
Feriearbetarna ger liv åt historien vid Anundshög
En solig dag i mitten av juni gjorde Västerås Tidning ett besök på Anundshög där ett antal ungdomar fått chansen att feriepraktisera som vikingar eller cafépersonal.

Vid ett tält på Anundshög ser vikingarna till att besökare får prova hantverk, pyssel, lekar och guidade turer, allt utifrån hur människorna levde på järnåldern. Och i Kafé Anund serverar ungdomarna enklare lunch, smörgåsar och fikabröd till Anundshögs besökare.
Timothy Castleton, 19 år har feriepraktik som viking.
– Jag valde kultur när jag sökte feriepraktik, jag visste inte att det skulle bli just det här arbetet, det stod bland annat museiarbete och bibliotek. Men när jag fick reda på att jag skulle vara här så passade det mig som en dröm. Jag har till exempel kunnat läsa runor jättelänge och har alltid varit jätteintresserad av senare skandinavisk järnålderstid, så jag har verkligen hittat rätt. Det här är utmärkt för mig. Jag får klä mig i mantel och prata med utlänningar, det är ett under att jag får betalt, jag skulle göra det här gratis!
Hanna Sundberg, 18 år praktiserar även hon som viking.
– Jag är väldigt kreativ av mig, jag gillar att måla, pyssla hålla på med olika hantverk och så är jag väldigt social av mig. Jag hade jättetur att jag hamnade här. Det är så kul att vara social med alla barn, alla föräldrar och kunna visa hur man levde på den tiden. Vad man använde för hantverk och hur man från ull kan få en färdig vante, att följa hela processen. Det är kul att kunna visa barnen att det var så här man gjorde, att då gick man inte bara till butiken och köpte garn.
Ville tjäna pengar
I kaféet arbetar Molly Winbladh och Elias Thorsen.
Molly säger att hon går på Vegas på Carlforsska gymnasiet och att de där fick möjlighet att få hjälp att skriva sitt CV.
– Så fick jag reda på att man kunde söka jobb inom kommunen.
Jag har till exempel kunnat läsa runor jättelänge och har alltid varit jätteintresserad av senare skandinavisk järnålderstid, så jag har verkligen hittat rätt
Hon säger att hon är bättre på service än något annat så hon sökte sig till Kafé Anund.
– Nu i mitten av praktiken känns det riktigt bra och att det mesta, som att servera, diska och slänga skräp känns roligt.
Elias ville lära sig mer inför att börja jobba.
– Och för att vara helt ärlig så ville jag tjäna pengar, skrattar han.
Först sökte han jobb på till exempel ICA och Mc Donald’s. Sen såg han ett meddelande där information om att söka feriepraktik inom kommunen fanns.
– Jag sökte allt jag kunde och fick jobb här. Personligen tycker jag att servera och stå i kassan är roligast. Men det är kul att prova på något nytt så allt är rätt kul.
Utländska besökare
Bägge ungdomarna säger att en annan del av jobbet som är kul är att träffa många olika människor.
– Vi har haft turister från alla möjliga olika länder som svenska turister, finländska, amerikanska och norska och en del andra länder, avslutar de.

Sommarjobb, eller här feriepraktik, är många ungdomars första steg in på arbetsmarknaden. Inom Västerås stad kan gymnasieungdomar få chans att prova på kvalificerade arbetsuppgifter inom till exempel, turism/kultur, administration, kök, fastighetsskötsel och vård.
Ett steg in i arbetslivet
Ulrika Andersson, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, berättar att erbjudandet om feriepraktik är ett politiskt beslut.
– Feriepraktiken är till för ungdomar på gymnasiet som är skrivna i Västerås. Det finns cirka 700 platser i kommunen och oftast varar praktiken fyra veckor om max 100 timmar.
Feriepraktiken kan vara en väg till arbete.
– Ofta är det här ungdomarnas första jobb och här kan man få se vad det finns för jobb inom kommunen. Man kan få ett steg in, något att lägga på sitt CV eller få en kontaktperson.