Moa Landström har varit en flitig besökare på prispallen de senaste tävlingarna – nu får hon chansen i Europacupen i Italien till helgen.
Moa Landström har varit en flitig besökare på prispallen de senaste tävlingarna – nu får hon chansen i Europacupen i Italien till helgen.

Efter fem raka pallplatser – nu får alpina löftet från Västerås chansen i Europacupen

Moa Landström, 17, inför sin häftigaste utmaning hittills i karriären: ”Det är bara ut och köra, jag känner ingen press”

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Slalomklubbs Moa Landström går från klarhet till klarhet i backarna i vinter.

Framför allt har jag blivit mer stabil, jag åker inte ur så mycket längre

Hon inledde på bästa sätt med en seger redan i den första deltävlingen av Sveriges högsta alpina serie Alpine Elite Tour.

Där har hon fortsatt göra bra resultat och efter nyår har det blivit ytterligare två pallplatser och därmed fortsatt ledning i totalställningen för 17-åringen som går andra året på Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium.

Och efter totalt fem raka pallplatser får Moa Landström nu alltså för första gången chansen att tävla i Europacupen, touren under Världscupen.

Glädjebeskedet levererades nyligen av huvudtränaren för det svenska Europacuplaget, Charlie Laband.

– Det känns bra att få chansen, det var ett av målen med säsongen. Blir kul att få åka på lite större tävlingar, mot mycket bra motstånd. Det är ett steg i rätt riktning, säger Moa Landström.

Hon berättar att det finns ett visst antal platser utanför det ordinarie svenska Europa- cuplaget som coacherna kan tilldela de åkare de anser har gjort så bra ifrån sig att de ska få möjligheten att åka.

– Nu blir det jag och två till som får chansen utanför laget i helgen.

I torsdags satte hon sig på ett flyg ner till Pozza di Fassa i Sydtyrolen för dubbla slalomtävlingar under lördag–söndag.

Hur känns det att få mäta sina krafter med åkare som står på tröskeln till Världscupen?

– Det känns mest spännande. Jag känner inte så mycket press eftersom det är första Europacupen. Det är bara ut och köra.

Du måste vara nöjd med säsongen hittills?

– Det känns väldigt bra. Framför allt har jag blivit mer stabil, jag åker inte ur så mycket längre.

De framskjutna placeringarna i de senaste tävlingarna har också gjort att Moa Landström samlat på sig rikligt med så kallade FIS-punkter. Det gör att hon i nuläget är rankad 13:e i Sverige, 114:e i världen samt som världstvåa i sin åldersklass.

Hon leder som nämnts ”elitserien” Alpine Elite Tour – men där missar hon nästa deltävling.

Anledningen är dock av den trevligare arten.

I veckan blev det nämligen klart att 17-åringen tagits ut i den alpina trupp som representerar Sverige på Europaungdoms-OS I Italien i slutet av januari.

– Det känns stort. Vi är totalt fyra tjejer och fyra killar.

Moa Landström kommer att tävla i samtliga tre discipliner som avgörs i Tarvisio – super-G, storslalom och slalom. Första tävling 23 januari.

– Jag har väl störst chans i slalom tror jag.

Men först väntar alltså en annan häftig utmaning i samma land – Europacupen.

Powered by Labrador CMS