Johan Sjöqvist, köksmästare på K9 siktar på enklare, renare och tydligare smaker i sin matlagning. Foto: Helena Andersson

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.

  • Publicerad 09:49, 15 mar 2020

Fakta: Johan Sjöqvist

Ålder: 40 år

Familj: Fru och tre barn

Bor: Lillhamra

Gör: Vd och köksmästare på Kajplats 9

Intressen: Träna och jag gillar naturen och att fiska

Västerås Tidning träffade vd och köksmästare Johan Sjöqvist som tillsammans med sina kompanjoner Oscar Ljungqvist, Patrik Sahlin och Jonnie Rangse även driver restaurang Piazza di Spagna och festvåningen Piccolo.

– 2012, när jag jobbade som köksmästare i Stockholm så fick jag frågan om jag ville vara med på ett nytt spännande projekt tillsammans med de dåvarande ägarna av Frank. Jag blev väldigt nyfiken och eftersom det alltid varit en dröm att äga och driva en restaurang ända sen jag var liten så tvekade jag inte.

Inriktningen var ganska logiskt eftersom lokalen, gamla Tullhuset, ligger alldeles vid vattnet och det då inte fanns någon restaurang inriktad mot just fisk och skaldjur i Västerås.

– Så det föll sig ganska naturligt säger Johan Sjöqvist.

Redan från starten hade K9 många gäster och Johan säger att köerna ringlade sig långa och att det var en utmaning i starten men att de gjorde sitt yttersta.

Om man pratar säsong har Kajplats 9 ungefär 70 platser vintertid.

Dessutom finns en festvåningen där de kan ta emot ytterligare 75 personer. På sommaren tillkommer platser för cirka 85-90 matgäster på uteserveringen, samt en stor bardel där de även serverar en barmeny.

– Dessutom så har vi det nya glassprojektet med vår egentillverkade glass, där en massa folk också kan sitta, så det är många gäster som får plats under högsäsong, säger han.

Även om K9 är inriktad på fisk och skaldjur serverar man även kött som råbiff, Wallenbergare och charkplanka och för de minsta finns köttbullar och pannkakor.

– Vi har våra klassiker som alltid finns på menyn som till exempel rimlax, strömming och vår populära fiskgryta men sen anpassar vi efter säsong.

Brasseriet Kajplats 9 ligger fint beläget vid Tullhuskajen ett stenkast från Mälaren. Foto: Helena Andersson

För att stötta de svenska bönderna och arbeta mer klimatsmart har man på K9 bestämt att man bara använder sig av svenskt protein, helst från närområdet.

– Det är ju svårt med grönsaker vintertid, det går ju inte, men vårt ledord har alltid varit bra råvaror.

Som köksmästare säger Johan om sig själv att ju äldre han blir desto enklare, renare och tydligare smaker vill han ha.

– Jag sätter större fokus på råvarans kvalitét. Köper man till exempel en bra kyckling så behöver man kanske inte hålla på med att glacea och krydda mycket utan man kan låta kycklingen smaka bra kyckling. Nu är jag mer inne på att förädla än att experimentera.

Den röda tråden som går igenom hela K9:s tanke är kvalitetsmedvetenhet.

–  Vi vill leverera en god service och vi lagar allt med omtanke om råvaran. Inte så knepig mat, ganska enkel men med stort fokus på råvaror och smaker, man ska få det man betalar för som gäst.

Avslutningsvis, vilken maträtt är hans egen favoriträtt?

– Jag blir väldigt lycklig när den vita sparrisen kommer, vit sparris och hollandaise gör mig glad. Men det finns inga dåliga maträtter, kanske sämre tillagade men varje rätt kan vara god.

K9:s uppskattade mörka filmjölksbröd. Foto: Helena Andersson

Mörkt filmjölksbröd

Johan Sjöqvist har valt att dela med sig av Kajplats 9:s mörka bröd som de alltid serverar i sin brödkorg.

– Brödet brukar vara uppskattat och många frågar efter receptet, säger han.

Mörkt filmjölksbröd

✔ 5 dl vetemjöl

✔ 4 dl rågsikt

✔ 2 dl grahamsmjöl

✔ 1,5 dl vetekli

✔ 1,5 dl ljus sirap

✔ 0,5 dl bikarbonat

✔ 1 msk salt

✔ 1 l filmjölk

Väg upp allt i en bunke och blanda till en jämn smet med slev eller i matberedare. Fördela ut i 2 stycken smorda limpformar och baka i ugn på 175 grader i ca 30 - 40 minuter tills limpan nått en innertemperatur på 98 grader. Stjälp upp limporna på ett ugnsgaller och låt svalna under en handduk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING