Drömmer om stora segrar. 19-åriga Julita Saner från Västerås satsar allt på sin tennis. I år blir det många tävlingar utomlands på ITF-touren. Foto: julitasaner.com

Västeråstjejen Julita, 19, satsar allt för att lyckas med tennisen

Svensk damtennis är hetare än på länge. 19-åriga västeråsaren Julita Saner satsar heltid och vill haka på framgångsvågen. – Drömmen är att vinna någon av grand slam-turneringarna, säger hon.

  • Publicerad 16:00, 8 feb 2019

Vi har planerat för 20 tävlingar utomlands i år. Det som är skönt om det går sämre någon vecka är att det finns en ny chans redan veckan efter

För första gången på många år är de svenska tennisdamerna högre rankade än herrarna. Rebecca Peterson som 54:a på den senaste WTA-rankingen och Johanna Larsson nummer 71.

– Rebecca har jag stött på vid flera tillfällen. Det är klart att det inspirerar när man ser att hon lyckas, säger Västeråstjejen Julita Saner.

Hon har varit dominant i sin åldersklass under hela juniortiden och har varit varit bofast i det svenska landslaget sedan hon var 12 år.

Julita Saner började spela tennis redan som 8-åring. Men fotbollen var prio ett inledningsvis.

– Ja, jag tyckte nog fotbollen var roligare länge.

Där finns bland annat ett Gothia Cup-brons med IK Franke.

Men sedan 12-årsåldern är det bara tennis som gäller.

Satsningen har blivit alltmer seriös under åren och idag satsar hon heltid på sin tennis – kombinerat med lite distansstudier för att läsa klart sin gymnasieutbildning.

– Jag blir nog klar med det till sommaren, säger Julita.

Just nu pågår en intensiv försäsongsträning i Uppsala.

– Jag har mina tränare och min bas där så det blir mycket pendling dit i veckorna. Men det är ganska skönt att åka buss och bara koppla av på vägen.

Hon har haft möjlighet att bygga upp sin fysik mer än vanligt denna vinter.

– Det har varit ett ganska långt tävlingsbreak. Så jag är starkare nu, helt klart. Det är viktigt att bygga upp sig för att undvika skador. Jag har klarat mig jättebra från skador hittills under karriären. Men det är samtidigt viktigt att behålla smidigheten på banan.

Träningsdosen ligger på omkring fem två-timmarspass tennis och fem, sex fyspass i veckan.

Får du chans att återhämta dig någon dag i veckan?

– Haha, ja en dag. Söndagar är heliga, då vilar jag upp mig, säger hon.

I mars drar turneringsspelet igång och det kommer mestadels att ske ute i Europa på ITF-touren.

– Vi har planerat för 20 tävlingar utomlands i år. Det som är skönt om det går sämre någon vecka är att det finns en ny chans redan veckan efter, säger Julita med ett leende.

Vad siktar du på i år?

– Det vore häftigt att få chansen att kvala in till WTA-tävlingen i Båstad i sommar. Det är absolut något jag siktar mot och kämpar för.

Julita Saner fick sin första WTA-ranking redan 2016 och var då den yngsta svenskan med singelranking på WTA-touren.

Men vägen mot världstoppen är lång och snårig.

– Det handlar hela tiden om att göra bra ifrån sig i turneringarna och skaffa sig poäng som ger bättre status på rankingen. Men det är absolut inte omöjligt att jag vinner någon turnering i år.

Dina styrkor som tennisspelare?

– Jag har bra spelförståelse framför allt. Jag visar mycket attityd på banan, det är viktigt för mig. Främsta vapnet? Det är nog min forehand.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Det är att vinna någon av grand slam-turneringarna, säger Julita Saner målmedvetet.

Julita Saner har haft mer tid än vanligt att spendera hemma i Västerås under tävlingsuppehållet i vinter. ”Jag har försökt träffa alla mina vänner så mycket jag har kunnat”, säger hon. Men snart drar de internationella turneringarna igång igen. Foto: julitasaner.com

Sveriges yngsta dam med WTA-ranking

Namn: Julita Saner

Ålder: 19 (fyller 20 i april)

Bor: På Vallby i Västerås

Familj: Mamma, pappa, två bröder.

Gör: Satsar heltid på tennisen.

Klubb: Upsala TK (tidigare Västerås Fridnäs TK)

Meriter i urval: Vunnit junior-SM (2011, 2015), Nike Junior Tour (2011, 2013), och Next Generation Cup (2012, 2014), Rankad som Sveriges bästa junior i sin åldersgrupp i såväl F14, F15, F16 som F18. 2016 var hon Sveriges yngsta damspelare med WTA-ranking.

Intressen: Hänger mycket med alla mina vänner i Västerås så fort jag får chansen och är hemma.

Hemsida: julitasaner.com

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING