Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Besvärlig druva som kan skapa magiska smaker

Nyligen gick jag en Masterclass på Vinkällan där Barolo och Barbaresco var temat. Väldigt bra och mycket som var nytt, då denna typ av vin inte riktigt faller mig i smaken.

  • Publicerad 13:44, 9 nov 2018

Produktionen är ganska liten och vinet mycket eftertraktat.

Druvan Nebbiolo, som man gör vinet på, är besvärlig att odla då växtsäsongen är mycket lång vilket ökar risken för sjukdomar, hagel och annat som kan ställa till det.

Produktionen är ganska liten och vinet mycket eftertraktat. Därför skjuter priserna i höjden trots att vinet är strävt och kräver många års lagring innan det kommer till sin fulla rätt. Men till rätt tillfälle kan det vara magiskt gott.

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba

Italien, Barolo

Nr: 2305 Pris: 279 kr

Om: Leverantören anger att vinet kan lagras. Jag hävdar att det bör lagras då det är från 2014. Någonstans mellan 10–20 år är
lagom att luta vinet i kylen innan korken poppas. Men ärligt, vem orkar vänta? Det går såklart att dricka redan nu, men du får en rejäl smäll i gommen av stenhårda, sträva tanniner och hög syra. Men också en härlig upplevelse med röda frukter och torkade bär. Matcha gärna med svamp och definitivt någon fet mejeriprodukt som grädde eller mycket smör.

Piero Busso Barbaresco Mondino

Italien, Barbaresco

Nr: 95831 Pris: 289 kr

Om: En seglivad missuppfattning är att vinerna från grannkommunen Barbaresco är lättare i stilen och har mildare strävhet. Det kan absolut vara så, men det spelar mycket större roll vem som har gjort vinet och var druvorna har växt. Skillnaden är dock hårfin, det är mycket svårt att skilja dem åt. Även detta vin är från 2014 med mycket hög strävhet och mänger av komplexa smaker som torkade bär och fattoner som kanel och vanilj. Dricks bäst till mat enligt tips ovan.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo

Italien, Langhe

Nr: 22300 Pris: 119 kr

Om: För dig som är sugen att prova hur denna typ av vin smakar, men inte vill spendera mängder av slantar, är detta ett vin för dig. Kommer från samma område i Piemonte och görs på samma druva. Dock växer druvorna inte i de omtalade kommunerna och lagras inte lika länge innan försäljning. Smaken är dock snarlik även om den typiska strävheten är något blekare och frukten mer tydlig. Bra val ihop med feta såser och smöriga pannkakor.

Maggio

Italien, Piemonte

Nr: 76790 Pris: 79 kr

Om: En skapligt udda fågel, men perfekt om man känner för att göra en egen vinprovning. Området är detsamma, Piemonte, men druvan är inte Nebbiolo utan en blandning av Barbera, Dolcetto, Freisa, Bonarda, Albarossa, Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon! En skaplig saftbomb med mjuka tanniner och fullproppad med frukt. Perfekt tillfälle att lära sig att det inte är området som gör vinet – det är vinmakaren och vilken druva som är i flaskan.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

Bara rött till kött? Glöm det!

Vinexpertens tips till mästerkockens köttfria rätter Måste man äta kött om man gillar vin? Givetvis inte, slår Västerås Tidnings expert Patric Anderson fast när det åter är dags för ett avsnitt av hans vinskola. Han får ett rungande stöd av sin...söndag 17/3 15:37

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING