Sommarmys. Mycket festligt att se fram emot den närmaste tiden. Västerås Tidnings vinexpert Jenny Asplund tipsar därför om extra festliga drycker att ackompanjera festen med. Foto: Mostphotos

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.

  • Publicerad 11:47, 7 jun 2022

Inför dessa stundande firanden passar jag på att tipsa om viner i något större format då det inte sällan är en hel del människor som samlas och umgås vid dessa tillställningar.

Vädergudarna kan vi tyvärr inte påverka men oavsett temperatur utomhus så gäller det att leva efter devisen ”sol ute, sol inne, sol i hjärta och sol i sinne”.

Magnumflaskan är en grandios förpackning som innehåller 1500 ml vilket är lika mycket som två standardflaskor. Att servera vin ur en större flaska känns ofta både högtidligt och lyxigt samt får de flesta att få något drömskt i blicken. Samma pava räcker dessutom till ett större sällskap, men framför allt kan vinupplevelsen bli bättre då vinmakaren oftast bara tillverkar större flaskor av viner som håller hög kvalitet. Om dubbelt så stor betyder dubbelt så god överlämnar jag till den som dricker vinet att bedöma.

Däremot råder det ingen som helst tvekan om att en större flaska är en utomordentlig present till en vän och även till sig själv.

Känslan att hålla i och hälla ur en flaska modell större får må-bra-hormonerna att dansa samba inombords och man känner hur det riktigt spritter i kroppen.

Ett tips är att använda den urdruckna flaskan som vattenkaraff, ljusstake eller varför inte som blomvas nästa gång det vankas fest. Återanvändning är väldigt inne och inte enbart bra för miljö och plånbok utan även för sinnet. Och vad är bättre inför semestern än ett renare (miljö)samvete?

Vinspaltens tips denna gång.

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 2020

Ursprung: Italien. Artnr: 71441. Pris: 249 kr

Om: Vinet uppvisar härlig bärighet där saftiga blåbär, solmogna körsbär och svarta vinbär utmärker sig mest. En bukett av färska örter och kryddpeppar kittlar både nos och gom och för tankarna till Medelhavet. Ett stort plus för den underbara och oemotståndliga flaskan.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 2021

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 22257. Pris: 209 kr

Om: Upplyftande och frisk smak med dominans av gröna päron, gula äpplen och honungsmelon. Stråk av saftig persika och grillad citron. Vin i långsmal flaska som med sin ståtliga hållning tar för sig och inte helt osökt får en att tänka på Eiffeltornet.

Pol Roger Brut Réserve

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 7549. Pris: 980 kr (1500 ml)

Om: En champagne på magnum kan det bli mer storslaget än så? Med underbara toner av nougat, ljust bröd, rostade nötter och choklad i samklang med finstämda bubblor bildas en fantastisk kombination. Pol Roger sätter definitivt guldkant på tillställningen.

Spring Village Rosé Grenache Syrah

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 4637. Pris: 139 kr (+2 kr pant)

Om: Inget vin är så starkt förknippat med sommaren som rosén som här kommer i form av en lätt havsbris med smaker av hallon, smultron och pomelo. Presenterad i den klimatsmartare pet-förpackningen som går att panta på din närmaste matvarubutik. Hurra för det.

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 2020

Ursprung: Italien. Artnr: 73918. Pris: 249 kr

Om: Charmerande vin från den mytomspunna ön Sicilien med doft och smak av gröna krusbär, persika och med härliga inslag av färska örter. Om utsidan har betydelse så vinner även denna likt Timperosse här intill gullighetspriset med sin bulliga och insmickrande form.

Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore, 2018

Ursprung: Italien. Artikelnr: 79600. Pris: 299 kr

Om: Rött från populära Piemonte i norra Italien. På smakpaletten samsas körsbär, plommon och björnbär med en frisk fläkt av kryddor, allt inlindat i generösa fattoner av choklad och vanilj. Vackert paketerat i stilfull flaska som andas kvalitet.

Baglietti Prosecco No !0

Ursprung: Italien. Artikelnr: 73481. Pris: 249 kr

Om: Fruktig smak där päron och citrus dominerar men även uppfriskande inslag av skalade mandlar. Med den här pavan på bordet är det ingen tvekan om vad som blir tillställningens snackis. Både vinnamnet och flaskformen får en att drömma om
exklusiva parfym-flaskor.

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund tipsar om viner till festliga tillfällen. Foto: Janine Laag

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

Krönika: AI tar över marknadsföringen steg för steg

Det har pratats under lång tid om att artificell intelligens ska ta över mer av vår vardag och steg för steg är det i varje fall på väg att ske för den som jobbar med digital marknadsföring. Under de...måndag 23/5 15:43

Kluriga upplevelser på export: Prison Island sprids världen över

Prison Island är ett företag olikt många andra. Inspirerade av Fångarna på Fortet, erbjuder de äventyr och tävlingar som testar deltagarnas alla sinnen. De började resan i Västerås och har idag 55...onsdag 11/5 19:56

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING