”Kul och spännande”. Jenny Asplund hoppas att Västerås Tidnings-läsarna med hjälp av hennes vintips ska få inspiration att vilja prova något nytt. Foto: Janine Laag

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här möjligheten, säger hon.

  • Publicerad 20:20, 22 jun 2021

Ett underbart universum öppnade sig och sedan dess har jag arbetat med vin i olika befattningar

Vem är du?

– Jag är född och uppvuxen på Nordanby Gärde i Västerås där mina föräldrar bor kvar. Gick gymnasiet på Carlforsska och därefter Internationella marknadsföringsprogrammet på Mälardalens högskola där ett studieår ingick utomlands. För mig blev det Paris där jag var bosatt i fyra år. Är och förblir stolt västeråsare även om jag inte längre bor kvar i gurkstan, säger Jenny Asplund.

Väl tillbaka i Sverige arbetade hon med direktförsäljning i några år innan hon upptäckte vinvärlden.

– Jag gled in i branschen på det berömda bananskalet när jag sökte ett arbete inom marknadsföring hos en vinimportör i Stockholm för cirka 15 år sedan. Ett underbart universum öppnade sig och sedan dess har jag arbetat med vin i olika befattningar, senast (som anställd) som kommunikationschef hos en av Sveriges största vinleverantörer.

Jenny berättar att hon alltid varit väldigt nyfiken och engagerad i det hon åtar sig och för några år sedan beslutade hon sig för att starta eget.

– Det var en tanke och en längtan jag haft under en längre tid. Spännande och skrämmande på samma gång. Sedan dess arbetar jag i mitt eget företag ProPR vilket är otroligt utvecklande och roligt.Jag arbetar bland annat som vinskribent där jag tipsar läsare i olika tidningar om både vin och annan dryck.

”Jag gled in i branschen på det berömda bananskalet när jag sökte ett arbete inom marknadsföring hos en vinimportör i Stockholm för cirka 15 år sedan”, säger Jenny Asplund, Västerås Tidnings nya vinskribent. Foto: Janine Laag

Min främsta förhoppning är att läsaren ska känna inspiration och viljan att prova något man kanske inte provat tidigare

Vinintresset har ökat successivt.

– Innan jag började arbeta i vinbranschen var mitt intresse rätt svalt. Men nu har jag haft möjligheten att besöka många vinproducenter runt om i världen och att se vinbondens arbete och passion runt sina viner och odlingar är helt fantastiskt. Det gör mig ödmjuk och en sak jag insett är att ju mer jag lär mig om vin, desto mindre förstår jag att jag kan.

– Ett alldeles speciellt vinminne jag har var i Stellenbosch i Sydafrika där min kompis är vinmakare. Vi åkte upp på en kulle i vingården där jag serverades ett nyproducerat vin gjort på druvan chenin blanc medan vi såg solen gå ner över Taffelbergen. Magiskt. Jag förstod där och då att vin är något jag vill arbeta med länge. 

2019 blev Jenny Asplund diplomerad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. 

Vad är tjusningen med att kunna mycket om vin?

– Den främsta fördelen är att kunna kombinera drycken tillsammans med mat då man kan nå oanade höjder och smakexplosioner utan dess like. Vi vinskribenter pratar ofta om att 1+1 = 3. Gott vin + god mat = fantastisk kombination där de båda är utmärkta var och en för sig men tillsammans höjer de varandra. Dessutom har jag ju nu fått chansen att skriva om vin i Västerås Tidning, vilket ju också är en ”tjusning”. 

Hur mycket ligger det i att man måste spränga ”100-kronorsgränsen” för att få ett gott vin? 

– Smaken är ju som den berömda baken, delad. Alla tycker olika och det viktiga tycker jag är att du ska dricka det du tycker om och att konsumera med måtta. Däremot får du ofta det du betalar för. Så om du söker ett hantverksmässigt och fylligt vin med ett givet ursprung och en viss komplexitet (många olika karaktärer) så bör du gå upp något i pris. När man tänker på allt arbete som ligger bakom en flaska välgjort vin slås man av hur lite man ofta behöver betala när man köper det. 

Vad hoppas du kunna bidra med till Västerås Tidnings läsekrets?

– Min främsta förhoppning är att läsaren ska känna inspiration och viljan att prova något man kanske inte provat tidigare. Samtidigt vill jag förmedla att viner inte ska vara något snobbigt. Förhoppningsvis lär man sig också något nytt kring viner när man läser texterna.

Här är Jenny Asplunds premiärtips: Skimrande nyanser av rosa

Välkommen sommar, värme och semester. Välkommen en tid som för de flesta medför en känsla av upprymdhet och inre lugn. Ingen vintyp förknippas lika mycket med sol och varma kvällar som rosé, en kategori som fått ett rejält uppsving på senare tid.

Många förknippar rosévin med aperitif och som sällskapsvin på en uteservering under sommarmånadernas rosa himlar. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att dricka dem året om och även i kombination med mat.

Namnet rosé är ett låneord från franskan och betyder helt enkelt rosa Tidigare var roséviner relativt likriktade och enkla men nu erbjuds ett större utbud av eleganta rosa viner i både olika färg- och smaknyanser. Numera hittar man allt från laxrosa och milt fruktiga till kraftiga och mer rödvinsliknande roséviner på Systembolagets hyllor.

Åtskilliga är de vinproducenter som idag lägger mycket tid och omsorg på sina roséviner vilket medfört att statusen för vintypen har ökat både i Sverige och i resten av världen.

