Deltagarna samlas för att tillsammans med ungdomar från Brasilien göra så kallade enegersing-övningar. Foto: Helena Andersson

Vänner för världsfred under långt läger

Ljudnivån är hög och skratten ekar då CISVs medlemmar samlas för att tillsammans göra så kallade enegersing-övningar. Övningarna består i att man står i ring och att medlemmar från olika länder sjunger ramsor som de andra deltagarna gör sitt bästa för att hänga med i, allt för att få upp energinivåerna.

  • Publicerad 12:00, 20 jul 2019

Just nu pågår fredsorganisationen CISV, Childrens international summer villages, tre veckor långa Step-up-läger i Västerås. Deltagare i lägret är ungdomar mellan 14 och 15 år från tio länder, bland annat från Sverige, Schweiz, Brasilien, USA, Indonesien och Ecuador.

Catharina Berg, suppleant i styrelsen för CISV, berättar att det övergripande syftet med all verksamhet som CISV bedriver är att skapa kontakt mellan människor och med hjälp av det öka förståelsen och intresset för likheter men även olikheter.

– Fördomar består ofta av missförstånd och missinformation. Genom att barnen och ungdomarna får träffas och bo tillsammans lär de sig att förstå olika synsätt men får också utvecklas tillsammans. Just detta läger heter Tolka och handlar om att översätta men också att just ”tolka” det som andra säger och alla arbetspass som ungdomarna både planerar och deltar i, har en anknytning till just det.

Den första helgen bor ungdomarna hemma hos svenska familjer, ofta föreningens medlemmar eller bekanta till dem, för att komma lite på plats men främst för att få en upplevelse av Sverige i vardagen.

– Sen bor ungdomarna i klassrum på tältsängar, uppdelade i tjejer och killar. Stökigt och nära. Just så som ungdomar trivs bäst, skrattar Catharina Berg.

Under veckorna har de huvudsakligen work-shops på skolan där de bor, men det finns även tid för sightseeing som till exempel ett besök på Tidö slott samt en klocktornsbestigning i domkyrkan och så hinner man med lite shopping också.

Catharina Berg avslutar med att berätta att hon blir alldeles uppeldad när hon pratar om CISV.

– Det är så logiskt; ”man skadar inte sin kompis”. Genom att skapa vänskap så minskar vi våldet och genom att öka viljan att vara vänner över gränser och olikheter så skapas fredlighet. Det är en så go anda i luften närhelst jag stöter på våra barn och ungdomar. De ser positivt på framtiden via den här föreningen, det är det viktigaste.

– Jag lånar orden från en annan lokal förening: Here4U ,”The future is bright”.

Ungdomar från Ecuador ger energi till de övriga deltagarna. Foto: Helena Andersson

Här berättar två av deltagarna lite om varför de är med i CISV och om vad de tycker om Sverige.

Hugo Whitehead, 14 år, Schweiz

Min mamma har en vän som är med i föreningen, och när det saknades en pojke i delegationen som skulle åka till Sverige så frågade hon mig. Jag tyckte att konceptet verkade rätt coolt så jag ville prova, och det är jag glad för.

Här på lägret sysslar vi mycket med problemlösning vilket jag tycker är bra. Vi resonerar oss fram från en liten konflikt till en lösning av problemet. Sen sjunger vi mycket, vilket jag tyckte var lite läskigt från början, men som jag nu tycker är kul.
Sverige är väldigt trevligt. Vädret är lite kallare, men jag älskar husen och allt. Men det ser inte ut som hemma, jag blir lite vilse för att där hemma har vi berg överallt så att man kan orientera sig.
Något som är annorlunda med Sverige är att alla förpackningar här är jättestora, det har vi inte hemma, det tycker jag är roligt, som ett litet mini America.

Selma Pascual, 14 år , USA

Min vän som har varit med länge i CISV rekommenderade CISV till mig. Hon tipsade om sommarprogrammet som var en månad i Portugal. Jag var tvungen att vara väldigt modig för att åka dit eftersom jag bara var elva, men efter det så kom jag att älska CISV, och jag rekommenderar alla att vara med.

Jag älskar det här lägret, det är mitt första Step-up-läger fast jag har varit med i CISV några år nu. Det är jätteroligt speciellt eftersom de flesta pratar lite engelska och då är det lättare att lära sig lite av de andra språken och lära sig av andra kulturer.

Jag älskar Sverige, speciellt för den svala temperaturen, hemma är det mycket varmare, och så är det så mycket träd överallt. I New York, där jag bor, ser man inte mycket träd förutom i parkerna. Och sen så tycker jag att alla är så artiga här.

Något som är annorlunda är att det serveras pannkakor med sylt och vispad grädde efter ärtsoppa. Det är inte något som vi äter hemma, det var jättegott och vi tog flera stycken pannkakor.

Hugo Whitehead, 14 år, Schweiz, tyckte CISVs koncept var coolt och ville prova att åka på läger. Foto: Helena Andersson

Selma Pascual, 14 år från USA, älskar CISV och vill att alla ska vara med. Foto: Helena Andersson

Deltagare från alla tio länderna presenterade sitt hemland på olika sätt. Foto: Helena Andersson

Fakta CISV

Fredsorganisationen CISV, Childrens international summer villages, grundades 1951 av den amerikanska barnpsykologen dr Doris Allen som ville erbjuda fredsutbildning till barn och ungdomar efter andra världskriget. Tanken var att låta barn från olika delar av världen mötas och bli vänner för att ta ett steg närmare världsfred. CISV är en internationell, partipolitisk och obunden ideell organisation.

I Sverige består CISV av 13 lokalföreningar som tillsammans har ungefär 2 000 medlemmar varav 120 stycken i Västerås.

Mer info: www.cisv.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västeråsföretag kan vinna pris

Västeråsföretaget Britt är nominerat till priset som årets "Growth" vid årets Guldmyran-gala, som arrangeras på Cirkus i Stockholm den 5 februari.torsdag 23/1 20:43

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING