Naturskönt. Amanda Grönlund i naturen som finns i och runt Västerås. Favoritplatsen är klipporna vid Ängsö. Foto: Michaela Ericzén

"Den upplevda otryggheten är farlig och måste tas på allvar"

Kristdemokraternas förstanamn till kommunvalet är 48-åriga Amanda Grönlund som bodde i Västerås sina första åtta år, därefter flyttade hon till Surahammar och sedan till Stockholm, innan hon återvände till Västerås. Amanda var ordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet 1996-1997 och invaldes till riksdagen 1998 som den då yngsta ledamoten.

  • Publicerad 18:18, 31 jul 2022

Sedan 2014 är hon gruppledare för Kristdemokraterna i Västerås. Amanda Grönlund är även oppositionsråd, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i grundskolenämnden, ledamot i Västerås Stadshus AB, ledamot i Västerås Marknad och Näringsliv AB och 2:e vice ordförande för Bostads AB Mimer.

– Jag har varit politiskt intresserad väldigt, väldigt länge och det låter klyschigt när man säger att man brinner för att förändra samhället. En av de personerna som har gjort störst intryck på mig är Nelson Mandela. Jag minns när jag var 11 år, då satt vi i skolan och skrev brev till den dåvarande presidenten i Sydafrika om att Nelson Mandela skulle friges. Sedan när jag sitter i riksdagen ett antal år senare och då kommer han på besök, berättar Amanda och fortsätter:

– Den här lilla mannen som med all rätt kunde ha drivits av hat och hämnd började istället prata om förlåtelse, kärlek och om att skapa en bättre värld. Det gjorde ett stort intryck på mig och det är något jag vill bidra med, att skapa ett samhälle som inte är byggt på hat och hot som det finns alldeles för mycket av idag.

Västerås Tidning träffar Amanda på ett av hennes smultronställen i Västerås, vid piren nere vid Elbakajen.

– Jag har flera stycken, men ett väldigt skönt smultronställe är en klippa ute på Änsgö. Att sitta där, kolla på solnedgången och bara vara. Det är verkligen guld.

Vad gör dig genuint lycklig?

– Dels att få uppleva all den fantastiska natur vi har här i Västerås, men också att se människor växa och se att det händer saker och blir en förändring. Och som mamma blir jag såklart lycklig när ens barn lyckas med olika saker.

Vad gör dig arg?

– Orättvisor och oärlighet. Är det något som sårar mig och som gör mig riktigt ledsen på djupet så är det när människor inte är ärliga eller om man medvetet behandlar andra människor väldigt illa.

Vilka är dina bästa respektive sämsta sidor som politiker?

– Mina styrkor som politiker är att jag är väldigt målmedveten och försöker att vara tydlig. Att jag är trevlig och respektfull. Sedan är jag väldigt envis, vilket kan vara både positivt och negativt. Jag är en samarbetspolitiker och tycker om att hitta lösningar. Jag vill göra det som är bäst för Västerås, om det är bäst för mig eller mitt parti kommer i andra hand. Min andra svaghet är att jag är en känslomänniska, jag gråter när människor blir illa behandlade, framförallt om barn far illa.

När du först engagerade dig politiskt, trodde du att du idag skulle vara gruppledare för ditt parti?

– Som ung har man en dröm om en politisk karriär för man vill ju så gärna vara med och påverka, sedan inser man att vägen till ett uppdrag inte är spikrak och solklar. Men det skulle jag säga att jag inte trodde. Jag gjorde en väldigt snabb politisk karriär direkt till riksdagen, sedan tog jag paus och var fritidspolitiker ett ganska långt tag. Sedan fick jag möjligheten att bli gruppledare 2014.

När och varför började du intressera dig för politik?

– Jag blev politiskt aktiv på gymnasiet. På den tiden fick man inte välja gymnasieskola, utan jag behövde kämpa och överklaga två gånger för att få gå på den skola jag ville. När jag började på skolan träffade jag en lärare som var engagerad i KD och han peppade mig till att engagera mig.

Varför blev det just Kristdemokraterna?

– Från början var det valfrihetsfrågan som var avgörande. Det kombinerat med en väldigt stark värderingsanknytning. Det finns inget annat parti som pratar på ett sånt sätt om värderingarnas betydelse för samhället.

Hur har kommunpolitiken förändrats sedan du började engagera dig partipolitiskt?

– Jag har varit engagerad i några andra kommuner tidigare och Västerås är mycket mer samarbetsinriktad än vad många andra kommuner är. Där har det skett en stor förändring, man är inte lika låst i olika konstellationer som man kanske var tidigare och det är positivt.

Vad är din känsla inför årets val, vilka frågor tror du blir hetast?

– Det är två frågor som är hetast för KD och nog för de flesta människorna som bor i Västerås. Den ena är trygghetsfrågan, den här upplevda otryggheten är farlig och måste tas på allvar. Man måste se till att på olika sätt skapa trygga miljöer, det kan handla om allt från belysning, ordningsvakter och kameraövervakning, men också om de mjuka värdena, som att man känner sig trygg tack vare grannsamverkan.

– Den andra är vårdfrågan, som ju är både regional och kommunal. Att människor verkligen får vård i tid. Idag är det 140 000 svenskar som inte får hjälp inom de 90 dagar som vårdgarantin utlovar, det duger inte!

Amanda menar att organisationen som svensk sjukvård baseras på är föråldrad.

– Den här organisationen är sedan 1862, den är 160 år gammal. Det är dags för pension, det är dags för guldklocka och hejdå. Det finns inget annat land i Norden som har en så föråldrad organisation av vården.

Vilka är de största utmaningarna Västerås står inför?

– Den största utmaningen är att det är alldeles för många människor i Västerås som inte har ett jobb att gå till. Det skapar också otrygghet. Vi människor behöver tillhöra ett sammanhang och det blir inte bra om människor går för lång tid på olika bidragssystem utan vi måste se till att fler har en sysselsättning. Och då måste man börja med de unga, därför har jag föreslagit att vi ska låta alla gymnsieelver erbjudas sommarjobb, och det kan kommunen inte göra själv utan vi behöver göra det tillsammans med företagen som får anmäla hur många tjänster de behöver fylla.

Vad är din drömvision av Västerås?

– Min drömvision är att få vara med och leda en stad som ständigt utvecklas, där företag och människor trivs och samverkar och når resultat.

Vad är det bästa respektive sämsta med Västerås?

– Det bästa med Västerås det är alla som bor här. Alla fantastiska människor som finns i i den här staden, det är det bästa. Det sämsta är att det fortfarande ibland finns en bruksanda, att du inte ska tro att du är nåt och det går inte. För allt är möjligt och allt går om man vill.

Varför ska man rösta på dig och ditt parti?

– Om man vill ha en ledande politiker som är tydlig, målinriktad och trevlig och som står för tydliga värderingar och ett tydligt budskap om vart vi ska i framtiden – då ska man lägga sin röst på mig. Det kan handla om allt från små saker som fler hundrastgårdar till de stora sakerna som näringslivsfrågor.

3 snabba frågor

Vilken livsmedelsbutik handlar du helst på? ”Jag är en sån otrogen kund som handlar på flera olika ställen. Men jag gillar ICA Sjöhagen väldigt mycket.”

Vem av de andra gruppledarna skulle du helst ta en fika med? ”Den jag träffar mest är Elisabeth Unell.”

Vilket lag håller du på? ”Jag är grönvit, haha. Det skulle kunna vara VSK men det är mer sannolikt att det är Hammarby jag menar.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING