Publiksuccé. ”Vi trodde aldrig att det skulle komma så mycket folk”, säger VGK:s Magdalena Sjöholm om publiktillströmningen under Västerås Open-premiären. Här slår Charlotte Arklid ut på hål 9 under andra rundan på fredagen. Foto: Oliver Szabo / Frilansfotograferna

Succépremiär – nu drömmer Västerås GK om Europatouren

Premiärupplagan av Anna Nordqvist Västerås Open blev en succé – både arrangörsmässigt och publikt. Nu har Västerås Golfklubb en dröm. – Att det här är en Europatourtävling om två år, säger Magdalena Sjöholm från arrangörsklubben.

Publicerad

Golfvärlden kom till Bjärby förra veckan när det efter många år återigen var dags för en internationell proffstävling i Västerås. När Anna Nordqvist Västerås Open inleddes i torsdags peggade spelare från Frankrike, Malaysia, Spanien, Österrike, Island, Norge, England, Argentina, Belgien, Italien, Tyskland, Finland, Tjeckien, Skottland, Schweiz, Ryssland, Colombia och Sverige upp.

Tävlingen – med dubbla majorsegraren Anna Nordqvist som affischnamn – är ny på kalendern på damernas LET Access Series (Letas), den direkt under Ladies European Tour.

Men arrangören Västerås Golfklubb agerade långt ifrån som någon nykomling.

Tävlingen och en bana i mycket bra kondition hyllades av spelarna och övriga inblandande.

– Det har varit helt fantastiskt. Vi har bara fått lovord, vissa tycker att det är den bästa tävlingen på touren. Det känns otroligt kul att få det kvittot efter allt jobb som vi alla i klubben lagt ned, säger VGK:s Magdalena Sjöholm.

En annan sak som gladde var den stora publiktillströmningen.

– Jättekul att det kom så många och tittade på tjejerna. Vi visste på förhand inte alls vilket intresse det skulle vara för tävlingen, men det var bra tryck!

Nu ser Västerås GK med tillförsikt framåt, option finns från svenska golfförbundet att arrangera tävlingen ytterligare två år.

– Vi ska sätta oss ner och utvärdera detta och har inte tagit något definitivt beslut ännu. Men det är klart att detta har stärkt oss och alla fantastiska funktionärer som ställt upp verkar vara pigga på en fortsättning, säger Magdalena Sjöholm.

Arrangörsklubben har en vision om att tävlingen ska kunna växa ytterligare en nivå.

– Tanken är att vi kör detta som en Letas-tävling även nästa år och sedan är drömmen att tävlingen det tredje året 2020 blir en del av Europatouren. Det är något som även Anna Nordqvist uttryckt att hon skulle vilja.

Skulle ni klara av det?

– Kompetensen i klubben finns absolut, sedan är det givetvis en ekonomisk fråga om vilket stöd vi kan få från staden och övriga, säger Magdalena Sjöholm.

Själva tävlingen då? Totalt 123 spelare genomförde premiärupplagan av Anna Nordqvist Västerås Open.

De västmanländska spelarna gjorde överlag mycket bra ifrån sig. Fyra av de fem deltagarna klarade kvalgränsen – cutten – efter två dagars spel och fick spela vidare under finalvarvet på lördagen.

Bäst av dessa blev till slut hemmaspelaren Annelie Sjöholm och Isabelle Johansson, Sala-Heby Golfklubb på delad 25:e plats.

En amatör höll på att snuva alla proffsspelares segerdrömmar. Men efter en stark spurt med birdie på de två avslutande hålen lyckades fransyskan Emie Peronnin vinna med två slag före amatören Maja Stark.

Det var den 23-åriga Peronnins första seger som proffs. Fem slag under par blev segerscoren, två slag före Stark och ytterligare två före tredjeplacerade finskan Tiia Koivisto.

23-åriga fransyskan Emie Peronnin vann premiärupplagan av Anna Nordqvist Västerås Open. Det var även Peronnins premiärseger som proffs. Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna
Annelie Sjöholm blev bästa hemmaspelare. VGK-tjejen som blev proffs så sent som i juni kom 25:a. ”Jättekul att spela inför hemmapublik”, tyckte hon. Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna
Värdinnan Anna Nordqvist tillsammans med Västerås GK:s klubbchef Anders Holmer samt Magdalena Sjöholm och Cina Koskinen från den projektgrupp i klubben som jobbat med tävlingen. Bilden togs i samband med Nordqvists besök på klubben före tävlingen, hon kunde på grund av sitt tävlingsschema inte vara på plats under själva tävlingen. Foto: Jonas Bergkvist
Amatören och landslagstjejen Maja Stark var nära att snuva alla proffsen på segern och blev tvåa. Hon fick ett fint pris som bästa amatör – en 18-hålsrunda på Västerås GK under nästa år med ingen mindre än värdinnan Anna Nordqvist. Foto: Göran Söderqvist
Powered by Labrador CMS