Veggokökets Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström i hjärtat av Saluhallen. Foto: Jonas Edberg

Veggokökets häftiga resa från källaren till Saluhallen

Med vegetarisk mat i fokus har Veggoköket tagit Västerås med storm. På några år har resan gått från ett källarkök till hjärtat av Saluhallen. Och dessutom har verksamheten fått smak av guld.

  • Publicerad 11:36, 17 mar 2019

Vi får göra det vi älskar och visa västeråsarna vilken bra vegetarisk mat vi kan laga

Nomineringen till Guldstänk:

”Veggoköket tar sig an en av vår tids största klimatutmaningar – att minska köttkonsumtionen. Företaget har byggt upp ett starkt varumärke som lockar kunder från andra regioner och visar inbitna köttätare att vegetarisk kost kan vara spännande och god. De jobbar aktivt för att minska matsvinnet och inspirera fler till att välja vegetarisk mat.”

Historien bakom Veggoköket började i en liten källarlokal på Frejahöjden i Västerås. Då bestod verksamheten av en butik med ett litet sidokök.

– På den tiden var det en liten och väldigt nischad butik, berättar Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström som var med och tog över verksamheten tillsammans med bland annat Rikard Hjärtström för fyra år sedan.

Sedan dess har mycket hänt.

För två år sedan lämnade de den trånga och anonyma källarlokalen och flyttade in i Västerås eget matmekka – Saluhallen Slakteriet.

– Vi blev headhuntade. Det var Saluhallen som hörde av sig och erbjöd den här lokalen, berättar Såma och Frida.

Det var andra gången Saluhallen försökte locka över Veggoköket. Ett halvår tidigare blev de erbjudna en annan lokal i Saluhallen, som de då tackade nej till.

När de nu blev erbjudna själva ”hjärtat” av Saluhallen kunde de inte längre tacka nej.

– Då blev det snabba puckar. Dom ringde oss i juni och i augusti öppnade vi. Helst ville dom att vi skulle öppna redan i juli, men då var vi upptagna med en turné som vi gjorde med vår matvagn.

Omställningen från litet minikök med bara några gäster per dag till att befinna sig mitt i den populära Saluhallen har satt sina spår.

– Det var en stor omställning. Det har varit tufft. Men vi har haft jättekul på vägen. Vi får göra det vi älskar och visa västeråsarna vilken bra vegetarisk mat vi kan laga, säger Såma.

Maten de serverar är helvegetarisk och är helt och hållet lagad från grunden.

– Vi jobbar jättemycket med olika smaker och olika konsistenser för att visa att vegetarisk mat inte bara mos som många tror att det är.

Efter de senaste årens framgångar siktar Veggoköket på att fortsätta utvecklas.

– Vi håller på och tänker om lite. Bland annat är vi på väg att ta fram en à la carte-meny och försöker hitta ännu fler kvällsevent.

Dessutom finns planer på att bygga en bar.

– Det är något som saknas i hela saluhallen. Hittills har det bara funnits öl och vin. Vi är dom enda här som har fullständiga rättigheter så det skulle vara kul att kunna erbjuda en riktigt bra barkänsla under eventen.

Förra veckan fick Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström vara med om en helt ny upplevelse som företagsledare. De var nominerade till pris i årets Guldstänk-gala och fick chansen att medverka vid den stora galafesten tillsammans med hela Västerås näringslivselit.

– Vi är otroligt tacksamma att vi blev nominerade. Tacksamma, men inte förvånade. Jag har känt i flera år att vi borde bli nominerade. Inte för att vara kaxiga utan för att vi är den enda restaurangen i hela Västmanland som är helvegetarisk, vilket gör oss väldigt nischade i kategorien Hållbarhet, säger Såma.

De har dock ett tips till arrangörerna.

– Jag tycker de borde satsa 100 procent på vegetarisk mat till nästa års gala. Tycker dom att det är svårt så kan de ju alltid fråga oss, säger de.

Svarta bönbiffar med Quinoa och citronbakad fänkål.

Svarta bönbiffar med Quinoa och citronbakad fänkål 2 personer

Svarta bönbiffar ca 6–8 biffar: 

1 paket färdigkokta svarta bönor

1/2 finhackad gullök

1/2 dl hackad soltorkade tomater

2 msk rapsolja

1/2 dl potatismjöl

1 msk fiberhusk

Salt, peppar, grönsaksbuljong efter smak

Gör så här: Mixa ihop allting med stavmixer eller matbredare och grädda av i ugn på 180 grader i 20 minuter (varmluft). Låt stå i ca 5-10 minuter innan servering.

Koka quinoa efter anvisningar på paket för 2 paket, blanda sedan i 0,5 dl hackade soltorkade tomater och ett knippe koriander eller persilja. Tillsätt salt, peppar och olivolja efter smak.

Citronbakad fänkål: 

1 fänkålshuvud 

Skal och saft från 1 citron

1 msk olivolja

salt och peppar efter smak. 

Gör så här: Halvera fänkålen, skär bort roten och strimla på längden. Häll över alla andra ingredienser och blanda omkring. Baka av i ugn i ca 10 minuter på 180 grader. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING