Sofi Flink tog silver med smak av guld när SM i friidrott inleddes i Uppsala på fredagen. Foto: SVT Play

Sofi Flink tog silver i SM-comebacken

Sofi Flink var idag tillbaka i mästerskapssammanhang. När SM i friidrott inleddes i Uppsala på fredagen tog den skadeförföljda spjutkastaren från Hallstahammar silver – med guldsmak. – Jag är nöjd fast ändå inte, sa Flink till SVT efter finalen.

Publicerad

Efter ett starkt comebackår 2018 med bland annat sitt längsta kast på fem år (60,59) som gav en EM-biljett samt Finnkamps- och SM-seger blev 2019 spolierat på grund av den axelskada som plågat 25-åringen under flera år.

I februari i år återupptog Sofi Flink träningen, men när säsongen blev som den blev i coronatider har hon inte velat stressa fram några resultat.

Med blott en tävling i ryggen före SM på nybyggda Uppsala friidrottsarena och ett blygsamt årsbästa under 50 meter var det inte många som hade räknat med att Hallstatjejen skulle vara med och utmana isländska storfavoriten Ásdís Hjálmsdóttir om guldet.

Men så blev det. Med ett kast på 55,10 meter i den femte omgången tog Västerås FK-kastaren över ledningen och hade korn på sitt femte SM-guld.

Den rutinerade 34-åringen Hjálmsdóttir kontrade dock direkt med ett kast på 57,27, som också skulle visa sig bli guldkastet.

Men hade Flinks sista kast – hennes längsta men icke godkända kast i tävlingen – bara hållit sig innanför kastsektorn hade ordningen kunnat vara den omvända i resultatlistan.

– Jag hade sagt till mig själv att om jag kastar 58 meter är jag nöjd och det blev ju tydligen det där sista kastet som gick utanför. Så jag är nöjd fast ändå inte, sa Sofi Flink i SVT:s sändning efter spjutfinalen.

Nästa tävling för Flink – som fortfarande är svensk rekordinnehavare med sitt 61,96-kast från Moskva-VM 2013 – är ännu inte spikad. Det är fortfarande osäkert om det blir någon Finnkamp i år eller inte, besked väntas nästa vecka.

Västerås Friidrottsklubb hade ytterligare en representant med i spjutfinalen. Maja Gustavsson slutade sjua efter en fin tävling med ett bästakast på 46,25, strax under sitt personliga rekord.

SM-tävlingarna pågår under hela helgen och Västeråsklubben har flera medaljaspiranter i truppen som totalt omfattar 16 aktiva. Bland de starkaste Malin Otterling Marmbrandt i längd och tresteg.

Sofi Flink efter sin SM-comeback som gav ett silver med mersmak. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS