Västerås Tidnings expert Patric Anderson tillsammans med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais under Vin i Västerås förra helgen. Foto: Privat

Det gör att ett vin blir klassiskt

Vinmässan i Västerås var verkligen välbesökt, kanske sågs vi där i vimlet? Jag höll till på övre plan med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais.

  • Publicerad 14:15, 21 sep 2018

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt

Temat denna gång var klassiska viner där vi pratade om varför ett vin kan få detta epitet.

För att sammanfatta för er som var där, och till er som inte hade möjlighet att besöka oss, så tar vi det igen här i spalten med tre av de viner vi hade med på mässan.

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt. Det vanligaste är nog att vinet, eller stilen på vinet, funnits mycket länge. Genom att det blivit omtyckt och säljer bra, har det inte förändrats på många år.

Det har helt enkelt blivit en klassiker.

Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet

Australien, South Eastern Australia.

Nr: 6942. Pris: 79 kr.

Om: Man har gjort vin i Australien väldigt länge, redan i slutet av 1700-talet gjordes vin för kommersiellt bruk. Men när Penfolds lanserade vinet Grange, slog man världen med häpnad och exporten ökade lavinartat. Penfolds viner är dock tänkta att lagras några år. Därför tog man fram kollektionen Rawson’s Retreat för direkt konsumtion. Fruktigt, bärigt, ganska mjukt och mycket drickbart till mat med salt, fett och protein. Det mesta alltså.

Villa Maria Sauvignon Blanc

Nya Zeeland, Marlborough.

Nr: 6262. Pris: 109 kr.

Om: Nya Zeeland är lite yngre som vinland, men har ändå gjort vin sen i början av 1800-talet. För ca 30 år sedan hände något. Hela världen förälskade sig i friskt och fräscht vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. När druvan växer här på Nya Zeeland beskrivs den ofta som extra frisk och aromatiskt. Detta vin är ett bra exempel på detta med friskt syra, lime och krusbär. Gott som det är på egen hand, men smakar också riktigt fint tillsammans med en getost som Chèvre.

Copertino Riserva

Italien, Puglia.

Nr: 2077. Pris: 89 kr.

Om: Jag har tidigare skrivit om årgångsviner och förklarat att vissa viner är tänkta att lagras för att smaka som bäst. Här har vi ett mycket skönt undantag. Vinmakaren har nämligen lagrat det åt oss! Det står 2009 på flaskan och därmed är det ett moget vin med tydliga mognadstecken som torkad frukt, läder, svamp och löv. Jättehäftigt att prova ett vin med ålder utan att det kostar skjortan. 100 procent Negroamaro som slinker ner som bäst ihop med en svampsoppa.

Château Mont-Redon Magnum

Frankrike, Châteauneuf-du-Pape.

Nr: 2811. Pris: 535 kr.

Om: Vin från södra Rhône är bland de mest klassiska i Frankrike och området Châteauneuf-du-Pape var först ut att få egen appellation. Detta system för att garantera kvaliteten på vinet är numera vedertaget över hela världen. Producenten Mont-Redon håller till här och gör viner som mycket väl representerar stilen av stora, trygga, fruktiga, bäriga och ibland något eldiga viner. Men köp det på Magnumflaska, det är mycket roligare.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

Bara rött till kött? Glöm det!

Vinexpertens tips till mästerkockens köttfria rätter Måste man äta kött om man gillar vin? Givetvis inte, slår Västerås Tidnings expert Patric Anderson fast när det åter är dags för ett avsnitt av hans vinskola. Han får ett rungande stöd av sin...söndag 17/3 15:37

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING