Sofi Flink efter sitt SM-silver i Uppsala fredags. Foto: Privat

Flink tog silver – så gick det för de övriga Västeråsfriidrottarna på SM

Toppen kom redan på fredagen med Sofi Flinks glädjande comeback och silverpeng i spjuttävlingen. Sedan fick Västerås Friidrottsklubb nöja sig med bland annat två försmädliga fjärdeplatser och personliga rekord vid helgens SM-tävlingar som avslutades i går i Uppsala. – Många fina insatser. Det gick ungefär som förväntat, summerade klubbens huvudtränare Håkan Setthammar mästerskapstävlingarna på måndagen.

  • Publicerad 18:00, 17 aug 2020

Tre intensiva tävlingsdagar i den heta högsommarvärmen på nya Uppsala friidrottsarena är till ända.

Det svenska världsstjärnorna levererade i den 30-gradiga värmen. Väntade SM-guld för såväl diskuskastaren Daniel Ståhl (68,74 m), stavhopparen Armand Duplantis som längdhopparen Khaddi Sagnia (6,74 m).

Det gjorde även flera av Västerås Friidrottsklubbs representanter. Höjdpunkten blev Sofi Flinks stiliga SM-comeback och silvermedalj som Västerås Tidning rapporterade om redan i fredags.

Sofi Flink tog silver i SM-comebacken

– Det var jättehärligt att se Sofie på banan igen och att hon inte hade ont. Det här lovar gott och jag hoppas att det kan bli några fler tävlingar i år, säger Setthammar.

Närmast på programmet skulle kunna bli klassikern Finnkampen, som är planerad till 5-6 september i Tammerfors. Den finländska regeringen väntas ge besked denna vecka om det blir någon kamp i dessa coronatider.

Malin Marmbrandt dubblerade på SM men fick nöja sig med två fjärdeplatser denna gång. Här ses hon i Finnkampen i Tammerfors 2016, där även årets finnkamp kommer att avgöras om den finska regeringen ger klartecken. Foto: Jonas Bergkvist

Dit skulle i sådana fall också veteranen Malin Otterling Marmbrandt kunna bli aktuell.

35-åringen dubblerade sin vana trogen med längd och tresteg. Och lika brukligt fanns VFK-tjejen med i toppen i båda grenarna. Denna gång räckte det dock inte till någon medalj utan två försmädliga fjärdeplatser.

I längdhoppet mätte det längsta hoppet 6,21 meter, vilket var tolv centimeter kortare än vad unga bronstjejen Tilde Johansson noterades för. Där vann överlägsna Sverigeettan Khaddi Sagnia på 6,72.

I tresteget landade Otterling Marmbrandt i sandgropen på 12,99 meter som bäst. Här var medaljen än närmare då det fattades en decimeter till Aina Grikšaites 13,09.

– Men Malin hade i alla fall bara grenspecialister framför sig i båda grenarna, påtalar Håkan Setthammar.

Västeråslöparen Efrem Brhane från Stadsloppet förra året. Foto: Jonas Bergkvist

En VFK-are som det fanns vissa förhoppningar på inför SM-tävlingarna var Efrem Brhane.

Den överraskande bronsmannen på 3000 meter hinder från 2018 tvingades dock bryta finalloppet efter att ha slagit i ett hinder.

– Han kom lite efter tätklungan och ville avancera, men slog oturligt i en bock då. Han har haft problem med en fot och hade nog fått tufft att ta medalj,

Brhane genomförde dock 5 000 m-finalen där han klockades för 14,52 i mål vilket räckte till en 16:e plats.

Om du ska summera ert SM?

– Många fina insatser. Det gick ungefär som förväntat, säger Håkan Setthammar.

Nu laddar Västerås FK om för nästa svenska mästerskap – det för ungdomar och juniorer i helgen. För att garantera coronasäkra tävlingar detta år är tävlingarna utspridda på tre orter – Norrköping, Linköping och Sollentuna.

– Vi har totalt över 20 deltagare med på USM och JSM.

Så gick det för övriga VFK-are på SM

Jennifer Andersson, slägga – tog sig till finalen som sista dam. Väl där fick hon till kastningen bättre och slutade på en finfin 7:e plats.

► Maja Gustavsson, spjut – slutade även hon på en prydlig 7:e plats i finalen, nära personbästa med 46,25 meter.

► Rickard Willman, längdhopp – också här slutade finaläventyret med en sjundeplats efter ett bästa hopp just över 7 meter, 7,01. Klubbkompisen Patric Hjort hade inte marginalerna med sig i kvalet och missade finalen med ynka 5 cm (6,90) efter att ha blivit nedpetad av den sista hopparen i kvalet.

► Merih Hagos, 3000 m hinder – VFK-aren klarade värmen bra i ett lopp som skördade sina offer i hettan och sprang i mål som 8:a på 9.28,37. I samma lopp kom Hassan Abdiqadir 11:a på 9.52,95.

► Elsa Wallenius, 1500 m – stod för ett starkt kval och kämpade till sig en finalplats. Väl där slutade hon 10:a.

► Johannes Nilsson, slägga – slog till med personligt rekord och slutade 10:a på 54,91.

Nina Björkman, diskus – kastade nytt personligt rekord, 44,79 m. Belöningen blev en finalplats. I finalen räckte 43,39 till en 12:e plats. Hon stötte även kula och där gav årsbästa 12,80 m en 13:e plats.

► Mattias Waernulf, 400 m – sprang sitt näst snabbaste lopp i karriären. Hans 49,91 var två placeringar från finalen.

► Tyra Landin, 400 m häck – hennes 63,76 räckte inte för vidare avancemang.

► Albin Janderberg, parasport. Även parasporten fanns representerat på SM-programmet med flera grenar. VFK hade flera deltagare med och mest lyckosam blev Albin Janderberg. Han ställde upp på 100 meter och längd i klassen R3 – och gjorde rent hus i båda. Med ett längstahopp på 3,23 och 16.55 på 100 meter knep Janderberg två guldmedaljer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING