Efter uppgifter om öppen knarkförsäljning på Bjurhovda inledde polisen ett omfattande spanings- och utredningsärende som lett till att flera personer nyligen dömdes till fängelse Foto: Jonas Edberg

Fleråriga fängelsestraff efter spaning mot öppen knarkhandel

Sommaren 2020 fick polisen in tips om att det skedde öppen narkotikaförsäljning i stadsdelen Bjurhovda i Västerås. Det var starten på ett omfattande spanings- och utredningsärende som lett till att flera personer nyligen dömdes till fängelse, enligt ett pressmeddelande från polisen.

  • Publicerad 20:12, 21 okt 2021

Polisens spaningsinsatser bekräftade tipsen om öppen narkotikaförsäljning i stadsdelen Bjurhovda. Försäljningen skedde öppet omkring Bjurhovda Centrum och bostadsområden, narkotikan som hanterades var främst hasch, tramadoltabletter och kokain. Polisen kunde också snabbt konstatera att försäljarna kändes igen från tidigare narkotikasammanhang.

– Med öppen narkotikaförsäljning försöker kriminella visa status, makt, och skrämma människor i området. Det kan påverka en hel stadsdel negativt och därför är det viktigt att polisen med kraft ingriper och utreder den här typen av systematisk brottslighet. Boende och andra personer som rör sig i en stadsdel, oavsett vilken det är, har rätt att känna sig trygga, säger Linda Hedmark, polisområdeschef i Västmanland.

Efter spaningsarbetet genomförde polisen ett flertal insatser mot personerna med koppling till narkotikahandeln. Vid en husrannsakan på en adress i Västerås hittade polisen 6 000 tramadoltabletter, 12 kilo hasch och en pistol med skarp ammunition intill. I en annan insats hittades 4,8 kilo hasch i en bil med två personer i som kontrollerades av polisen. Totalt har cirka 150 gram kokain, 17 kilo hasch, 3 kilo marijuana och 10 000 tramadoltabletter beslagtagits under ärendets gång.

Pistolen hittades aldrig – flera dömdes ändå för grovt vapenbrott

Polisen har genom hela utredningen bedrivit ett omfattande analysarbete av spår och information för att säkerställa bevis och upptäcka nya brott. Under arbetet hittades filmklipp i olika mobiltelefoner där flera personer syns med samma pistol. Polisen kunde via filmklippen, där pistolen skjuts i luften med, och sakkunniga på Nationellt forensiskt centrum säkerställa att vapnet är äkta.

Pistolen har ännu inte återfunnits men filmklippen, chattar och övrig bevisning räckte för att både Tingsrätten och Hovrätten senare skulle fälla fyra personer för grovt vapenbrott.

Samverkan avgörande för fällande domar

Polisinsatsen har i huvudsak genomförts av resurser på polisområdesnivå som haft stöttning av personal från lokalpolisområde Västerås. Utöver det har en samverkan skett med polisen på regional och nationell nivå. Det har inneburit att insatsen har kunnat använda sig av bland annat avancerad teknik, specialistkompetenser och helikopter.

Allt sammantaget har samarbetet som skett på flera nivåer och med annan myndighet, enligt polisens pressmeddelande, varit avgörande för att åtta personer nu dömts till sammanlagt 20 år och 8 månader i fängelse.

– Det finns flera viktiga delar i den här polisinsatsen: utredningen som lett till att flera personer har dömts till fängelse, narkotikan och vapen som tagits i beslag och analyserna som genererat i värdefull information som polisen arbetar vidare med.

– Vi har under en lång tid haft ett högt tryck mot grovt kriminella i hela Västmanland och det arbetet utförs inte av en enskild medarbetare eller enhet, utan av hela polisen som organisation, avslutar Linda Hedmark.

Några av fängelsedomarna kopplat till polisinsatsen

• En man dömdes för narkotikabrott innehav (grovt), narkotikabrott innehav (normalgraden) och grovt vapenbrott till 5 år i fängelse.

• En man dömdes för narkotikabrott innehav (grovt), narkotikabrott innehav (normalgraden) till 3 år 4 månader i fängelse.

• En man dömdes för narkotikabrott innehav (normalgraden), grovt vapenbrott och andra mindre allvarliga brott till 2 år och 10 månader i fängelse.

• En man dömdes för narkotikabrott innehav (normalgraden) och grovt vapenbrott till 2 år och 8 månader i fängelse.

• En man dömdes för narkotikabrott innehav (normalgraden) och grovt vapenbrott till 2 år och 8 månader i fängelse.

• En man dömdes för två fall av narkotikabrott innehav (normalgraden) och grovt penningtvättbrott till två år och tre månader i fängelse.

• En man dömdes för två fall av narkotikabrott innehav (normalgraden) och två mindre allvarliga brott till två år i fängelse.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING