Västeråsgolfaren Björn Hellgren var ytterst nära sin första seger på Challengetouren, men föll till slut i särspel i Dormy Open. Foto: Rikard Zetterström och Göran Söderqvist

Toppinsats av Hellgren – tvåa på Challengetouren

Västeråsgolfaren Björn Hellgren nådde på lördagskvällen sin överlägset främsta placering på Challengetouren. Efter ett drama föll 30-åringen i särspel och slutade tvåa i Dormy Open på Henrik Stensons bana i Åkersberga.

Publicerad

Det är första särspelet jag förlorar, jag brukar tända till när det väl behövs.

Dormy Open är en ny svensk tävling på Challengetouren, som är undertouren till Europatouren.

Banan på Österåkers GK är designad av svenska världsspelaren Henrik Stenson och Christian Lundin.

Och den passade uppenbarligen Västeråssonen Björn Hellgren ypperligt.

Han inledde premiärupplagan av Dormy Open på ett glimrande sätt. De två första ronderna var bogeyfria och innehöll tolv birdies och en eagle för två gånger 65 slag och totalt 14 under par. Med det ståtade Hellgren i ensamt majestät i toppen av leaderboarden halvvägs in i tävlingen.

Efter lite mer mänskliga på 71 slag, ett under par, under fredagens tredje rond skuggade Hellgren fransmannen Felix Mory två slag bakom inför lördagens slutvarv.

Det blev också den duon som skulle duellera om segern under en dag som hade det mesta, inklusive ett två timmar långt speluppehåll halvvägs på grund av åska.

Inför det sista 520 meter långa par 5-hålet var Hellgren ett slag bakom fransmannen, men tack vare en birdie samtidigt som Mory ”bara” gjorde par var det helt lika på -15 och särspel tilltog.

Där kunde fransmannen till slut avgöra på det andra särspelshålet med en birdie, samtidigt som västeråsarens birdieputt retligt nosade hålkanten.

– Jag tyckte att jag hanterade det okej ändå. Jag gjorde en viktig birdie på 18 för att ta mig till särspel så det är jag rätt stolt över. Det är första särspelet jag förlorar, jag brukar tända till när det väl behövs. Men det känns som att det var lite för mycket mellanmjölk från min sida idag, sa Hellgren till Svensk golf.se efteråt.

Och fortsatte:

– Men självklart är jag glad över min insats.

Det var hans klart största framgång på Challengetouren hittills i karriären och ihop med förra veckans fina 15:e plats på samma tour gör det att han nu rusar upp 61 platser på CT-rankingen till en total åttonde.

Björn Hellgren tillhör Asientouren, världens tredje största golftour, men där har det inte blivit något spel sedan pandemin bröt ut för drygt ett år sedan.

Därför har Västeråsgolfaren spelat på den nordiska golftouren och en del på Challengetouren.

För andraplatsen i Dormy Open belönades Björn Hellgren med en prischeck på 22 000 euro, motsvarande omkring 223 000 kronor.

Nästa stopp på Challengetouren är Irland kommande vecka.

Powered by Labrador CMS