Veggokökets Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström i hjärtat av Saluhallen. Foto: Jonas Edberg

Veggokökets häftiga resa från källaren till Saluhallen

Med vegetarisk mat i fokus har Veggoköket tagit Västerås med storm. På några år har resan gått från ett källarkök till hjärtat av Saluhallen. Och dessutom har verksamheten fått smak av guld.

  • Publicerad 11:36, 17 mar 2019

Vi får göra det vi älskar och visa västeråsarna vilken bra vegetarisk mat vi kan laga

Nomineringen till Guldstänk:

”Veggoköket tar sig an en av vår tids största klimatutmaningar – att minska köttkonsumtionen. Företaget har byggt upp ett starkt varumärke som lockar kunder från andra regioner och visar inbitna köttätare att vegetarisk kost kan vara spännande och god. De jobbar aktivt för att minska matsvinnet och inspirera fler till att välja vegetarisk mat.”

Historien bakom Veggoköket började i en liten källarlokal på Frejahöjden i Västerås. Då bestod verksamheten av en butik med ett litet sidokök.

– På den tiden var det en liten och väldigt nischad butik, berättar Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström som var med och tog över verksamheten tillsammans med bland annat Rikard Hjärtström för fyra år sedan.

Sedan dess har mycket hänt.

För två år sedan lämnade de den trånga och anonyma källarlokalen och flyttade in i Västerås eget matmekka – Saluhallen Slakteriet.

– Vi blev headhuntade. Det var Saluhallen som hörde av sig och erbjöd den här lokalen, berättar Såma och Frida.

Det var andra gången Saluhallen försökte locka över Veggoköket. Ett halvår tidigare blev de erbjudna en annan lokal i Saluhallen, som de då tackade nej till.

När de nu blev erbjudna själva ”hjärtat” av Saluhallen kunde de inte längre tacka nej.

– Då blev det snabba puckar. Dom ringde oss i juni och i augusti öppnade vi. Helst ville dom att vi skulle öppna redan i juli, men då var vi upptagna med en turné som vi gjorde med vår matvagn.

Omställningen från litet minikök med bara några gäster per dag till att befinna sig mitt i den populära Saluhallen har satt sina spår.

– Det var en stor omställning. Det har varit tufft. Men vi har haft jättekul på vägen. Vi får göra det vi älskar och visa västeråsarna vilken bra vegetarisk mat vi kan laga, säger Såma.

Maten de serverar är helvegetarisk och är helt och hållet lagad från grunden.

– Vi jobbar jättemycket med olika smaker och olika konsistenser för att visa att vegetarisk mat inte bara mos som många tror att det är.

Efter de senaste årens framgångar siktar Veggoköket på att fortsätta utvecklas.

– Vi håller på och tänker om lite. Bland annat är vi på väg att ta fram en à la carte-meny och försöker hitta ännu fler kvällsevent.

Dessutom finns planer på att bygga en bar.

– Det är något som saknas i hela saluhallen. Hittills har det bara funnits öl och vin. Vi är dom enda här som har fullständiga rättigheter så det skulle vara kul att kunna erbjuda en riktigt bra barkänsla under eventen.

Förra veckan fick Såna Mirza di Paolo och Frida Hjärtström vara med om en helt ny upplevelse som företagsledare. De var nominerade till pris i årets Guldstänk-gala och fick chansen att medverka vid den stora galafesten tillsammans med hela Västerås näringslivselit.

– Vi är otroligt tacksamma att vi blev nominerade. Tacksamma, men inte förvånade. Jag har känt i flera år att vi borde bli nominerade. Inte för att vara kaxiga utan för att vi är den enda restaurangen i hela Västmanland som är helvegetarisk, vilket gör oss väldigt nischade i kategorien Hållbarhet, säger Såma.

De har dock ett tips till arrangörerna.

– Jag tycker de borde satsa 100 procent på vegetarisk mat till nästa års gala. Tycker dom att det är svårt så kan de ju alltid fråga oss, säger de.

Svarta bönbiffar med Quinoa och citronbakad fänkål.

Svarta bönbiffar med Quinoa och citronbakad fänkål 2 personer

Svarta bönbiffar ca 6–8 biffar: 

1 paket färdigkokta svarta bönor

1/2 finhackad gullök

1/2 dl hackad soltorkade tomater

2 msk rapsolja

1/2 dl potatismjöl

1 msk fiberhusk

Salt, peppar, grönsaksbuljong efter smak

Gör så här: Mixa ihop allting med stavmixer eller matbredare och grädda av i ugn på 180 grader i 20 minuter (varmluft). Låt stå i ca 5-10 minuter innan servering.

Koka quinoa efter anvisningar på paket för 2 paket, blanda sedan i 0,5 dl hackade soltorkade tomater och ett knippe koriander eller persilja. Tillsätt salt, peppar och olivolja efter smak.

Citronbakad fänkål: 

1 fänkålshuvud 

Skal och saft från 1 citron

1 msk olivolja

salt och peppar efter smak. 

Gör så här: Halvera fänkålen, skär bort roten och strimla på längden. Häll över alla andra ingredienser och blanda omkring. Baka av i ugn i ca 10 minuter på 180 grader. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING