Hemmakär – en av Bra haks paradburgare. Foto: Sofie Tejre

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. – Västeråsarna gillar när det är enkelt och gott, det tror jag är hemligheten, säger Nader Mahallatian, ägare och restaurangchef på Bra hak.

Publicerad

Jag tycker det är jättebra att det öppnat flera. För det är bra att Västerås växer generellt, så att fler kan söka sig till centrala Västerås.

Bra hak var först ut i det som skulle bli hamburgervågen i Västerås. I alla fall när det kom till en centralt belägen restaurang, med rättigheter – som serverar hamburgare. I november 2016 slog de upp dörrarna.

– Det har gått skitbra sedan dess, allt har bara rullat på, säger Emma Källberg som är kökschef.

– Vi har märkt att det här har varit efterfrågat i Västerås: att folk vill ha bra kvalitet på hamburgare, säger Nader Mahallatian, restaurangchef och delägare.

Under en vecka serverar Bra hak mellan 2000 och 2200 burgare: både med kött, kyckling, fisk, vegetariska och vegansk. Det senaste kommer de att satsa ännu mer på i vår:

– Det kommer en hel meny där all mat kommer att vara vegansk. Det har blivit allt mer efterfrågat på senaste tiden, så nu filar vi för fullt på den. Coleslawn kommer att vara vegansk, vi ska göra våra egna majonnäser, ja allt som finns på vanliga menyn ska gå att få veganskt, säger Emma Källberg.

De senaste åren har flera hamburgerrestauranger etablerat sig i Västerås, och det pratas om en hamburgerboom. Visst märker Bra hak av att det blivit fler hamburgerställe i stan, men det är inte något som påverkar verksamheten.

– Jag tycker det är jättebra att det öppnat flera. För det är bra att Västerås växer generellt, så att fler kan söka sig till centrala Västerås. Självklart kommer då folk gå runt och jämföra, men det kan bara göra oss bättre. Vi ska vara bäst i stan, säger Nader Mahallatian.

Vad har ni för teori, varför är västeråsarna så förtjusta i hamburgare?

– Det hör liksom till fredagskvällen att gå ut och ta en burgare, säger Emma Källberg.

– Västeråsare är enkla – det ska vara enkelt, industristad du vet. Kött, pommes och bea, eller hamburgare eller pizza. Enkelt, säger Nader Mahallatian.

Vad skulle ni ge för råd till den som vill göra en riktigt bra hamburgare hemma?

– Satsa på bra kvalitet. Och gör det inte för komplicerat, oftast räcker det med att krydda med salt och peppar. Det behöver inte vara med komplicerat än så, säger Nader Mahallatian.

– Glöm inte osten, det är viktigt, säger Emma Källberg.

Bra haks restaurangchef Nader Mahallatian och kökschef Emma Källberg. Foto: Sofie Tejre
Gör Bra haks smarriga milkshake!En skopa ben and jerry-glass (I det här fallet den med choklad)Grädde eller mjölk beroende på hur tunn/tjock man vill ha den Mixa ihopGanera med vispgrädde, chokladsås, chockladstång eller vad man nu vill. Foto: Sofie Tejre

Gör Bra haks Hemmakär hemma!

"Det här är en klassisk burgare för mig. Enkelt, och den går som smör" – Emma Källberg

Hamburgerbröd (gärna hemmabagat)
Hemmagjord hamburgerdressing (blanda majonnäs, chilisås och hackad saltgurka, är ett förslag)
Hackad silverlök
Krispig sallad
Bifftomat
Västeråsgurka
Kött (gärna lokalt)
Ost

Powered by Labrador CMS