Foto: VSS

Västeråsaren Gustaf Dahlman om sitt EM: "Det största jag varit med om hittills"

Gustaf Dahlman från Västerås är nöjd med sitt EM – och blickar nu framåt mot OS i Tokyo 2020 som är det stora målet. Samtidigt passar han på att hylla sin Västeråstränare Leo Sandberg. – Han var den personen som fick mig att inse vad simning faktiskt är och väckte en passion hos mig. Han har betytt oerhört mycket, säger Gustaf Dahlman.

Publicerad

21-åringen från Västerås har simmat klart i EM – för den här gången. Med ett svenskt rekord på 4x200 meter summerar han sitt mästerskap så här:

– Stundtals har det varit väldigt bra – och det hela kulminerades med det svenska rekordet. Det var 26 år gammalt också så det var ju jävligt skönt att vi fick slå det. Det är det största jag har varit med om i min idrottskarriär hittills, säger en glad Gustaf Dahlman.

Han är inte riktigt lika nöjd med den individuella insatsen på 100 och 200 meter, där han inte gått vidare efter försöken.

– Det har gått lite sisådär, kanske inte riktigt enligt plan. Men det är ändå en bra avstämning inför framtida mästerskap och träning.

Gustaf Dahlman simmade snabbast i hela det svenska laget i lagkappen på söndagskvällen, och kanske gjorde den bedriften att det var svårt att ladda om för försöken på 200 meter, som var på måndagen.

– Jag hann inte återhämta mig fullt ut och kroppen gav inte riktigt svar. Men samtidigt är det lika för alla och tyvärr så stämde det inte helt och hållet för mig, säger Gustaf Dahlman.

Nu är det färdigtävlat för Gustaf Dahlman i EM, men han ska vara kvar för att heja fram de andra som fortfarande tävlar. Efter EM blir det träningsledigt i en månad. Till vardags bor Gustaf Dahlman i Stockholm och tränar på Nationella elitcentret, men representerar fortfarande Västerås simsällskap i tävlingssammanhang. Västerås simsällskap och tränaren Leo Sandberg, som Gustaf började träna för som trettonåring, betyder mycket för honom.

– Jag har svårt att sätta ord på det... men det är de som möjliggjort det här för mig. Alla börjar någonstans och Västerås simsällskap är som min andra familj.

– Som coach hamnar man ganska ofta i skymundan, så jag vill passa på att lyfta fram Leo. Han var den personen som fick mig att inse vad simning faktiskt är och väckte en passion hos mig. Han har betytt oerhört mycket. Nu är inte han min coach längre på samma sätt, i och med att jag simmar i Stockholm, men jag kan alltid kontakta honom om det är någonting, säger Gustaf Dahlman.

Fram till att träningen i Stockholm drar igång igen om drygt en månad ska Gustaf Dahlman göra något helt annat – han ska jobba som brevbärare i Västerås.
– Jag börjar på måndag. Jag har jättemånga kompisar som jobbar på posten i Västerås, och jag jobbade där förra sommaren och trivdes bra.

Powered by Labrador CMS