Många tror att rosévin framställs genom att blanda rött och vitt vin men inom EU är det endast i Champagne det är tillåtet.

Rosévinet får istället sin färg från druvans skal. Vid tillverkningen används blå druvor (samma som används vid rödvinstillverkning) som krossas med skalen på och därefter låter man skalresterna ligga kvar med druvmusten för att på så sätt laka ur både smak- och färgämnen. Den här processen tar allt mellan några timmar upp till några dagar beroende på vilken färg och karaktär man önskar få på vinet. Roséviner lagras på ståltank och inte på ekfat vilket gör att de bör drickas unga och inte lagras.

Rosé tillverkas i alla vinproducerande länder världen över men för oss svenskar är de mest kända de som kommer från Provence i södra Frankrike. Roséviner därifrån kännetecknas av en ljust rosa färg och är oftast friska, lätta och torra.

Många förknippar rosévin med aperitif och som sällskapsvin på en uteservering under sommarmånadernas rosa himlar. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att dricka dem året om och även i kombination med mat. Tack vare deras friska syra är de perfekta partners till medelfylliga rätter med feta tillbehör då syra och fetma är grundsmaker som gifter sig väl med varandra.

Här kommer mina rosa tips att inmundiga vid årstidens utvalda tillställningar. Länge leve rosén!

Här är veckans vintips signerat Jenny Asplund.

Berne Inspiration

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 2607. Pris: 139 kr

Om: Vacker flaska med friskt och tilltalande innehåll. Här samsas syrliga rabarber och blodgrape med sommarhallon och smultron. I eftersmaken träder en behaglig örtighet fram som för tankarna till ljusa och varma sommarkvällar på Rivieran i sällskap med en salade Nicoise. Bon appétit!

Monte Araya

Ursprung: Spanien. Artikelnr: 2621. Pris: 79 kr.

Om: En fruktbonanza från Rioja där körsbär, granatäpplen och hallon dominerar tillsammans med svala blåbär och en fläkt av blodapelsin. Lätt och flirtigt som kan serveras i ensamt majestät ute i bersån eller varför inte till några salta tilltugg. Uppfriskande vin med en blygsam prislapp.

M de Minuty

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 2590. Pris: 139 kr.

Om: Fullpackat av solvarma smultron och röda vinbär i ljuv förening med ett stänk av färska örter som kittlar tungan. Får en att hoppa jämfota av välbehag. Krispigt, knastrigt och passar som hand i handske till sommarsalladen med räkor eller kyckling.

Mulderbosch Rosé

Ursprung: Sydafrika. Artikelnr: 6077. Pris: 89 kr.

Om: Läskande mogna jordgubbar och vilda hallon med inslag av persika och aprikos. Väl i munnen uppenbarar sig tilltalande toner av dragon som bidrar till den positiva helhetsupplevelsen. Ackompanjerar med fördel charktallriken och den grillade fisken serverad med valfria tillbehör.

Chill Out Rosé

Ursprung: USA. Artikelnr: 3105. Pris: 219 kr.

Om: Friska inslag av syrliga vinbär och saftiga jordgubbar som drar mot gélehallon i både näsa och mun där även toner av citrus och persika pockar på uppmärksamhet. Ta med på sommarens picknickar ute i det gröna eller servera till buffématen hemmavid. En klimatsmart förpackning som gör gott både för sinne och miljö.

By.Ott

Ursprung: Frankrike. Artikelnr: 90306. Pris: 179 kr.

Om: Generösa inslag av vattenmelon och grapefrukt ihop med rabarber vars eleganta syra piggar upp och ger energi. Eftersmaken stannar kvar länge och får munnen att längta efter nästa sipp. En frisk fläkt på roséhimlen som sätter guldkant på vilken fest som helst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB-enhet fick jämställdhetspris av minister

Industrins jämställdhetspris 2021 går till ABB Sverige för jämställdhetsarbetet inom enheten Motor Starting & Safety. De prisas för ett konsekvent jämställdhetsarbete som skett på alla nivåer inom...måndag 24/1 20:01

Jättearena skapas på Hotel Plaza

Unik satsning: ”Västerås blir en mötesstad att räkna med igen” I höstas väcktes mötesstaden Västerås till liv igen när nya ACC Meetings & Events presenterades. Nu är en stor och viktig del av nysatsningen i hamn. Från årsskiftet skapas en ny arena på Hotel Plaza...torsdag 16/12 9:00

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Billiga och goda viner som passar en mager januariplånbok

Västerås Tidnings expert: ”Goda viner behöver inte kosta skjortan” Januari – och sista helgen före lön. Kanske den tiden på året då det är mest ebb i kassan för de allra flesta. Vad passar då bättre än några tips på billiga viner, smakfullt serverat av Västerås...fredag 21/1 15:50

Sprakande öppning av Västerås nya dinner club

Stort bildextra från premiärkvällen Occo har under senaste åren blivit de svenska kändisarnas favoritkrog på den spanska kusten. Nu har kedjan öppnat sin tredje restaurang – och platsen är Västerås. Under onsdagen var det VIP-premiär –...torsdag 20/1 17:01

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Skultuna Messingsbruks nya satsning: ”Besökarna ska få njuta” Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen...fredag 14/1 20:16

Restaurangen byter plats – men inte koncept: "Området växer"

Avslöjar: Siktar på två Streetfood-festivaler 2022 Nu är det klart att den populära restaurangen Mr Mango lämnar Saluhallen. Istället väljer de att satsa fullt ut på sin foodtruck och verksamheten i Sigurdsområdet. – Vi behövde fokusera på ett av...torsdag 9/12 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING