2018 hade Västerås med 12,8 miljarder kronor, Köping med 1,5 miljarder kronor och Sala med 1,3 miljarder kronor, förklarar Rickard Johansson, analytiker, HUI Research som står bakom rapporten.

För länet är siffran 3 procent. Sämst gick det i Surahammar där omsättningen i detaljhandeln backade 7 procent.

Detaljhandeln i Västmanlands län omsatte 18,2 miljarder kronor under år 2018. Jämfört med år 2017 ökade omsättningen i länet med 2 procent.

Tillväxt och förändringar

På handelsområdet Erikslund i Västerås har flera förändringar i butiksbeståndet skett under året. Under 2018 öppnade bland annat Normal och Søstrene Grene nya butiker på platsen, och i början av 2019 slog även Lidl upp dörrarna till en ny butik på Erikslund.

Webbhallen, Club Xprs och Desigual stängde sina butiker på området under 2018. På Hälla Shopping i Västerås stängde både H&M och Kicks under 2018.

I Västmanlands län är 185 detaljhandelskedjor aktiva. Dessa har sammanlagt 449 butiker, det motsvarar ungefär 53 procent av det totala antalet om 842 butiker. Det är den elfte högsta koncentrationen av alla län i Sverige och två procentenheter högre än 51 procent för riket som helhet.

Inte tätt med butiker

Västmanlands län har en butikstäthet på cirka 31 butiker per 10 000 invånare, detta är näst lägst av alla län i landet och lägre än cirka 36 för riket som helhet.

Starkast utveckling i detaljhandeln i Västmanlands län år 2017/2018 hade Arboga, Kungsör och Skinnskatteberg med en tillväxt om 5 procent.

Handeln är en viktig arbetsgivare för många i länet. Då siffrorna släpar några år är det 2016 som är de färskaste siffrorna. Då var 6 130 anställda inom detaljhandeln, varav 3 530 inom sällanköp och 2 600 i dagligvaruhandeln.

Förändringar i övriga länet

I Hallstahammar slog Coop Extra igen under hösten 2018, men orten fick ett nytillskott på dagligvarufronten i form av Matpiraten som öppnade i början av 2019. Fagersta fick under våren 2019 nya etableringar då Dollarstore och Jem & Fix öppnade på orten.

I Arboga stängde Coop Konsum under hösten 2018. Strax därefter, under våren 2019, öppnade Willys Hemma i Coops gamla lokal. I Sala etablerades en ny byggvaruhandel i form av Byggmax under våren 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING