Full kontroll på sin sport. Klara Åkerman Sjöström tillhör en av Sveriges främsta orienterare, trots att hon ännu inte fyllt 16 år. Denna säsong har varit hennes karriärs klart bästa med flera imponerande insatser. Foto: Jonas Bergkvist

Här kommer en av Sveriges bästa orienterare

Hon är Västerås stora framtidsnamn i orientering. Inte ens 16 år fyllda rankas Klara Åkerman Sjöström som sexa i Sverige – alla åldersklasser inräknade. – Den här säsongen är min absolut bästa i hela livet, säger hon.

  • Publicerad 08:14, 20 okt 2019

Jag har börjat tävla ganska mycket i den högre åldersklassen, D18. Det tror jag har gjort att jag har utvecklats mycket.

Sätt en karta och kompass i händerna på Västeråstjejen Klara Åkerman Sjöström och släpp iväg henne ut i skogen.

Allt som oftast kommer hon tillbaka snabbare än någon annan.

Årets orienteringssäsong har varit något utöver det vanliga för Västerås SOK-löparen:

► Överlägsen guldmedaljör i ”sin” åldersklass på ungdoms-SM.

► Totalsegrare i Swedish League i den äldre D18-klassen.

► Dubbla etappsegrar i O-ringen.

► Silvermedaljör på junior-SM.

► Rankad som fjärde bästa dam i Sverige som bäst under säsongen.

Den kanske största bedriften, och den som Klara Åkerman Sjöström själv värdesätter högst av alla ovanstående, är segern i Swedish League där hon tävlade mot upp till två år äldre motståndare.

– Swedish League har SM-status och är som en cup med flera tävlingar där man lägger ihop till ett totalresultat. Vi har väl varit lite över 100 som tävlat och att jag skulle vinna Swedish League hade jag aldrig trott. Det var otroligt häftigt faktiskt, säger Klara när vi träffas vid klubbstugan Orientalen längs Norrleden på Önsta.

På ungdoms-SM mot jämngamla vann hon i överlägsen stil, fem minuter före närmaste konkurrent.

När det lite senare, i slutet på september, var dags för JSM i medeldistans i skogarna utanför Söderhamn hade hon bara den ett år äldre Hanna Lundberg, OK Renen, framför sig i juniorklassen D18 när hon sprang hem SM-silvret.

Västerås SOK:s Klara Åkerman Sjöström framför klubbstugan Orientalen på Önsta. Här, eller snarare i den närliggande Rocklundaskogen, tillbringar hon många timmar i veckan under säsongen. Foto: Jonas Bergkvist

Vad tror du det beror på att det har gått så bra för dig i år?

– Jag har börjat tävla ganska mycket i den högre åldersklassen, D18. Det tror jag har gjort att jag har utvecklats mycket. Det blir svårare orientering och mycket svårare motstånd.

Alla framgångar sammantaget har gjort att Klara Åkerman Sjöström under säsongen var rankad som fyra ett tag bland alla orienterade damer i Sverige. På den senaste rankinglistan, Sverigelistan, ligger VSOK-löparen på en sjätte plats.

– Det är helt otroligt. Jag kanske var på runt 30:e plats inför säsongen. Det här året har varit riktigt bra, den absolut bästa säsongen i hela mitt liv, säger hon.

Till nästa år hoppas hon ta ytterligare kliv – och kanske få chansen att tävla i den blågula dressen.

– Jag var för ung i år för att ha kunna bli uttagen i juniorlandslaget. Men nästa år har jag chansen, om jag blir uttagen.

Konkurrensen är tuff i orienteringslandet Sverige, som är en stormakt inom sporten. Bland annat som regerande världmästare i stafett på både dam- och herrsidan.

Och med den på damsidan starkast lysande stjärnan av de alla i orienteringsvärlden, tiofaldiga världsmästarinnan Tove Alexandersson.

Den 27-åriga dalkullan är också en av VSOK-tjejens stora förebilder.

– Så är det. Hon är riktigt häftig!

Vad är det som gör dig själv till en bra orienterare tror du?

– Ja, jag vet inte riktigt … men jag tror att det är att jag gillar utmaningar och orientering är ganska mycket utmaningar. Inför varje lopp ställs man inför nya saker och det är väldigt olika förutsättningar med kartor, banor och terräng. Man får vara beredd på det mesta och hur man ska tänka för att lösa banläggarens alla problem.

Är det den övervägande viktigaste delen, att kunna läsa kartan?

– Nja, jag skulle nog säga att fysiken är väldigt viktig. Tekniken är såklart också en viktig del. Man måste vara bra på både och. Men är man snabb och kommer fel så kan man ju hinna ändå.

Klara Åkerman Sjöström i välkänd terräng hemma i Rocklundaskogen. Foto: Jonas Bergkvist

Vad är det värsta som kan hända under tävling?

– Det är väl om man skulle råka tappa kompassen eller spräcka den. Då blir det inte kul. Men det har aldrig hänt mig, säger Klara med ett leende.

Rutin har hon i massor, trots sin unga ålder (hon fyller 16 senare i höst).

– Ja, jag har typ orienterat hela mitt liv. Min pappa har alltid orienterat och så har jag en storebror som går på orienteringsgymnasiet i Sandviken.

Hon började träna och tävla lite mer på allvar i 9–10-årsåldern.

Hur mycket tränar du i veckan ungefär?

– Kanske runt sju ibland åtta pass. Det beror på, är det viktiga tävlingar så trappar jag ner lite.

Den här säsongen, som nu börjar lida mot sitt slut, har det varit många av den varan.

När orienteringskontrollerna är snötäckta håller hon igång med en del skidor.

– Det gäller att försöka köra lite alternativ träning på vintern när det inte går att orientera.

Hon trivs bra i sin klubb VSOK.

– Absolut, vi är många som tränar tillsammans så det är väldigt kul. Det är mycket det som gör att man vill hålla på.

Klara Åkerman Sjöström hoppas att orienteringen ska fortsätta vara en följeslagare många år framöver.

– Det hoppas jag såklart. Det känns verkligen som en sport för livet. Just nu tycker jag att det är det roligaste som finns!

Sverigelistan, damer*

1) Tove Alexandersson (född 1992), Stora Tuna OK

2) Lina Strand (1988), Göteborg/Majorna OK

3) Karolin Ohlsson (1991), Järla Orientering

4) Isa S Envall (2000), IK Hakarspojkarna

5) Hanna Lundberg (2002), OK Renen

6) Klara Åkerman Sjöström (2003), Västerås SOK

*Baserad på de sex bästa resultaten ett år tillbaka i tiden.

Det här är VSOK

Västerås Skid- och orienteringsklubb bildades 1988 efter en sammanslagning av VIK orientering och Västerås OK.

Klubben har idag omkring 500 medlemmar, varav 230 aktiva i en ålder från 7 till 92 år.

Ungdomsgruppen är stor med ett hundratal deltagare 7–16 år.

Även veterangruppen är stor med träningar och tävlingar under dagtid 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING