Västerås Tidnings expert Patric Anderson tillsammans med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais under Vin i Västerås förra helgen. Foto: Privat

Det gör att ett vin blir klassiskt

Vinmässan i Västerås var verkligen välbesökt, kanske sågs vi där i vimlet? Jag höll till på övre plan med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais.

  • Publicerad 14:15, 21 sep 2018

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt

Temat denna gång var klassiska viner där vi pratade om varför ett vin kan få detta epitet.

För att sammanfatta för er som var där, och till er som inte hade möjlighet att besöka oss, så tar vi det igen här i spalten med tre av de viner vi hade med på mässan.

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt. Det vanligaste är nog att vinet, eller stilen på vinet, funnits mycket länge. Genom att det blivit omtyckt och säljer bra, har det inte förändrats på många år.

Det har helt enkelt blivit en klassiker.

Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet

Australien, South Eastern Australia.

Nr: 6942. Pris: 79 kr.

Om: Man har gjort vin i Australien väldigt länge, redan i slutet av 1700-talet gjordes vin för kommersiellt bruk. Men när Penfolds lanserade vinet Grange, slog man världen med häpnad och exporten ökade lavinartat. Penfolds viner är dock tänkta att lagras några år. Därför tog man fram kollektionen Rawson’s Retreat för direkt konsumtion. Fruktigt, bärigt, ganska mjukt och mycket drickbart till mat med salt, fett och protein. Det mesta alltså.

Villa Maria Sauvignon Blanc

Nya Zeeland, Marlborough.

Nr: 6262. Pris: 109 kr.

Om: Nya Zeeland är lite yngre som vinland, men har ändå gjort vin sen i början av 1800-talet. För ca 30 år sedan hände något. Hela världen förälskade sig i friskt och fräscht vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. När druvan växer här på Nya Zeeland beskrivs den ofta som extra frisk och aromatiskt. Detta vin är ett bra exempel på detta med friskt syra, lime och krusbär. Gott som det är på egen hand, men smakar också riktigt fint tillsammans med en getost som Chèvre.

Copertino Riserva

Italien, Puglia.

Nr: 2077. Pris: 89 kr.

Om: Jag har tidigare skrivit om årgångsviner och förklarat att vissa viner är tänkta att lagras för att smaka som bäst. Här har vi ett mycket skönt undantag. Vinmakaren har nämligen lagrat det åt oss! Det står 2009 på flaskan och därmed är det ett moget vin med tydliga mognadstecken som torkad frukt, läder, svamp och löv. Jättehäftigt att prova ett vin med ålder utan att det kostar skjortan. 100 procent Negroamaro som slinker ner som bäst ihop med en svampsoppa.

Château Mont-Redon Magnum

Frankrike, Châteauneuf-du-Pape.

Nr: 2811. Pris: 535 kr.

Om: Vin från södra Rhône är bland de mest klassiska i Frankrike och området Châteauneuf-du-Pape var först ut att få egen appellation. Detta system för att garantera kvaliteten på vinet är numera vedertaget över hela världen. Producenten Mont-Redon håller till här och gör viner som mycket väl representerar stilen av stora, trygga, fruktiga, bäriga och ibland något eldiga viner. Men köp det på Magnumflaska, det är mycket roligare.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING