Lova Jansson under ett pass på rangen på hemmabanan Ängsö när Västerås Tidning är och hälsar på. ”Jag är jättesugen på att komma ut och spela nu”, säger hon. Foto: Jonas Bergkvist

Lova, 14, ställdes mot Europaeliten: ”Fick lära mig mycket”

Hon fyller 15 år i sommar. Men Lova Jansson har redan kommit en bra bit på sin golfresa – och drömmarna sträcker sig över Atlanten. – Mitt mål är att komma till USA och få spela med de bästa, säger Ängsötalangen.

Publicerad

Det var pappa Pers golfintresse som först fick Lova Jansson intresserad av sporten för omkring åtta år sedan.

– Jag fick snabbt nya vänner som spelade och frågade om jag ville hänga med ut och spela tillsammans och det ville jag.

Ganska snart stod det klart att Lova hade en naturlig fallenhet för golfen.

– I början av min karriär gick det ganska fort uppåt och bra hela tiden, säger hon när vi träffas ute på Ängsö Golfklubb.

Som med det mesta här i livet går allt i vågor.

– Det går upp ibland och ner ibland såklart. Men de senaste två, tre åren har jag hållit mig på en rätt bra nivå tycker jag.

Mot internationellt motstånd. Förra sommaren ställdes Lova Jansson mot Europaeliten i Västerås Open – och imponerade. Foto: Jonas Edberg

Alltså, det var skitkul! Jag var väldigt nervös vid första tee. Sen slog jag första drivern och märkte att de andra inte slog så jättemycket längre

Förra sommaren stod 14-åringen inför en häftig utmaning.

Hon fanns som en av 120 spelare från hela världen med i den internationella stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open på Västerås GK.

– Jag minns att jag gick med pappa och tittade på tävlingen för bara ett par år sedan och sa ”Den här tävlingen vill jag vara med på!”.

Nu hade hon som en lovande talang från länet tilldelats ett så kallat wild card till tävlingen som hon tidigare varit åskådare till.

Hur var det att få mäta krafterna med Europaeliten?

– Alltså, det var skitkul! Jag var väldigt nervös vid första tee. Sen slog jag första drivern och märkte att de andra inte slog så jättemycket längre. Jag fick också lära mig mycket om att hantera press och spela inför publik, vilket jag varit nervös inför förut. Och de jag gick med i min boll var jättetrevliga och jag fick prata lite engelska, det var också kul.

Hur skulle du summera din insats så här drygt ett halvår senare?

– Att jag kan spela bra på den här nivån. Jag är fortfarande irriterad på ett hål som förstörde allting. Men det är golf! Jag spelade otroligt bra annars, jag följde min spelplan de flesta hålen och jag låg runt par sammanlagt och delad 11:a ett tag.

Till slut var talangen från Ängsö GK bara två slag från att klara kvalgränsen och få spela finalvarvet på lördagen.

Lova Jansson lägger mycket tid på sin golf.

– På sommarlovet är jag nog här åtta timmar per dag.

Nu under vintern har det av förklarliga skäl inte varit lika mycket spel – då tar andra övningar vid.

– Jag har tränat mycket fys i år, tre, fyra gånger i veckan med en fystränare på gymmet på Bellevue. Där finns även idrottare som spelare tennis och fotboll, det är kul att köra med dom och se hur andra tränar också.

Vad är det som gör golf så kul?

– Egentligen väldigt mycket. För mig är det när jag tränar hårt på något och så ser jag att det jag tränat på ger resultat på en tävling. Det är typ den bästa känslan inom golfen. Plus allt runt omkring med resor och att spela med kompisar.

Vad tror du att du har som gör dig till en bra golfspelare?

– Jag är väldigt stark på järnklubbor. På par 3-hål slår jag ofta upp bollen på green och jag kan alltid transportera mig med järnklubbor från olika lägen, det känns tryggt. Jag är lite sämre på träklubbor, men det kommer. Jag tränar mycket med min spoon nu. Jag är rätt bra på drivern, men jag håller på och ska byta skaft nu för det jag har är lite mjukt.

Förra året hade även ett blågult skimmer över sig.

Tack vare lyckade insatser i Teen Cup fick Lova chansen att representera det svenska juniorlandslaget i en Nordenlandskamp.

– Vi spelade mot Norge, Danmark och Finland. Det var en väldigt rolig tävling som gav mycket erfarenhet.

Även 2022 ser ut att bli spännande för Lova Jansson.

I början av maj åker hon till Irland för en av säsongens första tävlingar, sen börjar säsongen på allvar.

Västerås Open avgörs detta år ute på Orresta i början av augusti.

– Dit hoppas jag kvala in på egen hand i år.

Hur långt siktar du annars med din golf?

– Mitt mål är att komma till LPGA (största och mest prestigefulla touren för damspelare) och få spela med de bästa. Sen får man se hur långt det räcker. Men en satsning är aldrig förgäves, man lär sig mycket på vägen. Även om man inte kommer ända fram så har man ändå haft en rolig resa dit.

Lova Jansson på hemmabanan Ängsö. Foto: Jonas Bergkvist

Hon är duktig och disciplinerad och har en bra känsla

Fatah Guedra är huvudtränare på Ängsö GK sedan många år. Han har många träningstimmar med Lova Jansson och imponeras både över hennes inställning och kunnande.

– Hon började på golfkul här ute och det jag alltid har gillat är att hon lyssnar bra och är målmedveten. Och så har hon viljan, det är nästan det viktigaste. Man måste ha viljan. Hon har stora potentialer, vilket hon redan visat med att vara med i landslaget. Hon är duktig och disciplinerad och har en bra känsla, säger Fatah.

Miljön är också viktig, menar han.

– Just Ängsö GK är en bra plats att fostras på som golfare, det är många duktiga juniorer här ute som inspirerar och sporrar varandra.

I början på säsongen väntar bland annat ett läger med juniorerna nere i Skåne innan allt drar igång på allvar.

Sugen på att komma igång och börja spela nu?

– Ja, jättesugen! Jag har sett när Adam (Guedra, klubbkompisen) varit och tävlat i Spanien, kollat på golf på tv och så nu när det börjar bli lite varmare ute – ja, då blir man sugen.

Lova tar i för golfsäsongen 2022. Foto: Jonas Bergkvist

Det här är Lova Jansson

Namn: Lova Jansson

Ålder: 14 (fyller 15 i juli)

Klubb: Ängsö GK

Gör: Går i åttonde klass på Irstaskolan

Meriter i urval: Spelade juniorlandskamp under 2021, 2:a Teen Cup Riksfinal F14 2021 och F13 2020, 2:a Junior Masters Invitational

Aktuell: Laddar för en ny säsong på golfbanor runt om i Sverige och även få mer internationell erfarenhet.

Powered by Labrador CMS