Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med årets sista spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Här är vinkännarnas tips till julmyset

Så här i juletider tycker jag att det kan vara på sin plats att ge några förslag på riktigt trevliga julklappar.

Publicerad

Kanske inte vad man dricker varje tisdag, men är det ju bara jul och nyårsafton en gång om året.

Jag samlade några vinkännare och sommelierer där de fick komma med ett förslag på ett riktigt gott vin.

Enda kravet var att det ska finnas i ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Dessa viner är vad vi kom fram till. Kanske inte vad man dricker varje tisdag, men är det ju bara jul och nyårsafton en gång om året.

God jul & gott nytt år önskas eder alla.

Gaston Hochar Chateau Musar

Libanon, Bekaa

Nr: 7463 Pris: 339 kr

Om: Vi går ut stenhårt och klipper ett av
bolagets coolaste viner. Inte nog med att
vinet är från Libanon, det är dessutom från 2011 och en blandning av Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Hantverk av en mycket seriös producent som jobbar helt ekologiskt och kallar detta för naturvin.
I glaset får du ett ganska kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär och plommon med en touch av tobak och kanel. Grymt i hop med oxfilé-tournedos, tillbehör och en bra rödvinssås.

J M Reverdy Domaine de la Villaudière

Frankrike, Sancerre

Nr: 5338 Pris: 175 kr

Om: Låt säga att du ska servera rullade bergtungafilér med räkor, potatiskaka och champagnegräddsås. Vad ska du ha för vin till det undrar du? Här är ett jättebra förslag. Frisk syra med inslag av krusbär och krispig mineral. Serveras svalt 8-10°C i rikliga mängder. Champagne går också jättebra om man föredrar bubblor. Ska du ge bort det som julklapp är det också ett grymt bra val. Alla blir så glada över en inslagen flaska Sancerre i julpapper med klatschiga jultomtar på.

Alain Brumont Château Bouscassé

Frankrike, Madiran

Nr: 2204 Pris: 149 kr

Om: Om man blandar i Cabernet för att mjuka upp ett vin, då har man att göra med en mycket rivig druva. Det är just vad Tannat står för – stenhårda tanniner som levererar en duktig stöt i gommen. Här har vi 50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon och 24% Cabernet Franc. Märkbart strävt med mycket svarta vinbär, plommon och viss fatkaraktär. Kombinera med feta inslag som gräddiga såser eller friterad potatis så gifter sig detta vin perfekt.

Palmer & Co Brut Reserve

Frankrike, Champagne

Nr: 7372 Pris: 289 kr

Om: En flaska skumpa måste vi såklart ha med, nyårsafton vänntar ju runt hörnet. Palmer håller till i Reims och gör denna Champagne på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Lagrad på sin jästfällning i över tre år med upp till 35% reservvin från tidigare årgångar. Välbalanserad, frisk syra med inslag av citrus, hassel och nötchoklad. Njut av vinet som det är, långt innan tolvslaget, eller drick det till samma typ av mat som Sancerre här ovan.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS