Rena smaker. Roland Olsson är ny krögare på Bistro Strand på Lövudden. I veckan öppnade restaurangen för lunch onsdag–fredag och à la carte fredag–lördag. Bistrons schnitzel är en av de stående lunchrätterna. Foto: Jonas Bergkvist

Bistro Strand på Lövudden lockar med närproducerat – och en härlig utsikt

Det är ett av Västerås bästa lägen. Nu är utsikterna även goda för att få en bit mat på Lövudden Strand. I veckan öppnade Bistro Strand. – Jag såg möjligheten direkt här, säger nya krögaren Roland Olsson.

  • Publicerad 07:33, 29 jan 2022

Det är ganska precis ett år sedan Västerås Tidning besökte hotell- och konferensanläggningen på Lövudden vid Mälarens strand.

KFUM Västerås hade då sålt fastigheten efter 90 år och i ny regi med nya namnet Lövudden Strand genomförde de nya ägarna en omfattande renovering av de slitna fastigheterna.

Starten har varit bra.

– Över förväntan, säger platschefen Karola Berg. Framför allt med antalet långtidsboende som är en del av vår verksamhet.

Nu är även den sista pusselbiten satt på plats. Den mest smakfulla.

Sedan i höstas är den nya krögaren på plats och i onsdags var det premiär på ”riktigt” för restaurangen Bistro Strand.

– Vi tjuvstartade med lite julbord, säger krögaren Roland Olsson.

Uppdukat för mat på Lövudden igen. I nyrenoverade lokaler har nu Bistro Strand öppnat.

De smyger igång i lite mindre skala försiktigt, delvis anpassat efter tiderna som råder.

– Vi öppnar lite sakta med luncher onsdag–fredag och kvällsöppet till 23 fredag-lördag.

Roland Olsson har stor erfarenhet från branschen och var bland annat, tillsammans med hovmästaren Richard Hames som finns med vid hans sida även på Lövudden, ansvarig för mat och dryck på Ekolsunds Slott.

Men som för många andra krögare blev det en bister verklighet när pandemin slog till med full kraft och i stort sett raserade hela branschen.

– Det var tufft.

En mängd nya arbetsansökningar gick iväg. En av dessa förde honom till Västerås och så småningom som ansvarig för restaurangen på Ängsö Golfklubb som han drev förra säsongen.

– Sen blev det mest av en slump att vi fick nys om att de sökte en krögare här ute på Lövudden.

Roland Olsson fastnade omgående.

– Jag gillar lokalen och givetvis den fina omgivningen. Jag såg möjligheten direkt, det finns bra potential här, säger Roland Olsson.

Planerna framåt våren och sommaren är igång.

– Vi ska bygga en uteservering på innergården och sedan har vi hela parken ner mot vattnet som serveringsyta. Vi siktar på att ha bland annat musikkvällar, vi hörde att jazz har varit en grej här tidigare. Kul, vi älskar musik.

Gärna lokalt kända akter, för att spinna vidare på den närproducerade tråden som löper genom Bistro Strands tänk, bland annat med lokala dryckesleverantören Coppersmiths.

– Vi försöker ha ekologiskt och närproducerat så långt som det är möjligt. Bra mat med rena smaker och god service är vad vi står för.

Stående på lunchmenyn kommer de tre rätterna Bistrons schnitzel, fiskgryta och lax med dillstuvad potatis att finnas.

– Sedan kommer vi att ha en dagens rätt och veckans vegetariska.

I köket står även en pizzaugn.

– Vi tänkte erbjuda en annorlunda surdegspizza.

Hur känns det att vara igång nu?

– Vi är taggade! Man är trött på allt som varit och vill bara komma igång med det man älskar att göra igen, avslutar Roland Olsson.

För mer information om restaurangen se hemsidan www.bistrostrand.com.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING