En del av ungdomarna som är med i lajvet om asagudarnas barn. Foto: Helena Andersson

Halvgudar stoppar Ragnarök i Rönnby

I Rönnbyskogen utspelas nu ett drama där olika halvgudar kämpar för att stoppa Ragnarök, jordens undergång. Det är Lajvverkstaden som den här sommaren bjuder på ett lajv med temat Asagudarnas barn.

Publicerad

Ett lajv, ett levande rollspel, innebär att man tillsammans med andra improviserar fram ett händelseförlopp utifrån ett givet ämne eller en genre med olika förhållningsregler.

En av sommarens ledare, Sofia Olsson från Lajvverkstaden, berättar att ungdomarna får låna kläder och all rekvisita och att det inte kostar något att delta.

I år får det på grund av coronan inte vara lika många deltagare som vanligt.

– Vi har bestämt att vi max tar emot 30 ungdomar om dagen på sommarens lajv, säger hon.

När Västerås Tidning besöker Rönnby har man samlats för lunch, men snart bär det av in i skogen för att fortsätta lajvet.

Lajvets grund är nordisk mytologi, asatron och ungdomarna som är mellan 11 och 15 år spelar halvgudar, både snälla, onda och busiga.

– Ragnarök är på väg och man måste stoppa den och informationen som finns är att Oden bestulits på fem artefakter. En av artefakterna är dödlig, rör man så dör man och uppgiften är att försöka flytta den utan att röra den.

Sofia Olsson säger att det är här är en av de enda gångerna man kan uppmuntra barn att luras, ljuga och muta.

– Allt i en trygg fantasimiljö, skrattar hon.

Alla hjälper alla i lajvet, de som varit med förr hjälper nybörjarna att komma igång och spela.

– Man lär sig av andra och får på så sätt nya vänner. Det blir en fantastisk stämning då alla vill att även de nya kommer igång för då blir lajvet mycket roligare.

Att lajva är något som passar och välkomnar alla.

– Här behövs inga förkunskaper. Man får spela ut hela sitt kreativa register och man kan välja nivå, vill man stå i täten och ha en mer framträdande roll så gör man det, vill man stå lite bakom så gör man det. Här spelar det ingen roll om man till exempel har en diagnos, man behöver bara våga vara någon annan, inte tänka på vardagen, det blir en positiv verklighetsflykt, säger Sofia Olsson.

Rasmus Barkskog 11 årDet är första gången som Rasmus lajvar . Idén till att börja fick han då han var med på rollspelskvällar i Gideonsbergskyrkan som var ett samarbete med Lajvverkstaden.– Det bästa med lajv är att man får använda fantasin och vara vem som helst, säger han. Foto: Helena Andersson×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5
Det är dags att stoppa jordens undergång, Ragnarök. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS